Dudić: Najveća pobjeda u mojoj karijeri, a motiv za istu nam je bila ona poruka Ultrasa

Trener FK Velež u intervjuu za SportSport.ba

Dudić: Najveća pobjeda u mojoj karijeri, a motiv za istu nam je bila ona poruka Ultrasa · Intervju

E. Škorić

Feđa Dudić je u Mostar došao kada je Velež bio zakovan za dno i bez ijednog boda, a sada Rođeni mogu mirno da čekaju naredne mečeve sa 15 bodova na kontu i sa daleko većim samopouzdanjem, koje je dodatno poraslo nakon jučerašnje pobjede nad Zrinjskim (1:0).

Dudić je trener koji još uči i ima puno prostora za napredak, ali sudeći po prvim angažmanima, pred njim je svijetla budućnost. Trenirao je GOŠK sa dosta uspjeha, sada radi sjajan posao u Veležu, koji je digao iz mrtvih, a pobjedu nad Zrinjskim opisuje kao jednu od najvećih u njegovoj karijeri.

Koliko Vama u FK Velež i navijačima znači ova pojeda nad gradskim rivalom?

"Sigurno da nam svima puno znači ova pobjeda. Psihološki i tabelarno smo se podigli i to je super, ali ipak tu s radi o prestižu u gradu i zato je to posebna pobjeda. Tri boda su uvijek tri boda, ali ipak prestiž je prestiž. Nije svejedno da li se pobijedi Zrinjski ili neka tamo druga ekipa. Dugo nismo pobijedili Zrinjski i ova pobjeda navijačima je posebno draga. Jučer sam i nakon utakmice izjavio, mislim da je ovo jedan vid naše nagrade navijačima. Ovo je naš poklon za navijače koji su nas toliko podržavali i u Kaknju, gdje smo gubili 2:0 i došli do 2:2, a oni niti jednu ružnu riječ nikome nisu rekli. Oni uvijek pokazuju ljubav prema Veležu i zato je bilo bitno da im na ovaj način vratimo", govori Dudić u intervjuu za SportSport.ba.

Na koji način ste motivisali igrače pred ovaj meč?

"Za ovakve utakmice ne treba posebna motivacija. Pohvalio bih momke za rad. Odradili smo dobro pripreme u Vogošći. Bez mene su odradili nekoliko treninga. Pohvalio bih također svoj stručni štab koji je odradio sjajan psoao dok mene nije bilo. A što se motivacije tiče, nemoj se baviti nogomet ako se ne možeš motivisati ovakvom utakmicom. Imali smo i neke dodatne vidove motivacije, a i sam protivnik nam je pomogao, konkretno navijači Zrinjskog sa onim transparentima prije derbija kada su poručili igračima da 'pobijede na livadi'. I to nam je bio dodatni motiv jučer".

Jeste li i prije derbija bili uvjereni u pobjedu ili ste ipak bili skeptični jer je Zrinjski izgledao kao favorit, što zbog tradicije, što zbog stanja na tabeli, rezultata iz prošlih sezona...?

"Govorio sam i prije derbija da idemo na pobjedu. I na pressu sam rekao da poštujem Zrinjski, to je vrhunska ekipa sa puno dobrih pojedinaca i jučer u par nekih trenutaka dobro su nas pritisli, imaju nešto što u ligi nemaju druge ekipe, a to je da brzo okreću stranu. Nije nam bilo lako to ispratiti. U jednom trenutku smo bili i malo fizički pali. Pohvalio bi ih što se tiče toga. I da je bilo neriješeno, ne bi bilo nezasluženo".

Zanimljivo da je pogodak postigao kapiten koji je ostao na klupi, ali je ušao i izrastao u junaka derbija.

"Denisu to puno znači. Iz taktičkih razloga sam ga ostavio na klupi i moram da pohvalim njegov odnos kad sam mu saopštio da neće biti u prvih 11. Znao je da neće igrati. Jednostavno, Zrinjski ima brze napadače i želio sam da imam brže stopere. Bio je navijač tokom prvog poluvremena i kada je ulazio, osjetio sam da ulazi s nekom energijom i stoga sam ga stavio na zadnjeg veznog, a ne na stopera. Prije ulaska sam mu rekao: 'Hajde, majstore, daj gol, ovo je tvoja utakmica'. Bio je ranije tragičar u derbiju, isključio je par dana mobitel, a sada je junak. Ali kada pošteno radiš, pošteno ti se i vrati", poručio je.

Je li ovo Vaša najveća pobjeda u karijeri?

"Ova pobjeda je sigurno najveća u mojoj karijeri uz pobjedu s GOŠK-om protiv Slobode na Tušnju".

Koliko Vam znači podrška Red Armyja? Čak su sinoć okupirali Vaš automobil, a skandiranja s tribina su pokazatelj da Vas jako poštuju.

"Puno mi znači ta podrška navijača. Ovo je veliko za svakog trenera. Skandirali su mi ime, a ovim putem im se zahvaljujem. Kad sam tek došao, obećao sam bespoštedan rad i nisam davao glamurozne izjave i nisam želio da se ulizujem navijačima".

Pohvale i za rukovodstvo kluba, koje je, prema riječima Dudića, isplatilo do sada svaku marku igračima i stručnom štabu.

"Pohvalio bih Upravni odbor kluba. Znam situacije u većini klubova, ali ovo je jedan od rijetkih klubova gdje se ne kasni nijedna jedina marka i to je prvi preduslov da klub bude uspješan. S financijske strane nemamo nikakvih zamjerki. Evo moram vam reći da su nam jutros isplaćene premije za pobjedu u derbiju".

Vidite li sebe i dalje u Veležu?

"Uz ovu viziju i ovaj rad, uz normalno dovođenje par kvalitetnih igrača, vidim sebe tu još dugo, mada se nikad ne zna i šta donosi novi dan. Ne želim ništa planirati unaprijed, radim kao da mi je svaki dan u Veležu posljednji".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Šta očekivati od gostovanja u Zenici kod Čelika?

"Psihološki smo se napunili ovom utakmicom, ali u Zenici neće biti lako. Respekt za Čelik, gledao sam ih na Koševu gdje su dobro odigrali. Mislim da Čelik puno bolje igra na strani nego kod kuće. Možda imaju malo veći pritisak kada igraju kod kuće i pokušaćemo to iskoristiti. Slaviša Božičić, trener Čelika, moj je bivši trener Slavije i on je izuzetan čovjek i trener i drago mi je da ćemo biti jedan nasuprot drugog", dodao je Dudić.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Dena33
Jao ultrasa, pa ja sam mislio da su oni neka dobra grupa. 5 pjesama imaju, 3 su protiv Veleza ( sta im rade Rodjeni vec 25 godina da su im samo oni na pameti ) jedna je za ratnog zlocinca i jedna da su ustase nesto srusile ( a to nesto izniklo jos bolje i ljepse ). Ultrasi jedna velika nula od navijaca. Red Army svaka cast. Samo pjesme o voljenom klubu , ni spomena o nakvom klubu iz Medjugorja. Zakucali ste !!
58 4
AnijakManjo
Livada bolja, od njihovog rugla milion puta. Lijep stadion Veleza, bice jos ljepsi za koju godinu kad ga zategnu. Nultrasi stadion koji su ukrali, sarafa u njeg zavrnuli nisu. Raspada se!!!
35 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti