Džafić: U Sarajevu me ne čekaju med i mlijeko, a hobi su mi - knjige

Novi golman FK Sarajevo za SportSport.ba

Džafić: U Sarajevu me ne čekaju med i mlijeko, a hobi su mi - knjige · Intervju

Na potragu za novim golmanom u FK Sarajevo je stavljena tačka. Čelnici tima sa Koševa su proteklih sedmica vodili pregovore sa nekoliko imena, a izbor je na kraju pao na slovenačkog internacionalca Elvisa Džafića, koji je danas u klupskim prostorijama stavio paraf na dvogodišnji ugovor.

"Presretan sam, došao sam u veliki klub", bio je prvi utisak Džafića (27), koji je u dosadašnjoj karijeri branio još za Olimpiju i Triglav. Imao je Džafić na stolu još neke opcije, zvali su ga klubovi iz Norveške, Grčke, pa i Saudijske Arabije, no kada je stigao poziv iz Sarajeva, nije se mnogo dvoumio jer je, kako kaže, već ranije znao o kakvom se klubu radi.

"Od prvog dana kada sam dobio poziv bio sam siguran da u Sarajevo želim doći. Došao sam u klub sa bogatom tradicijom, znam i kakvi su igrači ranije imali priliku igrati ovdje, a čak su mi i neki igrači rekli dosta pozitivnih stvari. Međutim, svjestan sam da me ne čekaju med i mlijeko. U Sarajevu je veliki pritisak, preda mnom je puno posla, ali dat ću sve kako bih izborio mjesto u timu. Vjerujem da ovo može biti uspješna priča", kazao je Elvis Džafić na početku razgovora za SportSport.ba.

Jeste li ikada ranije dolazili u Sarajevo?

"Iskreno, ovo mi je prvi put. Grad je predivan, o tome ne treba puno ni pričati, tako da se stvarno odlično osjećam ovdje. Prethodnih dana nisam baš imao vremena da upoznajem nešto više grad, jer sam bio fokusiran samo na papirologiju, tako da je moja relacija obično bila kamp - klupske prostorije."

Kako to da ste završili baš u Sarajevu? Je li bilo još nekih ponuda?

"Još na zimu sam nagovijestio ljudima iz Triglava da ne namjeravam produžiti ugovor, iako sam bio kapiten, jednostavno mi je bio potreban novi izazov izvan Sloveniji. Bilo je nekih poziva, javljali su se klubovi iz Grčke, Hrvatske, pa i Saudijske Arabije, ali sam procijenio kako je u ovom trenutku za mene Sarajevo najbolji izbor. Kao što sam rekao, nisam uopšte puno razmišljao kada je stigao poziv."

Svjesni ste i kakav pritisak vlada u Sarajevu?

"Neće mi to biti ništa novo, znam se nositi s tim. Pritisak je bio i kada sam branio za Olimpiju, možda ne u tolikoj mjeri, ali također su trofeji uvijek bili cilj. Navijači su takvi, trener i igrači prolaze, a oni su uvijek tu i žele sigurno najbolje klubu. Logično je to..."

Šta navijači mogu očekivati od Vas?

"Ja sam prilično nepoznat bosanskohercegovačkoj javnosti, ali u Sloveniji sam ostavio dobar pečat i trudit ću se da to prenesem i u Sarajevo. Ono što mogu obećati, jeste da ću na svakom treningu i na svakoj utakmici na kojoj dobijem šansu davati svoj maksimum. Vjerujem da će navijači znati to prepoznati, da će pružiti podršku kako meni tako i mojim saigračima, jer samo zajedničkim snagama možemo nešto napraviti."

Imali ste priliku prisustvovati i derbiju protiv Željezničara. Jeste li zadovoljni?

"Na stadionu je bila odlična atmosfera, vjerujem da su uživali i ostali gledatelji na tribinama jednako kao i ja. Šteta na kraju što nije Sarajevo pobijedilo, ali derbi utakmice su specifične, tu odlučuju nijanse. Bitno je da su navijači prepoznali htijenje, borbu za svaki centimetar na terenu, što govori na kraju i aplauz sa tribina."

Kako gledate na dosadašnju karijeru? Obećavali ste nekada mnogo...

"To je tačno, mada nekada nije sve do nas samih. Bog je taj koji odlučuje. Bilo je prilike da odem u inostranstvo, dolazile su ponude, međutim predsjednik Olimpije je tada jednostavno imao nerealna očekivanja što se tiče odštete... Možda je bilo i do mene, možda sam previše silio taj transfer, možda nije bio pravi momenat... Trebao sam pustiti da stvari idu svojim tokom, ali bilo prošlo. Sada sam iskusniji, zreliji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kako biste sebe opisali?

"Inače vodim, hajmo reći, dosadan život. Vezan sam za porodicu, prijatelje, volim u slobodno vrijeme otići na kafu, ručak, pogledati neki film ili pročitati knjigu. Otprilike, eto, to je to", bile su riječi Elvisa Džafića koji je u prošlosti imao priliku također braniti i za mladu reprezentaciju Slovenije. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi