Dvostruki šampion Evrope ponovo za kormilom Španije

Sergio Scariolo na klupi Crvene furije

Dvostruki šampion Evrope ponovo za kormilom Španije

Košarkaški stručnjak koji je na klupi reprezentacije Španije sjedio u periodu od 2009. do 2012. godine ponovo je preuzeo selektorsku funkciju Crvene furije.

Nakon razočaravajuće eliminacije na prošlogodišnjem Mundobasketu u četvrtfinalu od Francuske bilo je za očekivati da dođe do smjene na selektora u španskoj selekciji. Juan Antonija Orengu naslijedio je italijanski stručnjak Sergio Scariolo. Prevashodni zadatak novog selektora biće da Furiju odvede na Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Rio de Janeiru.

Tokom svog prvog mandata na klupi reprezentacije Španije Scariolo je dva puta osvajao Eurobasket, a zlatnim medaljama okitio se u Poljskoj 2009. i u Litvaniji dvije godine poslije. Dvjema zlatnim medaljama pridodao je i srebro s Olimpijskih igara u Londonu.

U Turskoj 2010. godine nije uspio da odbrani svjetsku titulu, Srbija je tada bila nepremostiva prepreka u četvrtfinalu, pobjednika je tada odlučila delekometna trica Miloša Teodosića nekoliko sekundi pre kraja.

Na ovogodišnjem Eurobasketu Španija će takmičiti u grupi B čiji se mečevi igraju u Berlinu, a protivnici će joj biti Srbija, Njemačka, Turska, Italija i Island.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.