Džeko i Miske - gospodari Bundeslige

Dva Zmaja pokorila Njemačku

Džeko i Miske - gospodari Bundeslige

Kada igraju Zvjezdan Misimović i Edin Džeko, tada igra i Wolfsburg. Sjajni dvojac reprezentacije Bosne i Hercegovine i prvaka Njemačke konačno je ušao u pravu formu, a kada je to slučaj, svakoj ekipi koja stoji nasuprot njih nije nimalo lako.

Osjetili su to na svojoj koži i fudbaleri, ove sezone solidne ekipe Moenchengladbacha. Vukovi su protutnjali na gostovanju kod Borussiju, slavivši sa 4:0, uz dva gola Džeke i jedan Misimovića.

Kako igraju naši Zmajevi u dresu Wolfsburga u posljednje vrijeme na svojoj su koži lijepo osjetili fudbaleri Rubina u okviru Evropske lige, kada je zabio Misimović, pa onda protiv Bochuma u prošlom kolu kada je Džeko opet bio dvostruki strijelac.

Sa jučerašnja dva gola u Moenchengladbachu, Džeko je izbio na prvo mjesto liste strijelaca u njemačkoj Bundesligi. U 26 odigranih utakmica ove sezone, jedan od najboljih evropskih napadača u dresu Wolfsburga je postigao 14 golova, čemu je pridodao i osam asistencija, za ukupnu ocjenu od 22, čime je prvi u njemačkoj prvenstvu.

Iza Džeke se na diobi drugog mjesta nalaze Stefan Kießling iz Leverkusena i Kevin Kuranyi iz Stuttgarta, koji također imaju po 14 golova, ali i po dvije asistencije manje od našeg Dijamanta.

I dok Džeko igra u manje, više istom ritmu cijelu sezonu, Zvjezdan Misimović i nije bio na nivou na kojem se to od njega i očekivalo. Koliko je Miske važan za igru Wolfsburga pokazuju i slabi rezultati Vukova kada reprezentativna desetka nije bila u formi.

Međutim, Misimović se vratio i to velikom stilu. Najbolji asistent Bundeslige prošle sezone iz utakmice u utakmicu igra sve bolje, a to se odmah osjeti i na igri cijele ekipe. Miske se trenutno nalazi na diobi šestog mjesta najkorisnijih fudbalera Bundeslige, sa osam golova i devet asistencija (ocjena 17).

Sa devet uspješnih dodavanja Miske se trenutno nalazi na četvrtom mjestu najboljih asistenata Bundeslige, a ispred njega su samo još jedan Bosanac Marko Marin (10 asistencija), te Tranquillo Barnetta sa također 10, dok je na prvom mjestu Mesut Ozil sa 12 uspješnih dodavanja.

Osim našeg brlijantnog dvojca iz Wolfsburga, Bundesligom hara i drugi bh. dvojac. Vedad Ibišević i Sejad Salihović okosnica su igre Hoffenheima. Ibišević se polako, ali sigurno vraća u formu, nakon teške povrede, pa je u 25 utakmica do sada postigao devet golova i imao šest asistencija, s tim da će taj bilans moći popraviti u današnjem susretu koji njegov Hoffenheim na svom terenu igra protiv bremenskog Werdera.

Lista najboljih strijelaca Bundeslige

1. Edin Džeko        (Wolfsburg)    14 golova        8 asistencija    22 ukupna ocjena
2. Stefan Kießling    (Leverkusen)    14             6             20
3. Kevin Kuranyi        (Schalke)        14            6             20
4. Lucas Barrios         (Dortmund)     13             5             18
5. Albert Bunjaku        (Nürnberg)        12             0             12
6. Erik Derdiyok          (Leverkusen)     11             4             15
7. Mario Gomez        (Bayern)        10             5             15
8. Claudio Pizarro    (Werder)        10             1             11
9. Toni Kroos        (Leverkusen)      9             8             17
10. Vedad Ibišević    (Hoffenheim)      9             6             15
11. Zvjezdan Misimović (Wolfsburg)      8             9             17


Lista najkorisnijih igrača Bundeslige

1. Edin Džeko         (Wolfsburg)                22
2. Stefan Kießling     (Leverkusen)                20
2. Kevin Kuranyi         (Schalke)                    20
4. Mesut Özil        (Werder)                    19
5. Lucas Barrios        (Dortmund)                    18
6. Zvjezdan Misimović    (Wolfsburg)                17
...
8. Vedad Ibišević    (Hoffenheim)                15


Lista najboljih asistenata Bundeslige

1. Mesut Özil        (Werder)        12
2. Tranqullo Barnetta     (Leverkusen)    10
3. Marko Marin        (Werder)        10
4. Zvjezdan Misimović    (Wolfsburg)      9
5. Edin Džeko        (Wolfsburg)      8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.