Džeko i Grafite na korak do rekorda
Džeko i Grafite pozdravljaju navijače koji su ih pratili u Hannoveru

Ubitačan tandem Bundeslige

Džeko i Grafite na korak do rekorda

Ukoliko postignu tri gola u posljednjem, 34. kolu Bundeslige protiv Werdera, napadači Wolfsburga, naš dijamant Edin Džeko i Brazilac Grafite postaće apsolutni rekorderi njemačkog prvenstva.

Pomenuti tandem trenutno je drugi najefikasniji napadački par Bundeslige svih vremena. Ove sezone su zajedno sakupili 51 pogodak (Grafite 26, Džeko 25) čime su na drugom mjestu vječne liste pretekli Bayernov par Rummenigge - Breitner, koji je u sezoni 1980/81. dao 46 golova, najviše u posljednjih 28 sezona.

No, prvo mjesto ipak drže Gerd Müller i Uli Höness, takođe dvojac iz Bayerna, koji je u sezonama (1971/72. i 1972/73.) sakupio po 53 gola.

Grafite i Džeko ugrožavaju i rekord Werderovog Brazilca Ailtona, koji je u sezoni 2003/04. «zabio 28 komada», što je najveće ostvarenje jednoga stranog igrača u Njemačkoj.

No, ono što naše navijače i sve Bosance i Hercegovce posebno interesuje je obaranje rekorda u asistencijama. Naime, graditelj igre Wolfsburga, blistavi bh. igrač Zvjezdan Misimović, došao je do 19. asistencije u sezoni uposlivši Džeku za 4:0 u meču kod Hannovera. Podsjetimo, Austrijski veznjak Werdera Andreas Herzog je u sezoni 1994/95. imao 20 dodavanja i Misimović bi u zadnjem kolu, upravo protiv Werdera morao, ako ništa, imati još samo jednu asistenciju.

Kažimo da je Wolfsburg najuspješnija ekipa proljetnog dijela prvenstva koja je u 16 utakmica skupila 40 od maksimalnih 48 bodova. Stuttgart ima 39, Hertha 30, a Bayern i Borussia Dortmund su osvojili po 29.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.