Dva kandidata za naslov, četiri za ispadanje

Finiš prvenstva u BiH

Dva kandidata za naslov, četiri za ispadanje

M. Šljivak

Premijer liga Bosne i Hercegovine lagano ulazi u sami finiš. Preostala su dva kola u kojima ćemo saznati ime novog prvaka, učesnike evropskih takmičenja, te timove koji će ispasti iz lige.

Zrinjski i Sloboda kandidati su za naslov prvaka. Mostarski tim dva kola prije kraja ima četiri boda više od Tuzlaka i nalaze se na korak od naslova prvaka, četvrte u Premijer ligi.

Plemići bi već u vikendu pred nama mogli proslaviti naslov. Mostarci gostuju u Doboj Kaknju kod Mladosti, koja je već osigurala opstanak i možda je to šansa za Zrinjski da dođe do titule.

Ako mostarski tim ne uspije savladati Mladost u posljednjem kolu će Pod Bijelim brijegom dočekati Slobodu, te bismo nakon međusobnog duela ova dva tima mogli saznati ime novog prvaka.

Tuzlaci prije gostovanja u Mostaru imaju još jednu tešku utakmicu. Na Tušnju će u 29. kolu ugostiti još uvijek aktuelnog prvaka Sarajevo, koje se bori za plasman u Evropu. Svaki rezultat osim pobjede Slobodu ostavlja bez borbe za naslov prvaka.

Tim Husrefa Musemića sredinom sedmice ima i prvi meč finala Kupa BiH protiv Radnika i sigurno je da će crveno-crni imati zaista težak zadatak u borbi za trofeje.

EKIPA KUĆI U GOSTIMA
Zrinjski Sloboda Mladost
Sloboda Sarajevo Zrinjski

Borba za evropska takmičenja također je zanimljiva. Sloboda je za sada osim borbe za titulu, jako blizu da osigura nastup u Evropi. Eventualnim osvajanjem  prvenstva igrali bi kvalifikacije za Ligu prvaka, dok bi osvajanjem Kupa ili plasmanom na drugo ili treće mjesto (ako Radnik osvoji Kup), nastupili u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Ekipa Zrinjskog je bliže tituli, nastup u Evropi su već osigurali, dok će se za preostala mjesta boriti Sarajevo, Široki i Željezničar.

Svi ovi timovi navijaju za Slobodu da osvoji Kup. Eventualno osvajanje ovog takmičenja ekipe Radnika, po prvi put bi tim iz Bijeljine poslao u Evropsku ligu, a Sarajevo, Široki ili Željo bi ostali bez planiranog nastupa u Evropi.

Sarajevo je najbliže učešću na međunarodnoj sceni. Imaju dva boda više od Širokog i utakmice protiv Slobode i Olimpica, dok tim s Pecare ima vjerovatno najbolji raspored u preostala dva kola.

Široki će prvo na gostovanje kod već otpisane Drine u Zvorniku, dok će u posljednjem kolu dočekati Radnik, koji će se sasvim sigurno posvetiti finalu Kupa protiv Slobode.

Željezničar je u najlošijem položaju. Imaju četiri boda manje od trećeplasiranog Sarajeva i jako težak meč u posljednjem kolu protiv Slavije, koja se bori za opstanak. Za vikend, Plavi će na Grbavici dočekati prežaljeni Rudar iz Prijedora.

ekipa kući u gostima
Sarajevo Olimpic Sloboda
Široki Brijeg Radnik Drina
Željezničar Rudar Slavija

Borba za opstanak donijeće također velika uzbuđenja. Četiri tima bore se za dva mjesta koja osiguravaju opstanak, a to su Vitez, Slavija, Olimpic i Borac.

Od lige su se već oprostili Travnik, Drina, Rudar i Velež, a neki od ovih timova će im se pridružiti u nižem rangu takmičenja.

Najbolje šanse za opstanak ima Vitez. Ekipa Branka Karačića ima 35 bodova i u narednom kolu čeka Slaviju. Ako neko od rivala kiksa, oni će ostati u Premijer ligi. Ipak, u slučaju da ne dobiju meč, odlučivali bi o svojoj sudbini u posljednjem kolu protiv Borca u Banjoj Luci.

Bod manje od Viteza ima Slavija (34). Direktni duel ova dva tima za vikend mogao bi mnogo toga odlučiti, a eventualnim porazom tim iz Lukavice bi jednom nogom bio u Prvoj ligi RS-a, jer u posljednjem kolu čekaju Željezničar, koji se bori za Evropu.

Olimpic je trenutno u zoni ispadanja. Sarajevski tim je vezao dvije uzastopne pobjede, a treću će tražiti protiv Travnika, koji je već ispao. Ako dobiju ovaj meč, Vukovi s Otoke će doći do 36 bodova, čekaće kiks ostalih ekipa i nadati se da mogu napraviti dobar rezultat u posljednjem kolu protiv Sarajeva na Koševu.

Šanse za opstanak i poprilično dobar raspored ima Borac. Banjolučki tim narednog vikenda gostuje u Bijeljini kod Radnika. Ekipa Slavka Petrovića mislima je u Tuzli na prvom meču finala Kupa i Borcu bi to mogla biti idealna prilika da dođe do tri boda. Posljednje kolo Borcu donosi duel s Vitezom...

ekipa kući u gostima
Vitez Slavija Borac
Slavija Željezničar Vitez
Olimpic Travnik Sarajevo
Borac Vitez Radnik

Izvjesno je danas čeka jako velika borba na svim frontovima do kraja sezone i vjerovatno do posljednjeg sudijskog zvižduka će biti mnogo neizvjesnosti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi