Dok ga mnogi osporavaju, Ermedin Demirović bi ovih dana mogao da postane dvostruki junak BiH
Ermedin Demirović nam je donio baraž, može li i EURO?

Sjajni napadač Augsburga

Dok ga mnogi osporavaju, Ermedin Demirović bi ovih dana mogao da postane dvostruki junak BiH

Eldar Ganibegović

Ermedin Demirović neko je u koga se navijači najviše uzdaju pred meč odnosno nadamo se mečeve baraža za EURO. Ako nas tamo odvede, postat će dvostruki junak naše selekcije.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati na Bilinom polju protiv Ukrajine igra polufinalnu utakmicu baraža za EURO u Njemačkoj.

Selektor Savo Milošević može da bude itekako zadovoljan. Zbog povrede je sa spiska otpao samo Barišić, a mnogi igrači su stigli u sjajnoj formi.

Jedan od njih je svakako sjajni napadač Augsburga, Ermedin Demirović, koji je poslije Harryja Kanea iz Bayerna najefikasniji igrač u Bundesligi.

Ukupno je Demirović ove sezone u dresu Augsburga upisao 14 pogodaka i osam asistencija, što je skoro pa nevjerovatan učinak u jednom timu koji je bio u borbi za ostanak, a sada se na Demirovićevim leđima penje ka sedmoj poziciji.

Oglasi

Međutim, budimo realni, svjesni smo da Ermedin Demirović takav učinak nema u dresu reprezentacije naše zemlje, te da mu na tome navijači dosta zamjeraju.

U nedjelju će biti tri godine od debija Ermedina Demirovića za A selekciju naše zemlje. Do sada je upisao 23 nastupa i postigao samo jedan pogodak.

Ermedin Demirović donio baraž za EURO

Međutim, taj jedan pogodak koji je postigao bio je itekako važan. Bilo je to u septembru 2022. godine. Trebala nam je pobjeda protiv Crne Gore u Zenici za prvo mjesto u Ligi nacija (B divizija) kolo prije kraja.

Slavili smo 1:0 pogotkom Demirovića, te se na taj način plasirali u A diviziju Lige nacija i, što je još važnije, osigurali baraž za Evropsko prvenstvo.

Ukoliko se desi da Ermedin Demirović odvede našu selekciju u Njemačku, postat će tako dvostruki junak, jer nam je već donio baraž.

Oglasi

Ruku na srce, treba biti realan pa reći da uglavnom nije ni igrao na svojoj prirodnoj poziciji u reprezentaciji. 

Nagledali smo se kod prošlih selektora guranja veznjaka i napadača na lijevo krilo, od Gojaka, Krunića, pa sve do Demirovića koji to još i zna igrati. A šta tek reći na onaj debakl kada je igrao lijevog full beka?

Selektor Savo Milošević ga je uživo gledao protiv RB Leipziga kada je postigao sjajan pogodak, a ohrabruje i najava selektora kako će igračima pokušati dodijeliti istu ulogu kao i u klubu, što bi Ermedinu Demiroviću sigurno jako odgovaralo.

"Demirovića sam ugledao uživo, iznenadio me pozitivno sa igrom. Golove je i ranije postizao, u sjajnoj je formi, a nama treba taj Demirović u reprezentaciji. Nama tako šanse rastu", rekao je selektor na press konferenciji po objavi spiska. 

"Vjerujem da će proraditi. Gledao sam tu utakmicu Augsburg - Leipzig. Na stranu golovi, on igra na najvećem nivou. Meni je jasnije na koji način trebamo i mi da ga koristimo u reprezentaciji uzimajući u obzir ono što sam vidio da radi u klubu. On je fenomenalan momak i htio je sigurno, davao je maksimum, ali igračima morate da namjestite ulogu koja njima najviše odgovara da bi oni dali svoj maksimum. Jasno mi je šta on igra, kako igra, u kojim situacijama se osjeća komotno. Jedna od ključnih stvari je da iz njega izvučemo maksimum, to može mnogo da nam pomogne", istakao je u nedavnom intervjuu za SportSport.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi