Džeko: Spreman sam za slijedeći korak

Dijamant za Wolfsburger Allgemeine Zeitung

Džeko: Spreman sam za slijedeći korak

Adnan Beganović

Jedan od najboljih evropskih napadača, bh. "stroj za postizanje pogodaka" Edin Džeko dao je veliki intervju za Wolfsburger Allgemeine Zeitung koji vam prenosimo u cijelosti.

WAZ: "Buduća svjetska zvijezda", "Podsjeca na Van Bastena", "Igra na istom nivou kao Messi" i "Berlusconi prodaje Ronaldinha da bi doveo Džeku". Kako ovi naslovi utiču na Vas?

Džeko: To je naravno, velika motivacija. Ali ja ne razmišljam toliko o tome, već dajem sve od sebe na terenu. Felix Magath mi je hiljadu puta govorio: "Edine, čini samo ono što mozeš ", i ja upravo to i radim.

WAZ: Je li Magathova "krivica" sto ste Vi danas ponajbolji napadač u Evropi?

Džeko: Veliki dio zasluga pripada njemu, ali najvažnija je moja porodica. Bez njih ne bih uspio. Kad sam imao deset godina, otac me uvijek motivirao da dajem sve od sebe na treninzima. On je to radio jer je možda uvidio da imam talenta, ali prije svega je to radio jer je fudbal za mene bio velika stvar. On, moja majka i moja sestra su mi uvijek pomagali u donošenju svih odluka. I uvijek su bili u pravu.

WAZ: Do sada ste u karijeri imali poprilično spor napredak?

Džeko: Da, uvijek je bilo malih koraka za mene. Iz BiH sam otišao u drugu Liga Češke, nakon toga u prvu ligu, a poslije toga u Wolfsburg, koji je tada bio prosječan klub. Onda su došli Kup UEFA, osvajanje Bundeslige, Liga prvaka. Ovaj "korak po korak" je vrlo važan.

WAZ: Na kojem nivou smatraš da igraš trenutno?

Džeko:
Ne mislim da sam na vrhuncu karijere. Još mogu popraviti svoju igru u mnogim segmentima. Ne postoji igrač na svijetu koji je 100% kompletan. Svako ima svoje loše strane, pa čak i Messi. Kad sam stigao u Wolfsburg, moja slaba strana je definitivno bila igra glavom.

WAZ: Imate uistinu genijalnu tehniku za vašu visinu, otkuda to?

Džeko:
To je definitivno talent. Jedan od razloga može biti i to što sam do svoje šesnaeste godine, uvijek bio najmlađi u timu. Igrao sam više na tehniku, a zbog visine manje sam šutirao glavom. Onda sam narastao 20 cm za godinu dana, ali je tehnika ostala. Osim toga uvijek sam naporno radio: kao junior, uvijek sam sebe tjerao da šutiram i lijevom nogom, jer napadač koji koristi samo jednu nogu za šutiranje, lako zapada u probleme. Uvijek ima prostora za napredak, pa čak i sada.

WAZ: Šta mislite o mogućoj promjeni kluba?

Džeko: Sada sam spreman za slijedeći korak. Prošle godine nisam baš bio siguran da sam spreman za promjenu. Imao sam prvu dobru sezonu iza sebe. Bilo je to teško ponoviti. I rekao sam, hajde da probam to ponoviti u Wolfsburgu.

WAZ:
I ponovili ste. Kako ste to postigli?

Džeko:
Samopouzdanje je najvažnije. Ako napadač ne pogodi, odmah je javljaju problemi. I danas je takav slučaj, mada ne u tolikoj mjeri. Mentalno sam puno jači nego prije nekoliko godina. Znam da je važno dati sve od sebe, 90 posto nije dovoljno.

WAZ:
Za razliku od vas, Wolfsburg je nazadovao ove sezone..

Džeko:
Da, to je veoma razočaravajuće. Bili smo prvaci, igrali Ligu šampiona, Evropsku ligu.. A slijedeće godine? Zasad nemamo ništa . Smatram da bi bilo neprofesionalno razmišljati o mom odlasku u trenutku kad još uvijek imamo ciljeve koje trebamo ostvariti. Po završetku sezone ću razmišljati o tome.

WAZ: To znači da je jos uvijek sve otvoreno?

Džeko: To znači da još uvijek ne znam gdje ću igrati slijedeće sezone, da li idem ili ne. Ako odem, sve ovo će mi nedostajati. Ali ako se to ipak desi, to će biti samo iz razloga sto je to bolje za moju fudbalsku budućnost. Uvijek mi je bio cilj da igram za veliki klub. Nadam se da nikome u Wolfsburgu nije krivo zbog toga.

WAZ:
Je li vas strah toga?

Džeko:
Ne, jer bi to bilo nepošteno prema meni. Wolfsburg mi je dao puno, ali ja sam isto tako dao Wolfsburgu mnogo.

WAZ: I vaš ugovor je fer?

Džeko: (smijeh) Za koga?

WAZ:
40miliona je dobro za klub. Možete li zamisliti koliko je to novca?

Džeko:
Uh, ja to ne mogu ni napisati. Ali jasno je da ne bi ni potpisao taj ugovor da nije bio povoljan za obje strane.

WAZ: Kakav mora biti Vaš novi klub da bi se odlučili za taj sliijedeći korak?

Džeko:
Svaki mali detalj će igrati ulogu u mojoj odluci. Ali najvaznije je ko će biti trener, i da li taj klub redovno igra Ligu šampiona.

WAZ: Koliko je novac bitan?

Džeko:
Nimalo

WAZ: Stvarno?

Džeko:
Da. Novac i popularnost mi ne znače ništa posebno. Radim ono što volim, igram nogomet. A to što dobijam novac za to, još je bolje.

WAZ:
Posebno ste popularni u domovini. U Bosni ste mega-star. Koliko ste dosada potpisali ugovora za reklame?

Džeko: Nijedan

WAZ:
To je neobično, zar niste imali nekih prijedloga?

Džeko: Doduše, radio sam nesto prošlo ljeto. Ali, ja se želim samo fokusirati na nogomet, a ne snimati reklame. Ne volim raditi stvari na brzinu. Bit će vremena za takve stvari.

WAZ:
Kada su vam u Wolfsburgu pojaČali ugovor, jeste li se promjenili?

Džeko:
Ne. Znam ko sam, odakle sam, I bez obzira koliko novca imam, uvijek ću ostati osoba kakva sam uvijek bio. Tako su me roditelji odgojili.

WAZ: Jeste li vi zvijezda?

Džeko: (sram na licu) Ne, ja sam sasvim normalan.

WAZ:
Ali ipak o vama pišu u Bosni u žutoj štampi?

Džeko:
Tačno, ali mogu živjeti s tim. Naravno, lakše mi se kretati po Sarajevu kada stavim baseball kapu, ali ne krijem se. Sa zadovoljstvom se slikam sa obožavateljima i dajem autograme. Ali morate znati ko su vam iskreni prijatelji. Sretan sam što ih imam nekoliko.

WAZ:
Ali nemate djevojku?

Džeko:
Ne opet sam sam. Osjećam da sam premlad za ozbljnu vezu. Ali godinama sam bio sam, i tako se poprilično dobro snalazim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.