Skandalozni penal "pogurao" Englesku do historijskog finala Eura

Danci pali poslije produžetaka

Skandalozni penal "pogurao" Englesku do historijskog finala Eura

A. Čaušević

Engleska se plasirala u svoje prvo finale Evropskog prvenstva nakon što je poslije produžetaka savladala Dansku sa 2:1.

Hrabro su se Danci postavili od početka protiv favorizovanih Engleza nošenih s podrškom 60-ak hiljada navijača sa tribina. Dobro su igrali od strata utakmice i bili su prvi koji su stigli do vodstva.

U 29. minuti dosuđen je slobodan udarac iz zone šuta, nakon ubačaja, sudija Makkelije je dodano približio prekršaj golu odakle se moglo ozbiljno šutirati.

Loptu je namjesto Damsgaard i zaista fenomenalno pogodio. Mladi veznjak Sampdorije je šutirao pod prečku, Pickford se bacio, ali jednostavno nije uspio sačuvati svoju mrežu.

Poslije primljenog gola uslijedio je silovit pritisak Engleza. Već u 38. minuti koloslanu šansu promašuje Sterling čiji udarac sa peterca brani odlično postavljeni Schmeichel.

Ipak, danski golman nije mogao ništa minut kasnije kada su domaći izveli skoro pa identičnu akciju, lopta je ponovo išla na Sterlinga, ispred kojeg je klizeći uletio Kjaer i loptu poslao u svoj gol za izjednačenje. To je bio čak 11 augotol na turniru što do sada nije viđeno na Evropskim prvenstvima.

Oglasi

U nastavku su Englezi bili ti koji su imali nešto više od igre. Prvu veliku šansu imali su već u 55. minuti kada je Schmeichel zaista sjajno odbranio pokušaj glavom Maguirea nakon kornera.

Danci su znali povremeno zaprijetiti, ali kako se bližio kraj utakmice, igrači u bijelim dresovima su bivali sve opasniji i opasniji, ali je odbrana skandinavske selekcije bila na nivou.

U posljednjim minutama se uglavnom igralo na centru igrališta s vrlo malo rizika na obje strane što je nekako bilo i razumljivo obzirom na ulog i vrijeme do kraja utakmice.

Sudijska nadoknada je donijela ogroman pritisak Gordi Albiona, na sve načine su tražili da izbjegnu odlazak u produžetke, ali je u regularanom vremenu ostalo 1:1.

Oglasi

U prvom produžetku identična slika kao u finišu regularnog toka. Englezi napadaju, Danci se uspješno brane. Istina, u nekim situacijama su bili i neprecizni kao Sterling u 99. minuti kada je šutirao sa ivice kaznenog prostora visoko preko gola.

Ključni detalj na meču desio u 103. minuti kada je Sterling prelako pao u kaznenom prostoru, a sudija Makkelije je dosudio sramotan penal za domaće. I u VAR sobi su odlučili da je bio kazneni udarac.

S bijele tačke je šutirao Kane, Schmeichel je to odbranio, ali je odbijena lopta došla do napadača Tottenhama koji iz drugog pokušaja loptu šalje u mrežu.

U drugom produžetku Danci su se pokušavali vratiti u igru. Prebacili su loptu na polovinu Engleske. Dosta su kružili i kombinovali oko kaznenog prostora. U 114. minuti Braithwhaite je opasno šutirao, lopta je otišla u korner. Ipak, do kraja nije bilo promjena pa su Englezi otišli do svog prvog finala Evropskog prvenstva u historiji. 

Finalni susret igrat će se 11. jula, također na stadionu Wembley. Drugi finalist je Italija koja je boljim izvođenjem penala pobijedila Španiju.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Evropsko prvenstvo, polufinale:

Engleska - Danska 2:1 (Kjaer ag 39', Kane 104'/Damsgraad 29')

Top Komentari

Rajvosa2019
Engleska je bila bolja bez diskusije , ali onaj penal u 103 minuti poklon - ono vidjelo penala nije , VAR je za ovakve stvari izmisljen - sramotna odluka . Nadam se da ce odvratni Englezi od Italije dobiti po zicagu- igraju skoro sve meceve kuci + pred svojom publikom , nema putovanja i nema umora
62 8
RealMadrid13
Euro ko da ga je Vico organizovao
54 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi