Džeko: Učinićemo sve da se kvalifikujemo
Dokazao svjetsku klasu: Edin Džeko

Reprezentativac BiH za Fifa.com

Džeko: Učinićemo sve da se kvalifikujemo

Napadač reprezentacije BiH, Edin Džeko, oduševljava svojim igrama ove sezone. Nekadašnji napadač  Željezničara dao je interview za zvaničnu stranicu svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), a mi vam donosimo najzanimljivije iz tog razgovora.

Zajedno sa svojim partnerom u napadu Wolfsburga, Grafiteom, reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko čini jedan od najubojitih napadačkih tandema u evropskom fudbalu. Ova dva napadača njemačkog bundesligaša zajedno su do sada postigli čak 31 gol, uz 14 asistencija i najzaslužniji su što ekipa trenera Felixa Magatha ima pravo na neostvaren san: Prvu titulu prvaka Njemačke.

U razgovoru za Fifa.com, Džeko otkriva kakvi su mu planovi i ciljevi u Wolfsburgu, ali i nacionalnoj selekciji Bosne i Hercegovine.

Stalno se trudim da dodatno unaprijedim svoju igru i otklonim sve slabosti koje imam u igri. Sada reprezentaciji Bosne i Hercegovine predstoje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Belgijom. Nadam se da ću i dalje ostati u formi u kakvoj sam na početku ove proljetne polusezone i da ću postizati golove koji će nam omugućiti plasman na smortu najboljih svjetskih reprezentacija u Južnoj Africi naredne godine, kaže Džeko u razgovoru za Fifa.com.

Vrsni napadač veoma je važan kotačić u mašineriji trenera Wolfsburga Felixa Magatha, ali i selektora BiH Miroslava Blaževića. S obzirom na dosadašnje rezultate koje je u kvalifikacijama Džekina BiH ostvarila, ovaj napadač smatra da je došlo vrijeme da se i njegova zemlja kvalifikuje na jedno veliko fudbalkso takmičenje.

Učinićemo sve da se kvalifikujemo na Svjetsko prvenstvo. Imamo na okupu zaista odličnu ekipu, ali mislim da je osim kvalitetnih igrača za plasman potrebna i mala doza sportske sreće. Dva naredna meča, koja igramo protiv Belgije biće odlučujuća. Nadam se da ćemo imati malo više sreće nego je to bio slučaj u predhodnim kvalifikacijama koje smo igrali, istakao je bh. napadač.

Okosnicu reprezentacije Bosne i Hercegovine čine igrači koju nastupaju u njemačkoj Bundesligi. Osim Džeke, tu je njegov saigrač iz Wolfsburga, lucidni asistent Zvjezdan Misimović, te dvojac iz Hoffenheima: Sejad Salihović i prvi strijelac Bundeslige u prvoj polusezoni Vedad Ibišević, za kojeg je ova sezona zbog teške povrede gotova.

Često se čujem sa Vedadom i želim mu da se što prije oporavi, vrati na teren i nastavi tamo gdje je stao sa postizanjem golova prije nego se povrijedio. Njegova povreda nije samo hendikep za reprezentaciju BiH i Hoffenheim već i za cijelu Bundesligu.

Džeko je već odavno dokazao da se radi o napadaču svjetske klase, navodi Fifa.com, i Belgijanci, ali i ostali protivnici Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama, itekako imaju od čega strahovati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.