El Loco ima kadar za veliki rezultat

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

El Loco ima kadar za veliki rezultat

Nakon dvanaest godina pauze na Svjetsko prvenstvo se vraća selekcija Čilea. Los Rojosi su južnoameričke kvalifikacije okončali na drugoj poziciji sa samo bodom manje od Brazila.

Iako danas nemaju igrača klase Ivana Zamorana ili Marcella Salasa, Čileanci su dovoljno jaki da u grupi sa Španijom, Hondurasom i Švicarskom osvoje jednu od prve dvije pozicije koje vode u drugi krug, a onda je sve moguće. Današnji Čile je sastavljen od igrača izuzetno tehnički potkovanih, koji posjeduju i fizičku snagu, što je bio nedostatak one generacije od prije petnaestak godina.

Čile s klupe predvodio Marcelo Bielsa, poznatiji kao El Loco ili na naš luđak. Argentinac, po kome stadion Newell's Old Boysa nosi ime, potpuno odgovara svome nadimku. Jednom američkom novinaru je davao intervju puna četiri sata, dok je bio odvojio napadače i odbrambene igrače. Posebno je radio s braničima i napadačima, pa kada su se nakon izvjesnog vremena vidjeli, počeli su plakati od sreće.

Vodio je Argentinu na SP 2002. godine, ali je ispao u prvom krugu. Bielsa raspolaže sa sjajnim veznjacima i napadačima, a problem ima s odbrambenim igračima. Često je u kvalifikacijama mijenjao sastav, a ni danas, tri dana pred početak SP, nije pronašao standardnu zadnju liniju. Golman je Claudio Bravo, solidni čuvar mreže Real Sociedada.

U odbrani, najčešće, igraju Waldo Ponce iz Catolice, na desnom, i Arturo Vidal iz Bayera, na lijevom beku. Štoperi su Gonzalo Jara, koji je igrajući u West Bromwichu sazri u sjajnog štopera, i Pablo Contreras iz PAOK-a. Često priliku dobije i Mauricio Isla, te novi igrač Montpelliera Marco Estrada.

Dva zadnja vezna su Gary Medel, 23-godišnji pit bull iz Boce Juniors, i Rodrigo Tello iz Bešiktaša. Na desnom krilu je sjajni Udineseov Alexis Sanchez, na lijevom Mark Gonzalez iz CSKA Moskve, dok je organizator igre Matias Fernandez, vezista Sporting Lisabona, po mnogima najbolji Čileanac. U napadu igra Humberto Suazo, danas napadač Zaragoze, koji je u Španiju stigao s etiketom najboljeg strijelca Južne Amerike.

Igrački kadar Čilea:
Golmani: Claudio Bravo (Real Sociedad/Spain), Miguel Pinto (Universidad de Chile), Luis Marin (Union Espanola)
Odbrana: Pablo Contreras (PAOK/Greece), Ismael Fuentes (Universidad Catolica), Mauricio Isla (Udinese/Italy), Gary Medel (Boca Juniors/Argentina), Gonzalo Jara (West Bromwich/England), Waldo Ponce (Universidad Catolica), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen/Germany)
Sredina: Carlos Carmona (Reggina/Italy), Marco Estrada (Universidad de Chile), Matias Fernandez (Sporting Lisbon/Portugal), Gonzalo Fierro (Flamengo/Brazil), Rodrigo Millar (Colo Colo), Rodrigo Tello (Besiktas/Turkey), Jorge Valdivia (Al-Ain/United Arab Emirates)
Napad: Jean Beausejour (America/Mexico), Mark Gonzalez (CSKA Moscow/Russia), Fabian Orellana (Xerez/Spain), Esteban Paredes (Colo Colo), Alexis Sanchez (Udinese/Italy), Humberto Suazo (Real Zaragoza/Spain)

Lična karta Čilea:
Savez osnovan: 1895.
Član FIFA-e: 1913.
Predsjednik: Harold Nichols
Selektor: Marcelo Bielsa
FIFA ranking: 15.
Broj klubova: 5.762
Najviše nastupa: Leonel Sanchez sa 84
Najbolji strijelac: Marcelo Salas sa 37
Uspjesi: osmi nastup, treće mjesto 1962.
Glavni grad: Santiago
Broj stanovnika: 15.6 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.