Noć sreće, suza i ponosa: Srušili velikana i došli do historijske titule u atmosferi za pamćenje

Finalna utakmica odigrana u spektakularnom ambijentu

Noć sreće, suza i ponosa: Srušili velikana i došli do historijske titule u atmosferi za pamćenje

Haris Zilić

Veliko slavlje sinoć je bilo u glavnom gradu Ekvadora Quitu. Ova južnoamerička država krunisala je novog fudbalskog prvaka koji je iznenadio sve. Titula je otišla u ruke Aucasa, ekipe koja je prije osam godina igrala Seriju B.

Prošle godine Aucas je bio devetoplasirani u ekvadorskom prvenstvu, a sada su u utakmici za prvaka naokn dva meča bili bolji od Barcelone.

Prvi susret završen je 0:0, a Aucas je sainoć dobio 0:1 i došao do prve titule u historiji kluba.

Junak tima iz Quita bio je Edison Vega koji je postigao pogodak u 65. minuti utakmice za veliko slavlje navijača i igrača Aucasa.

Finalna utakmica odigrana je na stadionu Monumental Banco Pichincha u Guayaquilu u nevjerovatnoj i paklenoj atmosferi.

Oglasi

Inače šampionat u Ekvadoru se igra od 1957. godine, a najviše titula ima Barcelona ukupno 15, Emelec je osvojio 14 naslova, El Nacional je prvak bio 13 puta, LDU 11 puta, Deportivo Quito pet puta, a Aucas se s ovom titulom pridružio ekipama koje imaju jedan naslov, a to su Deportivo Cuenca, Olmedo, Delfin, Indepediente del Valle, Everest.

Kao prvak Ekvadora Aucas će naredne sezone braniti boje svoje države u Copa Libertadoresu.

Ekvadorci su na jedan spektkaularan način okončali klupsku sezonu i sada se okreću Mundijalu u Kataru.

Njihova reprezentacija otvara prvenstvo 20. novembra utakmicom protiv domaćina Katara u grupi A.

Pored Ekvadora i katara u grupi A su još selekcije Senegala i Nizozemske.

Ekvadorci su i ranije pokazali da su veliki fudbalski fanatici uostalom kao i cijela Južna Amerika, a sinoć su na neki način ispisali nove stranice fudbalske historije i dobili još jednog prvak na šampionskoj piramidi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti