Sve se mijenja: Povukli su se iz kvalifikacija 10 dana uoči utakmice, razlog je bizaran!

Nije im prvi put

Sve se mijenja: Povukli su se iz kvalifikacija 10 dana uoči utakmice, razlog je bizaran!

Admin Čaušević

Dvije sedmice uoči početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine jedna od selekcija je odlučila odustati. Razlog je bizaran i nije prvi put da rade nešto ovako.

Fudbalska reprezentacije Eritreje je službeno odlučila odustati od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., manje od dvije sedmice prije početka.

Iz Saveza afričke države je zvanično saopšteno kako neće igrati kvalifikacije nakon što su u novembru za rivale trebali imati Maroko i Kongo.

Objašnjenja još nema, no čini se da se vlasti boje da će neki igrači pobjeći i zatražiti politički azil u inostranstvu, kao što se već desilo 2015. i 2019. godine.

Posljednji put Eritreja je igrala službenu utakmicu u septembru 2019., kada je izgubila 2:0 od Namibije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Oglasi

Odustajanjem Eritreje, grupa E kvalifikacija iz avričke zone sastojat će se od samo pet reprezentacija i to Zambije, Maroka, Konga, Nigera i Tanzanije.

FIFA je ranije odlučila da će Afrika na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi će imati devet predstavnika.

Direktan plasman na naredni Mundijal izborit će pobjednici devet grupa, dok će četiri najbolje drugoplasirane igrati baraž da bi se saznao afrički predstavnik u interkontinentalnom play-offu.

Kao što je poznato na narednom najvažnijem fudbalskom turniru će nastupiti čak 48 selekcija, a posljednja dva mjesta će biti odlučena baražom.

U play-offu će nastupiti šest selekcija, a svaka konfederacija izuzev UEFA-e će imati po jednog predstavnika, dok će konfederacija zemalja predstavnika Concacaf dobiti dodatno mjesto u baražu.

Direktan plasman na završni turnir koji će se igrati na 16 stadion su do sada osigurali samo domaćini. Branitelj titule Argentina je već počela svoje kvalifikacije te nakon četiri kola ima maksimalan učinak od 12 bodova.

Oglasi