Dva Mostarca na uglednoj IFFHS-ovoj listi

Vaha i Bajević postigli su preko 200 golova

Dva Mostarca na uglednoj IFFHS-ovoj listi

Edmir Škorić

Institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), sa sjedištem u Koelnu, objavio je danas popis 313 nogometaša koji su kroz svoju karijeru postigli 200 ili više pogodaka, isključivo u nacionalnim ligaškim natjecanjima.


Na vrhu velike kolone je Pele, Brazilac koji je postigao 541 pogodak u 560 utakmica za Santos i New York Cosmos. Iza njega je Jose Pepi Bican koji postigao nevjerovatnih 518 golova u 341 utakmicu, nastupajući za nekoliko austrijskih i čehoslovačkih klubova.

Treće mjesto pripada Ferenc Puskas, legendarni Mađar koji je u 533 utakmice postigao 511 pogodaka. On je u karijer igrao u Kispestu i Honvetu (Mađarska), te španjolskom madridskom Realu.

Na uglednoj listi našao se i Vahid Halilhodžić, legenda mostarskog Veleža i aktualni trener zagrebačkog Dinama, koji dijeli 175. poziciju sa Švicarcem Charlesom Antenenom. Obojica su postigli po 233 bodova, te odigrali po 444 utakmice. Vaha je najviše pogodaka postizao u dresu Rođenih, te dresu francuskog Nantesa, u periodu od 1970. do 1987. godine.

Sedam pozicija niže je i Dušan Bajević, još jedan Mostarac koji je u 429 utakmica postigao 231 pogodak. Bajević je igrao za Velež gdje je ostavio daleko najveći trag, a nastupao još i u Grčkoj, gdje je nosio dres atinskog AEK-a, kluba kojeg je i trenirao protekle dvije godine. Trenutno je trener kiparske Omonie.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.