Elmir Šećerbegović: Ove sezone smo finansirali dva prva tima
"Situacija je, u najmanju ruku, bila haotična. Kada smo stigli u klub nije čak bilo poznato ni koliki su tačno dugovi. Danas je klub prohodan, a računi odblokirani."

Predsjednik Slobode za SportSport.ba o dugovima, finansiranju, odnosu sa ranijim predsjednicima...

Elmir Šećerbegović: Ove sezone smo finansirali dva prva tima · Intervju

E. Haračić

Novi Upravni odbor u FK Sloboda stigao je u oktobru prošle godine, a zvanično je registovan u klubu u novembru kada je tuzlanski klub praktično bio na korak od gašenja. 

Grcajući u dugovima, Sloboda je bila u opasnosti da prestane izvršavati obaveze prema reprogramu poreskog duga, čime bi cjelokupno potraživanje bilo aktivirano. Bio bi to posljednji čavao u kovčegu premijerligaša koji je te godine slavio svoj stoti rođendan.

Bio je to trenutak za promjene i krajnje vrijeme da se u rad kluba uključe privrednici i entuzijasti koji Slobodu vide kao svoj drugi dom. Za SportSport.ba o svemu što su u klubu zatekli i svemu što su od oktobra 2020. godine uradili govori Elmir Šećerbegović, sin legende kluba sa Tušnja Dževada, nekada član juniorske ekipe FK Sloboda i juniorske reprezentacije BiH, danas vlasnik uspješne programerske kuće i predsjednih Upravnog odbora FK Sloboda.

"Situacija je, u najmanju ruku, bila haotična, kada smo stigli u klub nije čak bilo poznato ni koliki su tačno dugovi. Imali smo neke pretpostavke koliko bi to moglo biti, da budem iskren, angažovali smo četiri studentice koje su samo slagale papire i dokumentaciju dva mjeseca, jer je to sve bio potpuni nered, papiri su bili, blago rečeno, nabacani u kutijama, u kesama... A kako smo došli u klub nakon što je već počela sezona, morali smo kompletnu analizu i sanaciju dugovanja raditi uz tekuće poslove.", prisjeća se predsjednik UO Sloboda.

"Nakon nekih dva mjeseca rada, kao što smo i obećali, napravili smo presjek stanja i došli do cifre od ukupno 6,2 do 6,3 miliona KM duga u što je uključen i poreski dug za koji imamo reprogram, kao i svi dugovima prema dobavljačima, igračima, sadašnjim i bivšim uposlenicima... Bez reprogarama poreskog dugovanja taj dug je iznosio oko 3 miliona KM. U periodu od oktobra do danas uspjeli smo sanirati sva dugovanja prema državi, tako da smo dobili uvjerenje da prema državi nemamo dugovanja, osim, naravno, reprograma gdje obaveze redovno izmirujemo. Igračima smo uspjeli obezbijediti četiri, pa onda i petu platu, čime smo prema njima izmirili oko 80% dugovanja, a i ovih 20% ćemo riješiti u narednih deset-petnaest dana. Što se tiče dobavljača, tu smo riješili većinu sitnih dugova, čak i nešto krupnih, a ostatak tih dugovanja smo repogramirali u rate koje možemo podnijeti. Tako da možemo reći da je klub u valuti, da redovno izmirujemo obaveze prema državi i prema dobavljačima, a vrlo brzo bićemo redovni i prema igračima. Najveći problem bila su dugovanja prema starim igračima i starim dobavljačima, tako da je FK Sloboda u jednom trenutku finansirala dvije ekipe, onu prošlosezonsku i trenutnu ekipu obzirom da plate igračima iz predhodne sezone većinom nisu bile plaćene."

Kao i u većini premijerligaša koji su dugove gomilali u decenijama nakon rata, i Slobodu su opteretili znani i neznani, a svi oni vidjeli su dolazak novih vjetrova na Tušnju kao priliku da naplate svoja potraživanja.

"Bilo je tu i jako smiješnih situacija, reći ću vam anegdotu od neki dan... Advokat jednog bivšeg uposlenika dolazi da traži pare, imao je oko 10.000 KM duga, ali je tražio 80.000. A kad ga je naš advokat pitao, pored zastare, zašto traži 80.000, ipak, advokat ste, znate da to nestoji, odgovorio je: 'Znam, ali eto, opet da probam.' (smijeh). I što je najtužnije, to je prije i prolazilo.", govori Šećerbegović.

"Ono što je vjerovatno vrijedno spomenuti jeste da je i pored činjenice da je određeni dio dugova riješen dogovorom ili sudskim rješenjima, oko milion KM dugova je riješeno živim novcem koji je ušao u klub, što su sredstva prikupljena članarinama u Skupštini, sponsorstvima, sredstva granta grada Tuzle... Ono što je možda i najbitnije, jeste da je račun Slobode deblokiran. U oktobru je na računu bilo pet blokada, imali smo 54 aktivne parnice protiv kluba. Sve to smo uspjeli riješiti, ostale su još dvije parnice i te dvije nisu sporne i očekujemo da se brzo završe. Slobodu u ovom trenutku više niko ne tuži. Jako dobru saradnju imamo sa Sindikatom fudbalera, oni su dosta pomogli da se i otvorena pitanja sa fudbalerima riješe, sve njihove tužbe i procesi pred disciplinskim komisijama su povučeni."

Klub je sada organizovan po novom modelu?

"Model koji smo od samog početka zamislili i po kojem smatramo da Sloboda jedino u budućnosti može funkcionisati jeste da se omogući ulazak privatnog kapitala. Međutim, zakon u našoj zemlji ne dozvoljava privatno vlasništvo nad sportskim klubovima, ali dozvoljava da se plaćaju članarine. Mi smo prema uzoru na FK Sarajevo gdje je to jako stručno i kvalitetno urađeno, uveli da se mjesta u Skuštini naplaćuju. Vrijednost mjesta ili glasa u Skupštini FK Sloboda postavili smo na 24.000 KM, s tim da smo odlučili olakšati kompanijama i pojedincima da se odluče na ovaj korak tako što smo dozvolili da se taj iznos plaća u 24 rate. Nakon 24 mjeseca, skupštinsko mjesto postaje zauvijek vlasništvo osobe ili kompanije koga ga je platila, a do tada se nadamo da ćemo osigurati finansiranje koje će biti nezavisno od skupštinskih mjesta. Do sada, imamo oko 20 mjesta u skupštini, s tim da za razliku od FK Sarajevo, u Slobodi niko nema većinski glas, već svi članovi imaju po jedan, poneko dva glasa. Kada vidimo da postoji interes, možda nekad početkom naredne godine, možemo otvoriti ponovo mogućnost kupovine dodatnih skupštinskih mjesta. Po nekom našem planu, idealno bi bilo da uspijemo doći do nekih 50 mjesta u skupštini čime bismo u klub ubacili preko milion KM svježeg kapitala."

Da li biste dozvolili da neko otkupi većinski udio upravljačkih prava? Na primjer da se na tih postojećih dvadeset glasova nađe investitor koji bi otkupio još trideset?

"To nije statutom isključeno, mada mi preferiramo da imamo što više investitora sa jednakim udjelima. Ukoliko bi se takav investitor pojavio, o tom pitanju ravnopravno bi odlučivali svi trenutni skupštinari koji bi procijenili da li je to dobra opcija ili ne. Nije na meni da to dozvolim ili ne, tako da na to pitanje i ne mogu odgovoriti. Ali ako bi većina skupštinara odlučila da je to zdrav kapital i dobra opcija za klub, ne vidim razloga da se to ne dozvoli."

Ekipa Slobode za drugi dio sezone već je "sklopljena", radi se o miksu mlađih i nešto iskusnijih igrača.

"Naša vizija od početka je da sastavljamo mladu ekipu koja će tu ostati i nakon ljeta. Vjerujemo i tako se i ponašamo da ćemo ostati u Premijer ligi i već sada pravimo ekipu na duže staze, da nam se na kraju svake sezone ne dešava stres zbog toga što mijenjamo kompletnu ekipu. Želimo da ovi momci ostanu 2-3 godine na okupu, to su mahom mlađi igrači, željni dokazivanja, koji u svojim ranijim klubovima nisu imali dovoljno prostora za igru, a u Slobodi mogu dati dosta. Naša filozofija je da se pozicioniramo kao razvojni klub, gdje će igrači odigrati par godina i nakon toga ići dalje, neku višu stepenicu u karijeri. Radićemo dosta na skautingu za kadete i juniore i te momke polako priključivati ekipi, davati im priliku da se pokažu i dobro prodaju, a na taj način za klub osigurati finansiranje. Prednost Slobode je ta što nam ne treba preveliki budžeti da bismo bili finansijski stabilni."

