Edis Mulalić: Ne bih da pametujem o Želji, nikad na oca i mater
"Garantujem, crnogorski fudbaleri nisu ništa lošiji od naših iz Premijer lige. Ovi 'moji' sa slobodnim papirima bi bez problema igrali u BiH, ali nas ubiše predrasude".

Bh. trener u razgovoru za SportSport.ba

Edis Mulalić: Ne bih da pametujem o Želji, nikad na oca i mater · Intervju

Karizmatični i javnosti uvijek interesantni bh. stručnjak Edis Mulalić od danas više nije trener crnogorskog Rudara iz Pljevlja, koji je napustio 'za svoje dobro'.

Rudar je na zimsku pauzu otišao sa osmog mjesta i ima 22 osvojena boda, ali je Mulaić u dogovoru sa čelnicima kluba odlučio da ode, svjestan da bi bilo veoma teško nastaviti sa normalnim radom u okolnostima kakve su zadesile njegov, sada već, bivši klub.

"Ljudi iz kluba su zaista bili korektni prema meni i željeli su da ostanem, ali situacija je postala teška. Posljednja tri mjeseca je bilo zaostataka sa platama, a sve se promijenilo otkako je Rudar napustio njegov glavni finansijer. Postao sam svjestan da bi bilo gotovo nemoguće nastaviti i mislim da je ovako najbolje", rekao je na početku razgovora za SportSport.ba Edis Mulalić, koji je potom detaljno objasnio kakvi su ga sve problemi zadesili:

"Našao sam se u situaciji da sam gotovo ostao bez cijelog tima. Devet igrača mi je već otišlo, svi ostali su dobili slobodne papire. Finansijska situacija nije bila loša do momenta kada je klub ostao bez glavnog sponzora, ali od tada je sve otišlo u drugom pravcu. Bila su obećana pojačanja na zimu, ali okolnosti su se promijenile i sada je Rudar u situaciji da faktički nikog ne može dovesti. Meni bi bilo skoro nemoguće da radim, od srca sam se zahvalio ljudima iz kluba i odlučio krenuti dalje. Rudar je bio prije mene, bit će i poslije, te mu želim sve najbolje".

Predsjednik Rudara Muhamed Gerina izjavio je kako njegov klub nije uspio u namjeri da zadrži Edisa Mulalića na klupi pored brojnih renomiranih klubova iz regiona koji su za njega bili zainteresovani u proteklom periodu.

"Ti upiti za mene su dolazili na adresu Rudara i ranije, kada još nismo upali u finansijsku krizu. O imenima tih klubova ne bih govorio, ali znam da oni koji su me tražili u tom trenutku nisu ni znali da neću dogovoriti nastavak saradnje sa Rudarom".

Kakvi su dalji planovi Edisa Mulalića?

"Ma, kakvi planovi, u ovom poslu se ništa ne zna. Trenerima su koferi uvijek spremni, znate kako to ide. Uglavnom, otvoren sam za sve opcije, i u BiH i u Crnoj Gori, pa ćemo vidjeti".

Ubiše nas predrasude, a Crnogorci su s nama u pet deka

Mulalić je u Crnoj Gori proveo dovoljno vremena da dobro upozna prilike u tamošnjem fudbalu. Kako kaže, Crnogorci su bolji individualno nego timski, a tvrdi da bi mnogi igrači koje je trenirao u Rudaru bez problema mogli igrati u Premijer ligi BiH, čak i onim jačim klubovima.

"Ovi igrači koji su dobili slobodne papire ne zaostaju nimalo za našim fudbalerima, to garantujem. Recimo, od mojih dojučerašnjih fudbalera su dvojica potpisala za Budućnost, druga dvojica za Sutjesku, imao sam i dva U-21 reprezentativca Crne Gore... Ima tu kvaliteta, ali naš narod ubiše predrasude. Mi mislimo da Crnogorci nemaju pojma, a njihova liga je u pet deka sa našom Premijer ligom".

"U Crnoj Gori egzistira četiri ili pet klubova sa jako dobrom infrastrukturom i igračima. Crnogorci su poznati po tome da imaju dobre individualce, ali timski 'kašlju'. Općenito smatram da su na ovim prostorima skoro svi klubovi približnog kvaliteta, a tu izuzimam Crvenu zvezdu i Dinamo, pa Hajduk i Partizan...".

Vratit će se Željo

Sada već bivši trener Rudara je pomno pratio i situaciju u Premijer ligi.

"Naravno da sam pratio jesenji dio sezone i mislim da je kristalno jasno ko će se za šta boriti. Liga je stvarno podjednaka i svako svakoga može dobiti, što donosi neizvjesnost".

Nezaobilazna tema bio je i Željezničar, Mulalićev matični klub koji voli i u kojem je nekada radio. Međutim, o Željinoj polusezoni nije želio mnogo da priča.

"Šta mislim o Želji je moja privatna stvar. Ne bih govorio mnogo o tome, ali da sam razočaran rezultatima kluba u proteklom periodu, naravno da jesam. Ipak, znam da ne bi bilo lijepo da ja sa strane sada nešto pametujem o Želji. Niko to ne voli... Uostalom, mogu ja voditi i Real Madrid i Pofalićki, ali Željezničar će uvijek biti moj klub i protiv njega neću ništa reći. Njemu sam život dao. Što se kaže, nikad na oca i mater", govori Mulalić, koji je na upit da prokomentariše jučerašnje promjena u rukovodstvu kluba sa Grbavice kratko odgovorio:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Upoznat sam, pratim sve i nadam se najboljem. Siguran sam da će se Željo brzo vratiti tamo gdje pripada i da će ponovo biti najjači".

Edis Mulalić (43) je tokom trenerske karijere predvodio Željezničar, Dečić, Mladost i Rudar. Kao fudbaler je nastupao za nekoliko klubova, ali se najviše veže za Željezničar čiji je bio kapiten i jedan od zaštitnih znakova u svoje vrijeme.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

samobordo1946
vrati konju glavu,Edisee Jel jos nosis zenine helanke?
41 81

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi