Savo Milošević: "Mogu ja pričati šta hoću, mogu igrači pričati šta hoće, ali..."
Selektor Savo Milošević govorio je za SportSport. Svjestan je važnosti utakmica koje nas čekaju, te zrači optimizmom pred okupljanje.

"Fenomenalno bi bilo angažovati psihologa"

Savo Milošević: "Mogu ja pričati šta hoću, mogu igrači pričati šta hoće, ali..." · Intervju

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Uskoro se naša fudbalska reprezentacija okuplja pred utakmicu/e baraža za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Selektor Savo Milošević je nešto ranije stigao u Sarajevu, a to smo iskoristili da s njim ugodno porazgovaramo pred velike utakmice koje nas čekaju.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se u ponedjeljak, 18. marta, te tako započeti mini pripreme pred utakmice baraža za EURO. Podsjetimo, 21. marta u Zenici dočekujemo Ukrajinu, a onda pet dana kasnije u Sarajevu igramo protiv Izraela ili Islanda.

Tim povodom danas je za SportSport govorio selektor naše fudbalske reprezentacije, Savo Milošević.

Šest je dana do utakmice s Ukrajinom. Kakav je osjećaj kod Vas, ima li pritiska, pozitivne treme, na čemu je fokus?

"Nema još. Rano je, na tome možemo da radimo kad dođu igrači. Sad možemo na tome da radimo kad dođu igrači. Svi imaju još po jednu utakmicu u klubovima. Jedina briga koju imam je da dođi svi zdravi. Neki dan nam je Barišić otpao, nadam se da će se završiti na tome."

Tri dana je do okupljanja. Barišić je za sada jedini otpao, svi imaju igrati još za vikend, kakva je situacija s ostalima, ima li neko da nije na 100%?

Oglasi

"Svi ostali jesu. Dosta je dobra situacija, ne samo zadnjih dana nego i zadnjih mjeseci. Većina naših igrača ista dosta dobro u klubovima. Situacija je dosta dobra, samo da dođu svi zdravi."

Možete li nam dati ekskluzivu, ko će dobiti naknadni poziv? *Intervju rađen neposredno prije no što smo objavili da je Kovačević pozvan.

"Biti će, haha. Adnan Kovačević će biti pozvan. Odlučili smo se da zovemo momka kojeg već znamo. Nije momenat da zovemo neke koje ne poznajemo. Ne mogu da se usudim da nešto ponovo provjeravam, nemamo vremena. Odlučili smo se za momka koji je bio tu s nama. Mislimo da može odgovoriti zahtjevima ako bude bilo potrebe."

Oglasi

Godina 2023. je bila vrlo turbulentna za našu reprezentaciju. Za jedan kvalifikacioni ciklus od deset utakmica promijenili smo tri selektora, a Vi ste bili na dva okupljanja. Kakvu ste ekipu zatekli kada ste stigli, kakvo je raspoloženje vladalo u svlačionici?

"Momci su bili dobri, odnosi nisu bili poremećeni među njima, ali jesu bili zbunjeni i malo pogubljeni. Te promjene utječu na ekipu. Svaki trener ima svoje zahtjeve i zamisli. Osjećala se konfuzija oko toga šta oni treba da rade na terenu što je i normalno s obzirom na tri promjene trenera. Logično je da stanje bude takvo. Dosta stvari smo uspjeli da razjasnimo, šta mi tražimo, šta oni mogu. Zato smo iskoristili ove prethodne utakmice i mislim da tu više neće biti problema. Navikli smo se jedni na druge i mislim da je to sve iza nas."

U novembru rezultati nisu bili dobri, ali pretpostavljam da ste mogli vidjeti neke druge pozitivne stvari i izvući pouke pred baraž. U jednoj emisiji ste rekli i da će mnogi biti zaprepašteni onim što će vidjeti protiv Ukrajine. Koliko nam možete otkriti?

"Mislim da će sama biti igra, ne mislim, znam, da će biti mnogo bolja. Poslije tih utakmica nisam tražio opravdanja, niti ih ikada tražim. Ja sam otvoren, a mislim da su se svi složili, da rezultat nije bio primaran. Bili smo bez šansi, tako da je najbitnije bilo da vidimo šta mogu ovi igrači koji su tu i da dobijemo neke nove u odnosu na ove koje smo zatekli i mislim da smo u tome uspjeli. Mislim da je to bilo dosta bitnije od samog rezultata."

