Englezi se nadaju rušenju tradicije

Danas novi veliki derbi Engleza i Nijemaca

Englezi se nadaju rušenju tradicije

Od duela između Njemačke i Engleske u svjetskom reprezentativnom nogometu veći su samo dueli Engleske i Argentine, te Brazila i Argentine.

Utakmica Nijemaca i Engleza u Evropi je uvijek predstavljala nešto više od igre. Rivalstvo ova dva tima dugo je 80 godina, a nakon 2. Svjetskog rata ono je postalo još veće. Englezi su svoje pobjede nad Nijemcima smatrali kao osvetu za rušenje Londona na početku rata, a Nijemci svoje kao osvetu za englesko rušenje Berlina na kraju rata kada se rušio i moćni Treći Rajh.

Nakon rata Engleska je u osam utakmica upisala sedam pobjeda i remi, jedini naslov svjetskog prvaka upisala je pobjedom nad Njemačkom u finalu na Wembleyu 1966. godine. Nakon toga je uslijedio period vladavine Nijemaca. U novijoj istoriji Njemačka je dobila sve važnije utakmice nad Gordim Albionom, a često su penali bili ti koji su odlučivali o pobjedniku.

U polufinala Mundijala 1990. godine Njemačka je nakon penala bila bolja od Engleza za koje su igrali Lineker, Gascoigne, Shilton, Platt i drugi. Šest godina kasnije na Euru koji se igrao u Engleskoj pod motom „nogomet se vratio kući“ Njemačka je ponovo u polufinalu nakon penala eliminisala Engleze. Posljednji šut je Koepke odbranio Garethu Southgateu čijih suza se sjećam i danas, vjerovatno ih nikada neću zaboraviti. Bio je to najiskreniji plač ikada viđen na nogometnom travnjaku.

Dietmar Haman je golom sa više od 30 metara u jesen 2000. godine donio pobjedu Njemačkoj u Londonu i tako „uručio“ otkaz Kevinu Keeganu, da bi se godinu dana kasnije Engleska predvođena Sven Goranom Erikssonom višestruko revanširala u Munchenu sa 5:1 uz sjajnu igru Gerrarda i Owena. Posljednji meč ova dva tima odigran je prije osam mjeseci kada je Engleska slavila sa 1:0 u prijateljskoj utakmici.

U posljednjih šest utakmica redoslijed pobjednika je Njemačka, Engleska, Njemačka, Engleska, Njemačka, Engleska, tako da je danas ponovo red na Njemačkoj. Međutim, Fabio Capello neće ni da čuje za to, on vjeruje u pobjedu svojih izabranika i plasman u četvrtfinale. Vrijedno je spomenuti i da je Njemačka u finalu Eura do 21 godine prije godinu dana bila bolja od Engleske sa 4:0, a kod Nijemaca su tada igrali Oezil, Khedira, Boateng i Neuer.

Ukupno su ova dva tima odigrala 27 utakmica, po dvanaest pobjeda imaju i jedni i drugi, dok su tri utakmice završene bez pobjednika. Onaj ko danas bude slavio preuzeće vodstvo u međusobnim duelima. Englezi će igrati u kompletnoj crvenoj opremi, istoj onoj u kakvoj su osvojili naslov prvaka protiv Njemačke 1966. godine. Uzdaju se u tradiciju, ali Elf se nada rušenju te tradicije.

Svi igrači obje selekcije ističu kako su odrastali uz duele svojih prethodnika gledajući okršaje s ljutim rivalom, tako da jedva čekaju da danas istrče na teren. Na samitu zemalja G-20 britanski premijer David Cameron danas neće sjediti pored kancelarke Angele Merkel, oni se od ranije ne vole, a danas posebno nemaju razloga za ljubav.

Engleska prijeti da danas može dobiti podmlađenu Njemačku, dok iz Elfa stiže odgovor „pa šta očekujete kada je i Gary Lineker izjavio da je nogomet igra 11 protiv 11 u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci“. Igre ove dvije reprezentacije u grupnoj fazi su bile različite. Engleska je jedva prošla, dok je Njemačka malo zakazala protiv Srbije, ostale dvije utakmice je riješila rutinski.

Joachim Low će danas na raspolaganju ponovo imati Miroslava Klosea, koji je odležao kaznu zbog crvenog kartona zarađenog protiv Srbije, vraća se i Holger Budstuber, Bastian Schweinsteiger ima lakšu povredu, ali ako ne bude spreman zaigraće Toni Kroos. Mesut Oezil je imao porodičnu tragediju, jučer mu je preminula baka, ali će, ipak, igrati. Kod Engleza neće biti promjena, osim što se u tim umjesto Upsona vraća Jamie Carragher, koji je odradio kaznu.

Vjerovatni sastavi:
NJEM: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, Budstuber – Khedira, Schweinsteiger – Mueller, Oezil, Podolski – Klose.
ENG: James – Johnson, Carragher, Terry, Cole – Milner, Barry, Gerrard, Lampard – Defoe, Rooney.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.