Dva derbija - u Mostaru i u Zenici, Velež na Grbavici

Najava petog kola Premijer lige BiH

Dva derbija - u Mostaru i u Zenici, Velež na Grbavici

E. Škorić

Ovog vikenda igraju se utakmice petog kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Iza nas su već četiri kola i najbolji dojam definitivno je ostavila ekipa Zrinjskog, koja je uspjela da upiše četiri pobjede i da ostane bez primljenog gola (5:0 gol-razlika). Plemići su stoprocentni iako nisu imali baš povoljan raspored, jer su igrali proti Olimpica, Travnika, Sarajeva...

Sada ih čeka još jedan jako težak ispit. U goste im stiže Široki, a utakmice hercegovačkih rivala uvijek su bile neizvjesne i zanimljive. Momčad Vinka Marinovića ima domaću i psihološku prednost, ali Wagner i kompanija mogu bilo kome da pomrse račune.

"Poslije četiri utakmice imamo maksimalan učinak i prošli derbi smo uspjeli riješiti na uspješan način, tako da očekujem da ćemo na isti način odigrati i protiv Širokog Brijega. Od navijača očekujem da nas podrže, kao i u svim utakmicama", kazao je trener Zrinjskog Vinko Marinović.

Široki je imao očajnu sezonu, tim s Pecare nakon dugo vremena nije igrao Evropu, a turbulentno je počelo i u novoj sezoni iako Široki ima sedam bodova (dvije pobjede, dva remija i poraz). No, jasno da to nije pravi Široki, barem u onome što smo dosad vidjeli, ali trener Davor Mladina vjeruje da će se ubrzo kockice posložiti i da će Širokobriježani zaigrati u pravom izdanju.

Veoma zanimljivo će biti u Zenici. Sastat će se stari rivali Čelik i Sarajevo. Između ovih klubova uvijek postoji rivalitet, takmičarski naboj, pa su zato utakmice uglavnom tvrde i neizvjesne. 

Sarajevo je kvalitetnije, ima širi igrački kadar, ali dva poraza u prva četiri kola jasno pokazuju da je bordo tim ranjiv unatoč imenima koje ima u rosteru. Izabranike Dženana Uščuplića čeka pakleno gostovanje, obzirom da je Čelik u dobroj seriji, a prošlog vikenda je u Travniku poražen nakon dugo vremena.

Čelik je trenutno bod ispred Sarajeva i u Zenici se nadaju da je konačno došlo vrijeme da Čelik igra Evropu. No, rano je još da se priča o tome, ali ako crveno-crni savladaju Sarajevo, onda ih definitivno treba ozbiljno shvatati.

"Mi stvarno respektujemo Sarajevo, to je jedna od najjačih ekipa i aktuelni prvak naše zemlje tako da vrlo dobro znamo ko nam dolazi na Bilino polje. Nakon što smo odigrali jednu od najlošijih utakmica u posljednjih šest-sedam mjeseci protiv Travnika na Piroti, želimo popraviti utisak u debiju kola protiv Sarajeva. Znamo sve prednosti i mane našeg protivnika, igrači su spremni i svjesni da samo maksimalnim angažmanom možemo do pobjede", izjavio je pred ovu utakmicu pomoćni trener Čelika Elvedin Beganović.

Turbulentno je proteklih dana na Grbavici, uprava Želje je u svađi sa Nogometnim savezom zbog poništenog gola na Pecari, jer Plavi smatraju da su oštećeni. U takvom ozračju tim Milomira Odovića dočekuje Velež.

Željo ima samo četiri boda, upisao je dva poraza u prva četiri kola, oba u prva dva kola, pa na Grbavici jednostavno ne smije da sebi dozvoli novi kiks. Odovićeva ekipa je favorit, posebno jer Velež nije uspio da pobijedi nikoga na početku sezone.

Rođene na Grbavici predvodi Dželaludin Muharemović, legenda Željezničara i bivši direktor tima iz Doline ćupova. 

"Još jedna utakmica dva kluba s velikom tradicijom. Važna utakmica za obje ekipe. Mi pokušavamo da se vratimo na pravi kolosijek. Nadam se da ćemo ponoviti isti pristup, mislim da smo se kvalitetno pripremili za ovaj meč", rekao je trener Želje Odović u najavi ove utakmice.

Mlada ekipa banjolučkog Borca je bez poraza (pobjeda i tri neriješena ishoda), a pokušat će da tako ostane i nakon eča sa Olimpicom. 

Borac je trenutno u znatno boljoj formi od Olimpica koji je osvojio samo dva boda u četiri kola i trenutno je na dnu tabele. Vukovi su prošle godine osvojili Kup i igrali su Evropu, a ove bi mogli strahovati od ispadanja u Prvu ligu FBiH. Podsjetimo da iz lige ispada šest timova...

Zanimljivo će biti u Bijeljini gdje se sastaju Radnik i Sloboda. Radnik igra sjajan nogomet, ima osam bodova i drugo je na tabeli, a može se pohvaliti da često osvaja bodove na Grbavici (ove sezone slavio s 2:1 protiv Željezničara u gostima). Zanimljivo da je Radnik u četiri kola primio samo jedan gol i to od Želje.

Sve to jasno govori da će Sloboda, također ekipa koja gaji lijep i otvoren nogomet, imati puno problema na ovom gostovanju. Tuzlaci su na skoru od dvije pobjede, jednog remija i jednog poraza, a najavljuju da bi u Bijeljini mogli da upišu nova tri boda. 

Travnik je na sredini tabele sa šest bodova, a gostuje u Prijedoru kod povratnika u Premijer ligu, Rudara, te će Veziri uraditi sve da osvoje nove vrijedne bodove u borbi za opstanak. I Rudaru su itekako neophodni. Prijedorčani su do sada osvojili četiri boda, a u prošlom kolu su teško poraženi od Drine u Zvorniku (4:1).

Što se Drine tiče, ona je 14. na  tabeli sa tri boda, upravo osvojena proteklog vikenda, a sada joj slijedi teško gostovanje kod Slavije, koja ima novog trenera, Darka Vojvodića. 

"Za nas je utakmica s Drinom najvažnija ove godine i mislim da sam vam dovoljno rekao. Uradit ćemo sve da pobijedimo. Pobjeda nam je jednostavno potrebna u ovom meču", istakao je Vojvodić. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ekipe koje također moraju davati više od 100 posto snage da osvoje poneki bod i koje se smatraju kandidatima za ispadanje su Vitez i Mladost. Obje ekipe imaju po tri boda, s tim što je Mladost tri puta remizirala uz poraz, a Vitežani su uspjeli da upišu pobjedu uz tri poraza.

Jedinu pobjedu Vitez je ostvario u prošlom kolu i to iznenađujuće -  u Mostaru protiv Veleža. Bio je to ujedno debi Branka Karačića na klupi Vitežana. Što se Kakanjaca tiče, oni su u Banjoj Luci prije nekoliko sedmica pokazali da znaju 'igrati lopte', pa ih ne treba otpisati ni ovoga puta, na gostovanju kod Viteza. 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.