Da li će možda biti angažovan psiholog za ove dvije utakmice? Mislim da je i o tome bilo govora ranije.

Oglasi

"To bi bilo fenomenalno, ali takva priča zahtjeva vrijeme, duži vremenski period u kojem neki profesionalac treba da radi s momcima. To nije za kratkoročne stvari. Ako bi i ko bude selektor od septembra, na početku jednog ciklusa, koji će trajati dvije godine, to bi imalo smisla. Pa da neko krene od početka da rade s njima. Ni psiholozi ne mogu promijeniti nešto za dva okupljanja, to je prosto nemoguće. Imalo bi smisla dosta. Nije to ništa novo, to dosta reprezentacija i klubova koristi. Ništa to ne bi bilo spektakularno novo."

Mogu slobodno reći da ste na velika vrata vratili Harisa Hajradinovića. Dugo ga nije bilo u reprezentaciji, a onda je bio ponajbolji igrač u te dvije utakmice, namjestio dva gola i igra sjajno u Turskoj. Može li on biti X-faktor za Ukrajinu?

"Ja se iskreno nadam. On ima kvalitet da pomogne mnogo. Maloprije sam rekao da smo dobili dva-tri nova igrača i jedan od njih je Hajradinović. Možda i u ponajboljoj formi od svih naših igrača. Već tada sam rekao da smo dobili igrača koji može da nam pomogne, nisam morao čekati njegove igre u Turskoj. Zato sam ga i zvao."

U sjajnoj formi u Augsburgu igra i Ermedin Demirović. On je postigao pogodak koji nas je na kraju i doveo u ovaj baraž, ali to mu je jedini gol u reprezentaciji za nekoliko godina i navijači mu to zamjeraju. Možemo li od njega očekivati više u ovom baražu?

Oglasi

"Vjerujem da će proraditi. Gledao sam tu utakmicu Augsburg - Leipzig. Na stranu golovi, on igra na najvećem nivou. Meni je jasnije na koji način trebamo i mi da ga koristimo u reprezentaciji uzimajući u obzir ono što sam vidio da radi u klubu. On je fenomenalan momak i htio je sigurno, davao je maksimum, ali igračima morate da namjestite ulogu koja njima najviše odgovara da bi oni dali svoj maksimum. Jasno mi je šta on igra, kako igra, u kojim situacijama se osjeća komotno. Jedna od ključnih stvari je da iz njega izvučemo maksimum, to može mnogo da nam pomogne."

Kazali ste i da je problem naše selekcije pozicija zadnjeg veznog. Kakvo tu rješenje možemo očekivati u ove dvije utakmice?

"Imat ćemo u odnosu na prethodna okupljanja jednog novog igrača. To je Denis Huseinbašić, uspjeli smo da riješimo papire. On jedini može biti neko iznenađenje, svi ostali, manje-više mogu biti iznenađenje u načinu na koji ćemo igrati na tim pozicijama, ali to moram sačuvati za samu utakmicu. Jedina novina, mnogo je bitnije na koji način ćemo uspjeti na terenu odraditi ono što se budemo dogovorili prije utakmice kada su u pitanju te dvije pozicije zadnjeg veznog."

Niste bili tu kada je nastao problem s Anelom Ahmedhodžićem, ali ste ga uspjeli riješiti. Šta je ustvari tu bilo?

"Sve i svašta pomalo. Nije tu bilo jednog krivca i obično je tako. Svako neki dio odgovornosti ili krivice ima, kako god hoćete. Mislim da je naša dužnost i obaveza, svih koji radimo za Savez da se borimo za svakog igrača. To je momak koji je u najboljim godinama ne samo da bude dio ekipe, nego i da nam donese dosta stvari. Drago mi je da se to sredilo, ne samo zbog baraža, on može da igra narednih 10 godina."

Oglasi

Zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem ste obišli dosta igrača. Kako su protekli razgovori s njima, kakva su kod njih razmišljanja i očekivanja pred baraž?

"Fenomenalno. Jedva čekaju svi, nemam šta da dodam. I oni s kojima smo telefonski razgovarali jedva čekaju da dođu. Ovaj put neće biti problem motiv, možda ćemo čak morati da ih malo smirujemo, što je dobro. Razgovarali smo dosta o značaju utakmice i za Savez i za reprezentaciju i za njih lično. Svi su svjesni i jasno je da dolaze s posebnim entuzijazmom."

