Elf se nada polufinalu

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Elf se nada polufinalu

Reprezentacija Njemačke je tri puta bila svjetski prvak, pa prema tome oni su uvijek među glavnim favoritima bez obzira u kakvom sastavu i kakvoj formi igrali.

Elf nije imao mnogo problema u kvalifikacijama za SP, među prvim evropskim selekcijamaje izborio plasman u Južnu Afriku, a na jug crnog kontinenta Nijemci ne idu kao turisti. Iako danas nemaju igračku klasu tipa Mathausa, Klinsmanna ili Voellera, Švabe uvijek mogu doći daleko, barem do polufinala.

Uoči predstojećeg SP Nijemcima se ponovo ne daju velike nade za visok plasman, ali selektor Elfa Joachim Low vjeruje u svoje igrače i misli kako mogu među četiri najbolje. Low iza sebe nem aneku klupsku trenersku karijeru, ali je u Njemačkoj jedan od najcijenjenijih stručnjaka. Radio je u onom Stuttgartu kada su igrali Balakov, Elber i Bobić, a trenirao je i Fenerbahce.

Prije šest godina je postao pomoćnik Juergena Klinsmanna, a odlaskom Klinsija s klupe Elfa na nju je zasjeo Low. Mnogi u Njemačkoj misle kako je upravo Low i u stručnom štabu, dok je Klnismann bio selektor, vodio glavnu riječ, a da je Klinsi bio samo reklama. Istina je vjerovatno negdje na pola.

Veliki hendikep za Njemačku predstavlja neigranje najboljeg igrača Michaela Ballacka, a nedostaju i Westerman, Rolfes, te prvi golman Rene Adler. Kapitensku traku će u Africi ponijeti Philipp Lahm, koji je izrastao u ponajboljeg desnog beka na svijetu, dok će organizaciju igre u svoje ruke preuzeti Bastian Schweinsteiger, a asistiraće mu Mesut Ozil.

Prije četiri godine je Lukas Podolski zablistao iako je iza sebe imao lošu klupsku sezonu, pa se Nijemci nadaju istom scenariju i ovaj put. Mario Gomez i Miroslav Klose nisu u nekoj posebnoj formi, ali su to takvi napadači koji prorade u najbitnijim trenucima. Od mladih igrača bi mogao zablistati Marko Marin, ako bude sto posto zdrav nakon povrede zadobijene u duelu s nama, a eksplozija se može očekivati i od Tonija Kroosa.

Njemačka u grupi D zajedno sa Srbijom, Ganom i Australijom ne bi trebala imati problema da se plasira i osminu finala, a kasnije će dosta toga zavisiti i od povoljnog rasporeda. Prema pisanju njemačkih medija njihove ambicije dosežu do polufinala, što bi za ovu nešto podmlađenu selekciju bio veliki uspjeh.

Igrački kadar Njemačke:

Golmani: Manuel Neuer (Schalke), Tim Wiese (Werder Bremen), Hans-Jorg Butt (Bayern Munich)
Odbrana: Dennis Aogo (Hamburg), Holger Badstuber (Bayern Munich), Jerome Boateng (Hamburg), Arne Friedrich (Hertha Berlin), Marcell Jansen (Hamburg), Philipp Lahm (Bayern Munich), Per Mertesacker (Werder Bremen), Serdar Tasci (Stuttgart)
Sredina: Sami Khedira (Stuttgart), Toni Kroos (Bayer Leverkusen), Marko Marin (Werder Bremen), Mesut Ozil (Werder Bremen), Bastian Schweinsteiger (Bayern Munich), Piotr Trochowski (Hamburg)
Napad: Cacau (Stuttgart), Mario Gomez (Bayern Munich), Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen), Miroslav Klose (Bayern Munich), Thomas Muller (Bayern Munich), Lukas Podolski (Cologne).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.