Drmić: Džeko mi je uzor, bilo je šanse da igram za BiH!

Švicarski reprezentativac za SportSport.ba

Drmić: Džeko mi je uzor, bilo je šanse da igram za BiH!

Da su ljudi iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ranije bili određeniji i brži, još nekoliko igrača bh. porijekla moglo je danas igrati pod palicom selektora Mehmeda Baždarevića. 

Svojim kvalitetom u konkurenciji za najboljih jedanaest mogao je biti i Josip Drmić, 22-godišnji fudbaler Bayer Leverkusena koji sada zajedno sa Harisom Seferovićem čini napadački tandem švicarske reprezentacije. 

Drmić je pristao na razgovor za SportSport.ba, a na samom početku otkrio je da je u prošlosti postojala mogućnost da nastupa za Bosnu i Hercegovinu. 

"Moji roditelji su iz Viteza, tako da je bilo šanse da igram za državu iz koje su moji roditelji. Pričalo se mnogo o tome, ali u tom trenutku imao sam hrvatski pasoš, igrao i za Švicarsku i već je to palo u zaborav nekako. Ja sam sada reprezentativac Švicarske i nisam se pokajao što sam prihvatio poziv. U životu su mi sve dali i moram se nekako zahvaliti", riječi su Drmića na početku razgovora za SportSport.ba. 

Njegova Švicarska blizu je plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a Drmić je jedan od bitnijih igrača u selekciji koju s klupe predvodi Vladimir Petković. 

"Trenutno smo treći u kvalifikacionoj grupi i to nije ono što smo očekivali. Mislili smo da možemo biti barem drugi, ali poraz od Slovenije poremetio nam je planove i sada do kraja moramo igrati što bolje. Naravno, cilj je plasman na Evropsko prvenstvo i želimo uspjeti u tome", kazao je Drmić, koji se potom osvrnuo i na reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

"Ja vjerujem da ćemo se sresti sa vama na Evropskom prvenstvu, iako ste sada u teškoj situaciji. Kojeg bi igrača izdvojio? Džeku, definitivno. Pratio sam ga dosta i kad je igrao u Bundesligi, napravio je velike stvari i sigurno da ga mnogo cijenim kao igrača. Mogu reći slobodno da mi je jedan od uzora."

Drmić svlačionicu u Bayer Leverkusenu dijeli sa našim reprezentativcem Emirom Spahićem, s kojim ima odličan odnos. 

"Družim se sa Spahićem često, u jako dobrim smo odnosima. Dosta je iskusniji od mene i rado saslušam svaki njegov savjet. Mi Balkanci smo u Bayeru specijalno društvo, tu su još Krešić i Jedvaj."

Ovaj mladi ofanzivac u dosadašnjem dijelu njemačkog prvenstva postigao je šest golova. Svojim učinkom nije pretjerano zadovoljan. 

"Uvijek može bolje. Bilo je utakmica koje nisam iskoristio na najbolji mogući način, ali opet treba uzeti u obzir da u početku nisam imao zadovoljavajuću minutažu. Sada je sve u najboljem redu i moram se i dalje dokazivati da napredujem i postanem još bolji."

Za njegove usluge tokom januarskog prijelaznog roka najveći interes pokazao je HSV.

"U tom periodu nisam mnogo igrao i želio sam promijeniti klub. Bilo je mnogo ekipa koje su me željele dovesti, ali HSV se najviše spominjao i postojala je šansa da napustim Bayer. Hvala Bogu, sada nemam razloga da razmišljam o promjeni sredine i sretan sam u svom trenutnom klubu."

Bayer Leverkusen nakon 27. odigranih kola zauzima četvrtu poziciju u Bundesligi, a Drmić na kraju razgovora ističe da u klubu mogu biti zadovoljni s ostvarenim rezultatima u ovoj sezoni. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Možemo biti zadovoljni, ipak se nalazimo na stabilnoj poziciji i nismo se osramotili u Ligi prvaka. Mogli smo više u tom takmičenju napraviti, stvarali smo šanse, ali nismo imali sreće prilikom izvođenja penala i na kraju smo eliminisani od strane Atletico Madrida. Mi imamo još dosta ciljeva u ovoj sezoni i vjerujem da ćemo do kraja sezone ostvariti sve što smo zacrtali", kazao je Drmić na kraju razgovora za SportSport.ba i poručio da će već nakon završetka sezone posjetiti "svoj" Vitez. 

Podsjećanja radi, Drmić je u redove Bayer Leverkusena dospio u ljeto prošle godine iz Nürnberga, prije kojeg je nosio dres švicarskog Züricha.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.