Prošli baraž smo ispali na penale. Da li će biti posebnih priprema i za opciju raspucavanja, što je itekako realna opcija?

"Sigurno ćemo dijelom posvetiti pažnju i tome. Ali tu nema mnogo šta da se uradi, eventualno na kraju treninga svaki igrač da šutira koji penal. Penali su više psihologija i tu je potrebna psihološka priprema. Prosto momenat ili način na koji se završi utakmica, njihov umor, koncentracija, mnogo više utječe na to nego da ih mi pripremimo i naučimo za tri dana da šutiraju penale."

Sjeverna Irska je šutirala pet penala visoko što dokazuje neki sistem, četiri pogodila i pogodila prečku. Kod nas su promašili one za koje smo očekivali da pogode, a pogodio je Džeko koji je u karijeri skoro 50% penala promašio.

"To samo dokazuje da je stvar psihologije. Edin Džeko s iskustvom je bio mirniji od drugih. Ne radi se ni o tome ko je specijalista, nego ko je mirniji u tom momentu."

Da se dotaknemo malo i Ukrajine. Selekcija koja je, kao i BiH, istraumirana baraž utakmicama. Igrali smo s njima nedavno i bili bliže pobjedi u Lvivu (1:1), pa smo u Zenici izgubili s kombinovanom postavom kad je bilo već sve gotovo. Šta očekujete od njih? Znamo i kakvih nefudbalskih problema imaju…

"Specifična je situacija kod njih. Jasno, zbog više stvari i fudbalskih i u ratu su već godinama. Sigurno da sve te stvari utječu na ekipu. Može to da utječe i pozitivno i negativno. Oni će imati ogroman motiv zbog svega što se dešava. Imaju odličnu ekipu, odlične individualce i to je sve jako poznato. Na sve to mi moramo da nađemo način da odgovorimo. Neće biti lako, ali nemamo puno tajni. Igrali smo realtivno skoro, tako da imamo i to iskustvo na osnovu kojeg smo mogli da analiziramo ekipu. Među 15 su najboljih ekipa u Evropi i zna se kakav kvalitet posjeduju. Jedina naša preokupacija je bila na tome kako da na to sve odgovorimo."

Istovremeno će drugo polufinale igrati Izrael i Island. Koji bi makar za nijansu bio poželjniji protivnik u eventualnom finalu? Dojam je da smo u polufinalu dobili najtežeg mogućeg protivnika i da će nas u finalu čekati na papiru lakši protivnik.

"Ne bih zaista o tome. Moramo da idemo korak po korak."

Nažalost posljednjih godina atmosfera oko reprezentacije nije dobra, ali mate priliku sve preokrenuti u dvije utakmice i pet dana. Bilino polje je rasprodato, kakvu poruku možete poslati navijačima pred ovu potencijalno historijsku utakmicu?

"Upravo to, sve može da se promijeni za ove dvije utakmice. Ne samo ove dvije, generalno u kvalifikacijama možete da promijenite cijelu situaciju u par utakmica. Nekoliko puta sam pričao na tu temu, jedini način da to uradite je teren. Ja mogu ovako da pričam šta god hoću, igrači mogu da pričaju šta god hoće, ali dok to navijači, ljudi ne vide na terenu, teško. Tako da, ovo je opet velika jedna prilika da momci steknu simpatije i malo drugačiju atmosferu da naprave kada su u pitanju navijači i generalno javnost, mediji, ne postoji drugi način."

Na kraju razgovora smo selektoru poželjeli sreću u baraž utakmicama uz želju da 26. marta svi zajedno proslavimo plasman na Evropsko prvenstvo.

Top Komentari

Pajkan
E moj Savudine ti bi trebao lično psihijatra a ne psihologa.Zoves Kovačević koji nema ni 20 minuta igra u ovoj godini.A Bicakcica koji ne samo da se oporavio već i igra i to vrlo dobro ove godine. O razlici u iskustvu..kvalitetu a isto i mogućnosti da zabije gol u prekidima igre da ne govorimo. Savudine nisi čestito ni počeo a već izgleda završavas ovaj baraz.
1 0
Krivaja Zavidovići
Savo je ok, velika igračka karijera, ali kao trener nema veliko znanje. Što bi rekao pokojni Ćiro Blažević, on je još na slikovnicama, daleko je još od ozbiljnih knjiga...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi