Ruski nogometaš već  sedmicama spava na aerodromu u Incheonu, ne daju mu status izbjeglice

Ne želi ratovati u Ukrajini

Ruski nogometaš već sedmicama spava na aerodromu u Incheonu, ne daju mu status izbjeglice

Edmir Škorić

Mnogi muškarci napuštali su Rusiju kako bi izbjegli mobilizaciju u vojsku i odlazak na ratišta u Ukrajinu.

Među onima koji su po svaku cijenu željeli da izbjegnu takav scenarij je i bivši nogometaš Dzhashar Khubiev (31) koji je igrao u Rusiji za neke amaterske timove.

Khubiev se nalazi na aerodromu u Incheonu sa još dvojicom Rusa. Ondje praktično žive od novembra prošle godine, kada su doputovali iz Rusije i od tada čekaju da im u Južnoj Koreji dodijele status izbjeglice, ali šanse za to su male.

Prema The Korea Timesu, ministarstvo pravosuđa zemlje vjeruje da izbjegavanje vojnog roka nije valjan razlog za dodjelu izbjegličkog statusa.

Muškarci su korejskim medijima ispričali o strašnim uslovima u Rusiji. Dzhashar Khubiev, nekadašnji nogometaš Gazprom Transgaza, priznao je da ga ruske vlasti progone iako ne ispunjava uslove za regrutaciju u vojsku. "Čak se i ne kvalificiram prema ruskom zakonu", priznao je.

“U novembru su mi u kuću došli ljudi iz vojske i natjerali me da potpišem dokument da ću se smatrati dezerterom ako se za nekoliko dana ne vratim u vojsku”, rekao je 31-godišnjak koji je dodao da bi se, da je u vojsci, bojao za svoj život:

"Doslovno prije dva dana u Makievki na istoku Ukrajine ubijeno je gotovo 400 ruskih vojnika. Dvojica od njih bili su moji prijatelji. Još sam u šoku".

Osim bivšeg nogometaša, na aerodromu su još dvojica muškaraca koji su u razgovoru s novinarima otkrili zašto su sletjeli u Koreju. "Iako nisam vezan za Južnu Koreju, znao sam da je to vrlo razvijena zemlja u smislu demokracije i građanskih prava", objasnio je jedan.

Po dolasku u Koreju, konačno im nije odobren status izbjeglica. Slučaj će krajem mjeseca ići na sud. Prema riječima pravnog zastupnika muškaraca, valjanim razlogom za dodjelu statusa azila treba smatrati izbjegavanje vojne obveze u ratnim uslovima.

"Ti se muškarci suočavaju s progonom u svojoj domovini zbog svojih političkih stavova koji ih kvalificiraju za status azilanata prema međunarodnim standardima. Ministarstvo bi toga trebalo biti svjesno", objavljeno je u The Korean Timesu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi