Džudža, krompir i osveta
Foto: EPA.eu

Brazilijada 2014.

Džudža, krompir i osveta

Dugogodišnji pasionirani zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu - Sanjin Latifić Lutvo, čovjek čiji najvažniji praznik ove godine traje od 12. juna do 13. jula svakodnevno će nam kroz kolumne, na jedinstven i samo njemu svojstven način, prenijeti svoja razmišljanja o zbivanjima u Brazilu.

Tokom priprema za jubilarno, 20. izdanje fudbalskog prvenstva svijeta, nisu baš tekli med i mlijeko u taborima evropskih "teškaša", njemačkog "Mannschafta" i portugalskog "Selecçãoa". Povrede su prošarale tim "Slinojeda" Löwa, pa se nakon prekriženih Schmelzera, Gündoğana, Bendera i Gómeza u generalci protiv Armenije ostalo i bez Marca Reusa, a na treningu je rame nezgodno povrijedio i jedan od nosivih stubova "Elfa", "Beli Meda" Manuel Neuer. 

U portugalskom su se, pak, taboru fizioterapeuti i doktori znojili nad, skoro pa hroničnom, ozljedom mišića lijeve noge Cristiana Ronalda koju najbolji igrač planete za 2013. godinu vuče još od aprila, a kad se na to nakalemila povreda koljena zarađena u tvrdoglavim Kristininim pokušajima da ipak bude spremna za Mundo, besane su noći zamijenile optimizam Pauloa Bentoa i njegovih saradnika u stručnom štabu "Palhaçosa". Bez prve će se zvijezde, znali su, teško proći u grupi G, po mnogima najjačoj i najneizvjesnijoj od svih 8 koje su izvučene u Costa do Sauipe decembra prošle godine.

Ipak, ukazaše se jučer na suncem obasjanoj i vlagom okupanoj "Areni Fonte Nova" i skrpljena Kristina i oporavljeni Neuer, pa je derbi 5. dana brazilskog Munda mogao da počne. Do 11. minuta u kojem je pao prvi gol, portugalski rekovalescent je stigao da u njemačkog jedared puca iskosa, a Khedira je na drugoj strani sa 40-tak metara promašio prazan gol nakon kiksa Patricioa.


I onda je u toj 11. minuti Joao Pereira u portugalskom 16-ercu za dres povukao Goetzea, Milorad Mažić pokazao na bijelu tačku, a Thomas "Džudža" Müller penal pretvorio u gol, preuzevši vrlo brzo, ulogu šefa jučerašnje parade u Salvadoru. Potpuno neočekivano i netipično za "veliku" ekipu kakvom Portugal voli da se zove, "Selecção" se poput riže rasuo na travnjaku i u ostatku utakmice više ličio na nacionalni tim Angole, Zelenortskih Otoka ili neke treće od svojih bivših fudbalskih i političkih kolonija. Prvo je zbog povrede u 28. minuti igru napustio truntavi Hugo Almeida, pa je u 32. Kroos iz kornera u glavu pogodio Hummelsa za 0:2, a kad je "Ćuran iz katrana" Pepe u 37. minuti u duelu odalamio Müllera po faci, pa mu se (ničim izazvan) unosio u lice i ćuškao ga glavom, srpski sudija je bio na pravom mjestu da mu pokaže put u svlačionicu.

"Pepe je crveni karton dobio samo zbog svoje loše reputacije, ne zbog prekršaja" trunio je Bento na pressici poslije utakmice. Loš glas siledžije u koji je "Ćuran" uložio cijelu svoju karijeru nastavit će da ga bije i nakon ovog Mundijala. O grubostima i kretenskom ponašanju na terenu ovog portugalskog halfa Real Madrida sve zna i Stevie Wonder, a čak je i jedno jato divljih guski uložilo protesnu notu UEFA-i i FIFA-i sa zahtjevom da se Pepea trajno isključi iz fudbalskog sporta. Takvima kao što je on odavno je mjesto u zatvoru.

Tačku na "i" rezultatske neizvjesnosti ovog derbija (ako je uopšte i bilo) stavio je, naravno, komšija Samida Suljića, nekadašnjeg fudbalera banovićke Budućnosti i FK Sarajeva – "Džudža" Müller u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena. U drugom su Portugalci u 63. minuti ostali i bez povrijeđenog Coentraoa, igrač utakmice im je u 78. zabio i četvrti za prvi hattrick na ovom Mundijalu, a kraj noćne more u po’ dana u Salvadoru su dočekali iskrivljenih lica i pognutih glava.

Kako će se "Palhaços" u nastavku takmičenja izboriti sa svim nedaćama koje su ih snašle već u 1. kolu ostaje da vidimo. Nijemci će, s druge strane, sasvim sigurno nastaviti da suvereno gaze ka svome cilju kojeg su zacrtali pred dolazak u Brazil. Ništa ispod polufinala ne dolazi u obzir, čak i sad kad se listi povrijeđenih igrača pridružio i Mats Hummels.

Lijepo je je bilo (skoro 5 dana) isticati činjenicu kako na ovom turniru nema remija i da sa nepopularnih 0:0 još uvijek nije završena nijedna utakmica dosad odigrana u Brazilu. Tako je bilo sve do jučerašnjeg ogleda Nigerije i Irana u Curitibi kada su se nakon 90-minuta bespoštedne borbe na semaforu "Arene da Baixada" ipak ukazali krompiri. Pa i nije baš da nam je krivo zbog toga, jer svi, zaboga, najviše bdijemo nad situacijom u grupi F, no mora se priznati da su i "Super orlovi" i "Perzijski prinčevi" u svojoj premijeri na ovom Mundijalu dali sve ono čime trenutno raspolažu u svojim nacionalnim timovima. To što ponuđeno i nije baš na najvišoj razini dosad viđenog na ovogodišnjem SP-u ne znači da i jedni i drugi nisu željeli pobjedu. Naprotiv. Lopta, ipak, jučer nije htjela ni u Enyeaminu, ni u Haghighijevu kanafu.

Najnaivniji zaključak kojeg bi, kosmonautici i rezonu "lako ćemo" sklona bh. populacija ljubitelja fuce mogla izvući, jeste da "Zmajevi" ne bi trebali imati problema ni sa jednim od sinoć viđenih rivala. Stop! Nemojmo vode vrući, svi skupa. Poslušajmo šta o svemu ima da kaže "Prsan", selektor: "Pogledao sam meč i mogu da kažem da je dobro što Nigerija nije pobijedila, da nam remi odgovara. S druge strane, Iranci su super spremni za Mundijal. Vidio sam dvije ekipe sa kojima ćemo imati puno problema."

Tako i jest. Čekaju nas 2 potpuno različite utakmice od one koju smo odigrali sa Argentinom. Utakmice u kojima, za razliku od one na Maracani, nismo autsajderi. A koliki smo favoriti protiv prvaka Afrike i reprezentacije koju još nikada nismo pobijedili? Procijenite sami. 

Za posljednji, ponoćni termin sinoć je ostavljen duel starih mundijalskih rivala, američkih "Zvijezda i pruga" i "Crnih zvijezda" iz Gane. Već treće SP zaredom koplja i vinčesterke ukrštavaju ove dvije reprezentacije, a u prethodna 2 ogleda uspješnija je bila Gana koja je 2006. pobijedila sa 2:1 u grupnoj fazi takmičenja, da bi prije 4 godine istim rezultatom "Black Stars" slavili nakon produžetaka u 1/8 finala. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Razloga za osvetu i revanš imali su izabranici Jürgena Klinsmanna, dakle, više nego dovoljno. Ista će se, na poslijetku i nakon što se svašta (u 29. sekundi "Kauboj" Dempsey potvrdio da se meze i piće za utakmicu trebaju spremiti na vrijeme, Altidore u 21. minuti zbog povrede zadnje lože završio svoj nastup na SP, Gyan priprijetio u 32. a Boye nogom razbio njonju strijelcu prvog gola minutu kasnije, Gana stisla u drugom i uspjela izjednačiti preko boljeg i starijeg sina Abedi Pelea u 82. minuti) izdešavalo i desiti u 86. minuti preko Johna Brooksa koji je loptu ubačenu iz kornera glavom skrenuo u mrežu Kwaraseya. Osveta u pravom trenutku, jer barem je trećina američkih fudbalera odšepala do kraja utakmice u kojoj su dali 200% svojih mogućnosti za 3 predragocjena boda. Njemačkom podmornicom potopljena portugalska galija imat će ozbiljnih problema da se, poharana povredama i kartonima, oporavi i popravi do nedjelje, 22. juna kada ih u amazonskoj džungli čeka sa 3 boda podebljana američka konjica. Nije baš da ni u njoj neće biti odsustva i prošaranih redova, ali u odlučujuču bitku za plasman u II fazu takmičenja svakako je bolje krenuti sa nečim već osvojenim, nego praznih šaka i Kristininom suzom u oku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.