Koliki budžet je neophodan da bi funkcionisanje FK Sloboda bilo stabilno?

"Po nekim našim procjenama 1,2 do 1,5 miliona KM godišnje bi bilo sasvim dovoljno da Sloboda bude stabilan premijerligaš."

Bojite li se reakcije navijača kada kažete da ćete biti razvojni klub? Mnogo ljudi voli Slobodu i neće biti sretni ako kažete da ne idete na titulu i na plasman u Evropu.

"Kratkoročni cilj nam je da stabilizujemo ekipu. Ja i kada sam dolazio rekao sam 'Ako želite da gledate Evropu, nećete je gledati na Tušnju. Iako bih ja svim srcem volio vidjeti evropske utakmice na Tušnju, u naredne dvije godine to nije realno. Jednostavno, nije realno. Uz ovakva dugovanja i nesređenu situaciju praviti ekipu za neke visoke domete, možda vam to može i uspjeti, platićete to, bićete prvi, drugi, treći, a onda ostaje pitanje 'šta slijedeće godine?'... Ali nekad kasnije, to će možda i postati realno."

Kakva je sada situacija sa navijačima?

"Odlična. Posjeta na Tušnju je jedna od boljih u BiH. Imamo 2-3 hiljade navijača prosječno po utakmici, a ako se malo poslože rezultati to će biti i bolje. Tuzli i Slobodi treba jako malo."

Kakav je vaš trenutni odnos sa Tuzla Cityjem i sa bivšim predsjednikom Slobode, Azmirom Husićem? Bilo je tu trzavica u nekom ranijem periodu, čini se da se to malo smirilo.

"Ne mogu reći da li imamo dobre ili loše odnose, zato što nemamo nikakve odnose. Ali ne iz razloga što ne želimo ili nećemo s nekim da pričamo. Jednostavno, posvetili smo se sebi, u Slobodi imamo i previše problema da bismo imali neke tenzije sa Tuzla City, a vjerujem da su se i oni fokusirali na sebe. Ja im želim svu sreću i uvijek sam za to ako nismo mi prvi, što da ne budu oni prvi. Opet bi to bio neki uspjeh za Tuzlu i to tako treba gledati."

A sa prethodnim predsjednikom, Senadom Mujkanovićem?

"Mujkanović je jedini predsjednik kojem Sloboda ništa nije ostala dužna. Svakome prije njega, da li realno ili nerealno je ostala dužna, u papirima se vodio dug. Jedino prema Mujkanoviću nije bilo nikakvog duga."

Dijelite stadion sa Tuzla Cityjem, kako na to gledate?

"Nema tu problema nikakvih, oni igraju svoje utakmice i treniraju. To odlično funkcioniše, naši igrači se poznaju sa njihovim, sve su to momci iz grada. Nije to to rivalstvo, to su dvije ekipe koje igraju na stadionu, treba proći godina i godina da se stvori neko pravo, nadam se sportsko, rivalstvo. Mislim da je svima jasno da smo mi premali gradi i premala država da bismo imali neka nerealna i nerezonska rivalstva koja nikom ništa ne donose."

Kakav je odnos sa udruženjem "Prijatelji Slobode"?

"Oni nam jako puno pomažu, pozitivno kritikuju. Oni jako vole klub i većina kritika koje su uputili bila su na mjestu. Udruženje "Prijatelji Slobode" je također uzelo jedno mjesto u skupštini kluba."

Jeste li ikad zaspali s mišlju u glavi 'Što je meni ovo trebalo?'

