Džeko učestvovao u dva od pet najpoznatijih preokreta
Edin Džeko - čovjek za velike stvari

Dijamant

Džeko učestvovao u dva od pet najpoznatijih preokreta

Ko bi rekao da će kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko baš u Romi doživjeti vrhunac karijere. Iako je u prebogatoj karijeri osvajao između ostalog Bundesligu i Premiership, Džeko nikada nije igrao ozbiljniju ulogu u Ligi šampiona - sve do danas.

A, Liga šampiona, kao Liga šampiona, je najelitnije i najmoćnije takmičenje na svijetu. Takmičenje koje svako gleda i komentariše, baš kao što se ovih dana komentarišu Džekin prvi gol protiv Barcelone, iznuđen penal nakon starta Piquea, radost nakon meča...

Gledat će Dijamanta cijeli svijet i protiv Liverpoola u polufinalu, a prije toga da mu odamo jedno priznanje. Iako ptice na grani znaju koliko je Džeko učinio dobroga u evropskom fudbalu, dodajmo danas da je on učestvovao u dva od pet najpoznatijih fudbalskih preokreta.

Prije nekoliko dana on je sa svojom Romom napravio vjerovatno najveće čudo u novijoj historiji Lige prvaka jer je izbacio Barcelonu nakon pobjede od 3:0 na Olimpicu. Podsjetimo, Rimljani su prvi meč izgubili 4:1 u gostima i niko ni u snu pomislio nije da će na kraju proći u polufinale. Upravo na ovom susretu Džeko je postigao gol već u 6. minuti i na taj način je najavio preokret stoljeća.

Nije mu prvi put da tako nešto uradi. Prije nepunih šest godina Dijamant je sličnu stvar uradio protiv QPR-a u posljednjem meču engleskog Premiershipa. Tada je Građanima trebala pobjeda za titulu šampiona, ali QPR je bio tvrd orah i vodio je 2:1 na početku sudijske nadoknade. Ipak, tada je Džeko pogodio glavom nakon kornera za 2:2, da bi dvije minute kasnije Aguero osigurao titulu.

Osim pomenuta dva preokreta, možemo se prisjetiti još tri kojih će se fudbalski svijet vječno sjećati. Prvi je naravno onaj iz Istanbula kada je Liverpool stigao Milanovih 0:3 sa poluvremena i nakon penala postao prvak Evrope. Drugi je iz četvrtfinala Lige prvaka 2003/04 kada je Deportivo izbacio Milana. Ekipa iz La Corune je u prvom meču izgubila 4:1 na San Siru, ali je u revanšu slavila 4:0 na Riazoru. Treći, koji je još uvijek u friškom sjećanju, je onaj iz prošle godine kada je Barcelona na Camp Nouu porazila PSG sa 6:1 i plasirala se u četvrtfinale uprkos porazo od 4:0 u Parizu.

Top Komentari

Lud
A gdje je Manchester United - Bayern 2-1?!
7 1
Harisss
Preokretcic kojim je M. United osvojio ligu prvaka.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi