Džeko i Misimović ruše sve rekorde

Najviše nastupa, najviše golova...

Džeko i Misimović ruše sve rekorde

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović igrač je koji je odigrao najviše utakmica u nacionalnom dresu BiH, a zajedno sa svojim nekadašnjim saigračem iz Wolfsburga, Edinom Džekom, na dobrom je putu da sruši sve rekorde reprezentacije BiH.

Misimović je u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine debitovao 18. februara 2004. godine na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Makedonije, a svoj prvi gol u dresu Zmajeva postigao je 12. marta 2004. godine na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Luksemburga.

Od utakmice sa Makedonijom 204. godine, Misimović je odigrao ukupno 65 utakmica, što je najviše u istoriji reprezentacije BiH, te se nalazi na prvom mjestu, ispred kapitena BiH Emira Spahića koji je za BiH nastupio u 55 utakmica, te trećeplasiranog Elvira Bolića, koji ima 51 upisan nastup.

Kada je riječ o najboljim strijelcima reprezentacije Bosne i Hercegovine svih vremena, na prvom je mjestu još uvijek Elvir Bolić sa 22 gola. Međutim, sve su prilike da legendarni napadač BiH tu neće još dugo ostati.

Boliću je za petama na drugom mjestu Misimović sa samo jednim golom manje, što znači da bi Miske već u Lihtenštajnu mogao izjednačiti njegov rekord ili čak i prestići. Odmah je tu i Edin Džeko, koji na svom kontu ima 20 golova, pa je za očekivati da Dijamant već u ovim kvalifikacijama preuzme titulu najboljeg strijelca kojeg je reprezentacija Bosne i Hercegovine ikada imala.

S obzirom na to da Džeko ima tek 26 godina, napadač Manchester Citya je na najboljem putu da postane ubjedljivo najbolji strijelac Zmajeva ikada, pogotovo ako nastavi zabijati ovim tempom.

U kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine Džeko je postigao devet golova, a u kvalifikacijama za minulo EP u Poljskoj i Ukrajini postigao je četiri gola.

Najviše utakmica u dresu BiH

1. Zvjezdan Misimović                     65
2. Emir Spahić                                55
3. Elvir Bolić                                   51    
4. Sergej Barbarez                          47
5. Vedin Musić                                45
6. Kenan Hasagić                            44

Najviše golova u dresu BiH

1. Elvir Bolić                                  22
2. Zvjezdan Misimović                    21
3. Edin Džeko                               20
4. Sergej Barbarez                         17
5. Elvir Baljić                                  14
6. Zlatan Muslimović                      12

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.