Dva srebra za Jugoslaviju i jedna suspenzija
Krešimir Ćosić je bio član Jugoslavije 1967. u Montevideu kada su Plavi uzeli srebro

Historijat mundobasketa

Dva srebra za Jugoslaviju i jedna suspenzija

Do početka Mundobasketa u Turskoj ostalo je još samo pet dana. Od danas pa do početka turnira SportSport.ba će svojim čitateljima ponuditi niz tekstova o historijatu Mundobasketa, te o svim učesnicima ovogodišnjeg turnira.

Na kongresu FIBA-e u Londonu 1948. godine odlučeno je da se pokrene Svjetsko prvenstvo za košarkaše koje će se igrati svake četiri godine i to između ljetnih OI-a. Prvi Mundobasket održan je 1950. godine u Argentini, dok su i naredna četiri tunira odigrana na južnoameričkom kontinentu.

1950. Buenos Aires, Argentina

Na prvom Mundobasketu trujumfovala je domaća selekcija, koja je u finalu bila bolja od SAD-a sa 64:50. U finalu odigranom u Luna Park Areni prisustvovalo je čak 25.000 ljudi. Oscar Furlong je sa 20 poena bio nezaustavljiv za Amerikance, a bronzom se okitila reprezentacija Čilea koja je u utakmici za treće mjesto porazila Egipat sa 43:40.

Turnir je obilježilo odustajanje Jugoslavije, koaj je odbila igrati protiv Frankove Španije, pa je kompletan KS Jugoslavije suspendovan na devet mjeseci uključujući i čelne ljude Nebojšu Popovića i Borislava Stankovića. Interesantno da je Argentina jedina selekcija koja je na prvenstvu ubacila više od 60 poena.



1954. Rio de Janeiro, Brazil

Drugi Mundobasket odigran je u gradu sambe i karnevala. Prvobitno je bilo odlučeno da su prvenstvo igra u Sao Paulu povodom 400 godina osnutka grada, ali je jak vjetar uništio krov dvorane u Sao Paulu, pa je prvenstvo prebačeno u Rio. Ponovo su Mundobasket bojkotovale reprezentacije Istočnog bloka, a Jugoslavija je ispala već u prvom krugu.

Prvak je postala reprezentacija SAD-a, koja je pred 20. 000 ljudi bila bolja od Brazila rezultatom 62:41. Amerikanci su ponovo došli sa amaterskom reprezentacijom, ali su ovaj put imali nekoliko visokih igrača, što je donijelo prevagu u finalu. Treće mjesto je osvojila selekcija Filipina, koja je slavila protiv Urugvaja sa 67:63.

1959. Santiago, Čile

Treći šampionat je ponovo održan na prostoru Južne Amerike, ovaj put u Čileu. Ponovo je bilo mnogo problema oko odustajanja reprezentacija. SSSR je nastupio prvi put, slavio je u svim utakmicama, ali je na kraju odustao, jer im se nije sviđalo da Formosa igra utakmicu za treće mjesto. Na kraju je Formosi pripalo treće mjesto, Bugarskoj četvrto, dok je Brazil iskoristio tu šansu i u finalu slavio protiv Čilea sa 73:49 i uzeo zlato.

1963. Rio de Janeiro, Brazil

Drugi put je Brazil bio domaćin Mundobasketa zahvaljujući odustajanju Filipina od domaćinstva, jer vlasti u Manili nisu odobrile vize igračima iz socijalističkih zemalja. Mundobasket se igrao u Belo Horizonteu, Sao Paulu i Coritibi, dok je završnica igrana u Riju. Domaći košarkaši su uspjeli odbraniti naslov osvojen u Santijagu četiri godine ranije.

Završnicu su igrala četiri najbolja tima, Brazil, Jugoslavija, SSSR i SAD. Amerikanci su izgubili sve tri utakmice, pa su završili bez medalje, zlato je pripalo Brazilcima, srebro Jugoslovenima, a bronza Sovjetima. Dva najbolja igrača prvenstva bili su Amaury i Wilmar iz Brazila, koji su u domovini imali status poput Pelea ili Garinče.

1967. Montevideo, Urugvaj

Nakon Argentine, Čilea i Brazila red je došao da i Urugvaj organizuje Mundobasket. Ponovo se završnica igrala po sistemu svako sa svakim. Amaerički amateri su u prvoj utakmici završnog turnira bili bolji od SSSR-a sa 59:58, ali su nakon toga Sovjeti dobili Jugoslaviju i Brazul, te se okitili zlatom. Jugoslovenima je pripalo srebro, a Brazilu bronza.

Te godine je Sovjetima uručen trofej koji je nosio ime James Naismith, po čovjeku koji je izumio košarku. Jugoslavija je ponovo ostala bez zlata iako je imala odličan sastav predvođen Radivojem Koraćem, Krešimirom Ćosićem, Ratomirom Tvrdićem, Petrom Skansijem, Ivom Daneuom i drugim asovima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.