Duel titana na Nou Campu

Druga epizoda bitke za četvrfinale Lige prvaka

Duel titana na Nou Campu

Večeras su na rasporedu uzvratni mečevi Lige prvaka. Ponovo ćemo imati zadovoljstvo gledati, kako mnogi kažu, "finale prije finala" između Barcelone i Milana, te uzvratni duel u Minhenu, između Bayerna i Marseillea.

Barcelona - Milan

Nakon velike borbe i remija bez golova u prvom meču na San Siru, Barcelona i Milan će o prolasku u polufinale odlučivati na Nou Campu.
Iako Barca nije odigrala utakmicu za pamćenje, nisu ugrozili šanse za prolaz i bit će blagi favoriti jer igraju pred svojim navijačima gdje im je znatno teže nanijeti poraz.
Oba trenera očekuju veliki dvoboj, a trener domaćih, Pep Guardiola očekuje da će Milan zabiti gol, pa smatra da moraju dati barem dva.

"Situacija je jednostavna: pobjednik ide u polufinale. To je lako analizirati, tako da moramo pobijediti utakmicu. Moramo očekivati da će Milan zabiti gol i da su dovoljno sposobni zabiti barem jedan gol. Mi moramo generisati toliko napada da budemo što je moguće opasniji. MIslim da ćemo mi imati veći posjed lopte, ali moramo naći načina za kreirati šanse. Mislim da bi oni mogli postići i više od jednog gola, tako da mi moramo pronaći način da zabijemo više. Milan je momčad koja je sposobna dominirati igrom i stvarati opasne situacije. Imaju vrlo dobar kontranapad i njihovi igrači vrlo brzo dolaze do protivničkog šesnaesterca. Nama trebaju merdevine kako bismo zaustavili igrača poput Zlatana Ibrahimovića, jer je tako visok. Ako ide visoka lopta, znamo da je ona Ibrahimovićeva, zbog njegove visine. Stoga ćemo ga morati držati što dalje od svog šesnaesterca."

O napadačkoj formaciji koja može stvoriti velike poteškoće odbrani, Pep kaže:

"Teško je igrati s tri igrača u obrani, morat ću razmisliti o tome. Sve ovisi o igračima i njihovoj povratnoj reakciji. Vidjet ćemo prije utakmice.

Kako se pojavila informacija da bi jedna od ključnih karika Blaugrane, Xavi Hernandez zbog problema sa mišićem mogao propustiti ovaj duel, to je bilo neizbježno pitanje novinara.

"Xavi je propustio posljednja dva dana treninga, ali situacija s njegovom ozljedom lista se popravila i vidjet ćemo i za njega prije utakmice hoće li igrati."

 S druge strane dosta otvorenu utakmicu očekuje trener gostiju Massimiliano Allegri.

"Morat ćemo odigrati vrlo hrabro, jer da bismo se kvalifikovali u polufinale moramo zabiti. Svi znamo sve o kvalitetu Barcelone, tako da moramo imati pozitivan stav, igrati kao momčad, znajući da nas dva ishoda od tri moguća vode dalje. Vidjet ću nakon posljednjeg treninga ko će igrati u napadu. Pato se tek oporavio od povrede, ali on bi mogao biti važan u ovoj utakmici."

Allegri smatra da su i u prvom meču imali više prilika od Barce.

"Oni su u prvoj utakmici imali veći posjed lopte, ali mislim da smo mi stvorili više izglednih prilika nego oni. Ja sam to očekivao. Možda drugi nisu, ali ja jesam. Kada imate dvije momčadi na ovakvom nivou, onda imate izjednačeniju utakmicu nego što biste očekivali. Mislim da je Ibrahimović odigrao dobru utakmicu u prvom susretu. Radio je naporno i bio naša glavna uzdanica u napadu."

Milan ima veliku priliku:

"Mislim da imamo priliku i sada biti opasni u napadu kao i u grupnoj fazi i u prvoj utakmici četvrtfinala. Moramo znati kako igrati u svakom trenutku ove utakmice. Bit će trenutaka kada treba napasti, kada se treba braniti i kada treba raditi oboje", zaključio je Allegri.

Bayern - Marseille

U prvom susretu na Velodromu, Bayer je slavio sa velikih 2:0. Već smo pisali da je praktično jednom nogom u polufinalu, ali trener minhenske momčadi, Jupp Heynckes upozorava kako Marseille nema šta izgubiti, te kako još ništa nije gotovo.

"Ništa još nije gotovo. Naravno da imamo prednost, nismo primili gol u Marseilleu, a zabili smo dva. U dobroj smo poziciji, ali zapamtite: Olympique je dobio utakmicu protiv Borussie Dortmund nakon što su bili u zaostatku od 2:0. Mi apsolutno cijenimo našeg protivnika i znamo za što su sposobni. Moja momčad je koncentrisana i želi pobijediti u ovoj utakmici. Olympique će pokušati napraviti sve što može ovdje, oni nemaju što izgubiti. Oni su dobro spremni za ovu utakmicu, jer nisu uopšte igrali proteklog vikenda, ali činjenica je da je sve u našim rukama. Ako ne izgubimo, idemo u polufinale."

S druge strane, trener gostiju Didier Deschamps ima slično mišljenje i smatra da će njegov tim učiniti sve da popravi loš utisak iz prvog meča i domogne se polufinala.

"Morat ćemo mobilizirati sve svoje snage. Sama utakmica je ta koja će mobilizirati igrače. Ovo je historijska prilika za nas. Ne treba mi puno riječi da ih motivišem, svi znaju koliki je ulog. Bayern je blizu polufinala, ali mi moramo vjerovati u sebe, moramo biti mentalno jaki. Mi i dalje imamo kvalitetu. Moramo uživati u ovome, iako nas nakon rezultata iz prve utakmice čeka veliki izazov. Moramo dati svoj maksimum i biti koncentrisani, igrati na inteligentan način od prve do posljednje minute. Moji igrači ovdje mogu ispisati klupsku historiju."

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Deschamp je već jednom osvojio titulu u Minhenu sa Marseilleom, ali smatra da ne treba živjeti u prošlosti:

"Mogao bih im pričati o svojim iskustvima iz Munchena, gdje smo 1993. godine osvojili trofej, ali ne živimo u prošlosti nego u sadašnjosti. Za brojne moje igrače ovo je prvo četvrtfinale Lige prvaka i moraju u njemu uživati najbolje što mogu", zaključio je legendarni Francuz.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.