"Hahaha, to me svi pitaju: 'Što je tebi ovo trebalo?' Ali vjerujte mi da nijednom nisam na to pomislio. Zato što vidim šta radimo i gdje idemo. Da li ćemo imati kapaciteta to do kraja da izvučemo, vjerujem da hoćemo. Ne mogu sa sigurnošću ništa tvrditi, ali vidim da može biti kvalitetna Sloboda, samo treba rada. Ne može to biti preko noći. U zadnja tri mjeseca urađeno je zaista puno, možda više nego u zadnje tri godine, ali tek će da se uradi najveći dio posla. Treba malo strpljenja."

Imali li kakvih planova za dovršetak radova na Tušnju?

"Prema našim infomacijama, tribina koja se da kažem počela graditi će se završiti. Ali treba da shvatimo i drugu stranu i da ne možemo ni ove tribine da napunimo, a treba da pravimo nove tribine i ulažemo? Mislim da će se tribina dosta lakše i dosta brže završiti kada stvarno bude veliki interes za utakmice i kada bude falilo mjesta za sjedenje. Onda će biti opravdano i finansijski i ljudski i moralno tražiti da se gradi tribina."

Bili ste na sastanku o udruženju premijerligaša, kako Sloboda gleda na to?

"Sigurno da imamo pozitivan stav prema tome. Naravno, ako udruženje bude samo sebi svrha, onda samo gubimo vrijeme. Ali ako imamo neku svrhu zajedničkog djelovanja, makar na jednom pitanju, onda imamo razloga za udruženje. Trebamo imati zajednički glas, klubovi ni na koji način nisu organizovani, a svi imamo uglavnom iste probleme. Možemo imati neki zajednički glas o pravilniku, primjera radi broju stranaca u klubovima, ipak su to stvari koje se nas najviše tiču i trebamo se uključiti u procese odlučivanja."

Jeste li pričali o tome da udruženje prodaje TV prava na utakmice, sponzorstvo lige i o sličnim ključnim pitanjima?

"To je dugoročno pitanje. Sad je trenutno želja da imamo zajednički stav barem oko nekih banalnih pitanja, recimo oko satnica utakmica. Da se dogovorimo da ne prihvatamo neke stari koje su nelogične."

Uvijek je kamen spoticanja bila činjenica da, uslovno rečeno, veći klubovi, sa više navijača i boljom gledanošću i posjetom žele veći udio u prihodima i ostalim stvarima unutar udruženja. Da li je vama prihvatljivo da se stvari ne dijele ravnopravno?

"Naravno da mora postojati neka kategorizacija i Sloboda sigurno tu neće biti u prvoj kategoriji. Realno, nije isti interes publike da gledaju recimo Zrinjski - Velež ili Željo - Sarajevo i neku manje interesantnu utakmicu. Naravno, treba voditi računa i da te razlike ne budu prevelike, najveći dio kolača treba da dobiju ovi klubovi iz vrha, ali ipak ne sve. Recimo 60/40, treba i oni malo da odvade, da bi svi klubovi došli na viši nivo, da na kraju sve utakmice imaju što veću gledanost."

Kakva je situacija sa Ivetićem?

"Još uvijek pregovaramo, usaglašavamo stavove. Ne mogu ništa više od toga reći."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Jeste li zadovoljni podrškom grada, privrednika, sponzora?

"Gradom smo zadovoljni, bilo bi nenormalno da kažem bilo šta drugo. Tuzla je grad koji najviše daje svom fudbalskom klubu, da li bi moglo više ili manje, to je drugih par rukava. Što se tiče privrednika, odziv je dobar, a biće još mnogo bolji. Jasno je da postoji neki strah, uvijek se za Slobodu vežu neke negativne priče, neke prevare i normalno je da ljudi to plaši. Iako mi čistimo sve to, ali još uvijek treba tu mjesec - dva, da ljudi vide kako ide. Ako sve bude normalno do kraja sezone, ja očekujem da će tu biti stampedo. I igračkog kadra i privrednog kadra."

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

GMOkokoshka
Djeluje kao posten i radan covjek, svaka cast na dosadasnjem radu. Zelim Slobodi da stane na noge i bude u vrhu, gdje i zasluzuje biti po renomeu. Pozdrav iz Sarajeva. HZ FCS
5 0
DanGraf
Intervju u kaficu. Jah sabanluka...
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi