Engleski klubovi primili najviše novca

UEFA podijelila više od tri milijarde eura

Engleski klubovi primili najviše novca

Engleski fudbalski klubovi dobili su prosječno po 160 miliona eura u nagradama u zadnjih šest sezona Lige prvaka, gotovo četiri puta više od španskih klubova.

U izvještaju koji je objavila agencija Reuters, konzultantska tvrtka StageUp ocjenjuje da je UEFA podijelila za 70 klubova više od tri milijarde eura u najluksuznijem turniru u proteklih šest sezona. Međutim, to bogatstvo nije podijeljeno na jednake dijelove.

Engleski prvoligaš Chelsea predvodi listu s najvećom zaradom s oko 184 miliona eura, a slijedi ga prošlogodišnji finalist Lige prvaka Manchester United (oko 171 miliona eura) te Arsenal.

U Španiji, uprkos dominaciji Barcelone i Real Madrida, deset se klubova kvalifikovalo u Ligu prvaka od 2003. u usporedbi sa četiri engleska kluba, tako da je zarada raspršenija. Barcelona je sedma sa 128,6 miliona eura.

Približno pola ukupne zarade Lige prvaka je podijeljeno na temelju udjela televizijskog tržišta, dok je druga polovina podijeljena na temelju rezultata.

Klubovi zarađuju ekstra novac od prodaje karata i suvenira.


Pobjeda u grupi donosi 800.000 eura dok finale koje se igra 22. maja iduće godine u Madridu vrijedi devet miliona eura za pobjednika za razliku od prošlogodišnjih sedam miliona.

Nagrade po klubovima

1.Chelsea  (6 sezona)            183.7
2. Man Utd (6)                170.7
3. Arsenal (6)                155.8
4. Lyon (6)                    138.8
5. Liverpool (5)                130.7
6. AC Milan (5)                130.3
7. Barcelona (5)                128,6
8. Inter Milan (6)                125.7
9. Bayern Munich (5)            120.9
10. PSV Eindhoven (6)        120.5

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.