Spriječen teroristički napad na El Clasicu, bombarder osuđen na zatvor!

Dobio je tri godine

Spriječen teroristički napad na El Clasicu, bombarder osuđen na zatvor!

Eldar Ganibegović

Pandemija koronavirusa na svom vrhucu 2020. godine odnijela je mnogo života, ali u ovom slučaju je i spasila. Bombarder je htio aktivirati eksploziv na El Clasicu, što mu na svu sreću nije pošlo za rukom. 

Džihadist iz skupine Islamska država (IS) pokušao je izvesti napad dronom tijekom derbija Barcelone i Real Madrida na Camp Nou stadionu.

Na kraju do napada nije došlo, a španski mediji prenose da je napadač osuđen na tri godine zatvorske kazne.

Nekada zaposlen u barovima, ovaj čovjek, čija je dob nepoznata, postao je "član Islamske države tijekom brzog procesa radikalizacije" u proljeće 2020. godine, kada je Španija bila u karantini, prema dokazima predstavljenim na sudu.

Pozivajući na "džihad i mučeništvo" u martu 2020. na Facebooku, čovjeka je kontaktirao član grupe Islamska država, koji ga je inicirao u uslugu šifriranih poruka Telegram, dajući mu upute da počini napad "kako bi se pročistio i - osigurao mjesto u raju" , nakon što je "pio alkohol i držao se podalje od religije u svom prošlom životu".

Čovjek je trebao poslati dron napunjen eksplozivom iznad stadiona Camp Nou u Barceloni, za vrijeme "El Clasica" i detonirati ga unutar stadiona. 

Bombarder bi i ostvario svoj plan, ali je špansko prvenstvo tada prekinuto zbog pandemije koronavirusa. 

"U svakom zlu ima nečeg dobrog", poznata je narodna izreka koja se pokazala i u ovom slučaju s obzirom na to da je pandemija tako nekome i spasila život. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Inače, te sezone titulom prvaka Španije okitio se Real Madrid koji je sezonu završio s 87 poena, pet više od drugoplasirane Barcelone.

Kada je ova sezona u pitanju, Real Madrid je nakon 11 kola prvi s 31 bodom, tri više od Barcelone koju je s 3:1 savladao u nedavnom El Clasicu. 

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mirbes
"Bombarder"??? Zato nam i jeste država i društvo u purcu, obzirom da se vijesti samo kopiraju ili ih pišu neuki. Kaže se, a i piše bombaš, a bombarder je avion koji nosi bombe!!!
1 0
Zalik
Mora biti Islamist kao i obično
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi