Zbog poruke posvećene Allahu izbačen iz reprezentacije Francuske

Odluka FFF-a

Zbog poruke posvećene Allahu izbačen iz reprezentacije Francuske

Edmir Škorić

Mladi nogometaš Marseillea Enzo Sternal otpušten je iz U16 reprezentacije Francuske nakon slavlja koje je očito zasmetalo pojedinima u Francuskom nogometnom savezu (FFF).

U aprilu je Francuska U16 selekcija igrala na prestižnom turniru u Montaiguu. Nakon što je postigao gol za svoj tim, mladi Francuz Enzo Sternal podigao je dres, a ispod je na majici nosio natpis: "Allah je veliki".

Ubrzo je nogometaš shvatio da ga je to koštalo nastupa za reprezentaciju, jer je izostavljen sa spiska za naredno okupljanje. Kao razlog ovakve odluke FFF je naveo "probleme u ponašanju u Montaiguu".

Naravno, ova odluka šokirala je igrače i njegovu porodicu, ali i brojne muslimane koji žive u Francuskoj.

Njegovi roditelji, Marija i Karlos Sternal, potiču iz različitih krajeva sveta, čineći njihovu porodičnu historiju zadivljujućom fuzijom tradicija.

Oglasi

Maria je umjetnica rođena u usrcu Italije usred valovitih brda Toskane. S druge strane, otac Carlos je inžinjer koji je odrastao na užurbanim ulicama Bogote u Kolumbiji.

Što se Enza tiče, rođen je 28. maja 2007. godine i kao 16-godišnjak smatra se velikim potencijal, a trenutno je u omladinskom pogonu francuskog velikana Marseillea.

Za U16 tim Francuske je do sada odigrao pet utakmica te postigao jedan gol, a upravo taj gol ga je sada koštao novih nastupa. Zapravo, sama poruka na majici tokom proslave istog ga je koštala.

Muslimani su inače druga religija po brojnosti u Francuskoj. Sa 5,7 miliona, francuska muslimanska zajednica je najveća u Evropi i često je u centru pažnje.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije najavio oštre mjere protiv “radikalnih islamista”, što je dovelo do zatvaranja nekoliko džamija, muslimanskih udruženja i škola. Često se vodi debata oko hidžaba i prava da se vrijeđa i vrši svetograđe, a tu je i poznati skandal u vezi karikature poslanika Muhammeda od strane Charlie Hebdoa.

Po trenutnim zakonima, radnicima u javnom sektoru već je zabranjeno da nose vjersku odjeću ili simbole.

Top Komentari

King_Kenny
...da su muslimani pametni i da su slozni,pa da fino svi zbog ovoga napuste reprezentaciju Francuske,onda bi vidjeli kad bi oni bilo koga pobijedili...
7 6
TurgutBayraktar
A sta je to radikalno napisao da ga izbace iz repke ako je zbog toga samo je napisao Bog je najveci
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi