Bosanac će biti dio nogometnog spektakla u Kataru: "Sve je spremno, biće to novo iskustvo i za mene"
Avdić (prvi s lijeva)

Trenutno radi u stručnom štabu katarskog kluba Al Ahli SC

Bosanac će biti dio nogometnog spektakla u Kataru: "Sve je spremno, biće to novo iskustvo i za mene" · Intervju

S. Mlaćo
U nedjelju počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu. Ove godine će biti održano u Kataru i najavljuje se pravi spektakl. Na našu žalost, reprezentacija Bosne i Hercegovine nije izborila plasman na prvenstvo, no u Kataru je od ove godine jedan predstavnik naše zemlje. Radi se o video analitičaru Erminu Avdiću, koji radi u stručnom štabu katarskog tima Al Ahli SC.

Avdić će biti i dio Svjetskog prvenstva, posebne video analize svakako su već duži niz godina neminovnost u svijetu nogometa. Avdić je ovaj posao radio i u FK Sarajevo, te reprezentaciji naše zemlje, ali i u Švicarskoj, Moldaviji te Tunisu. Stigao je u Katar i za SportSport.ba govori o svom novom izazovu, otkriva kako je zadovoljan u ovoj zemlji, ali i sa lica mjesta donosi očekivanja od Svjetskog prvenstva.

Jasno ističe da će u Kataru učiniti sve da prirede spektakl o kojem će se dugo pričati. Prvo smo se dotakli kluba našeg sagovornika.

“Ovdje sam došao u julu i jako sam zadovoljan životom i nogometom u Kataru. Sve ekipe imaju pravo na pet stranaca i sve su to većinom stranci koji su igrali u Ligama petice i oni daju kvalitet samoj ligi. Sretan sam što sam dio katarskog nogometa, ovdje nije lako doći, ima jako puno provjera da bi vas uzeo neki klub.

Sa ovim stručnim štabom već sam radio u Tunisu 2019. godine i uzeli smo Kup te zemlje. Mnogo sam zahvalan treneru Nebojši Jovoviću što mi je dao prilku da radim u Kataru“, priča Avdić za SportSport.ba.

I njegov klub će biti dio Svjetskog prvenstva, odnosno imati svoje nogometaše među odabranima.

Oglasi

“Al Ahli ima dosta reprezentativaca, čak ćemo na Svjetskom prvenstvu imati dvojicu Iranaca koji su standardni u reprezentaciji svoje zemlje. Radi se o Hosseinu Kanaani i Shoji Khalilzadehu. Trenutno igramo Referre Cup, gdje sude sudije koji će biti na Svjetskom prvenstvu, tu testiraju i VAR, a i dobro im dođe kao treninzi pred početak, dok smo prvi dio sezone smo igrali na terenima na kojima će se igrati utakmice SP-a.“.

Opis nije dostupan.

U Kataru je sve u znaku Svjetskog prvenstvo. Reprezentacije pristižu iz dana u dan, kao i navijači te brojni ljubitelji nogometa.

“Već 20 dana se osjeti atmosfera Svjetskog prvenstva. Grad se 'šminka', na ulicama se vide navijačke grupe reprezentacija“.

Da li je Katar spreman za ovo takmičenje? Mnogo se o tome pisalo, bilo je i određenih kritika.

Oglasi

“Katar je itekako spreman. Mislim da će biti veliki spektakl i da ćemo uživati u nogometu. Nekako su svi mediji skeptični i misle da će biti puno problema u samoj organizaciji, ali mišljenja sam da će Katar sve iznenaditi izvanrednom organizacijom“.

Cijene? Da li će biti pravi luksuz provesti bar par dana u Kataru, pogledati utakmice, uživati...?

“Život u Dohi je skup, nešto slično kao u Švicarskoj, u zadnoj državi u kojoj sam radio. Cijene su malo porasle pred Svjetsko prvenstvo, ali naravno da imate dosta restorana gdje su cijene pristojne. Kafa je npr. u svakom lokalu četiri do pet eura“.

Otkrio je i svoja očekivanja. Pomno sve prati, mnogo ulaže nu sebe i svoj rad.  Zlatko Dalić selektor Hrvatske priznao je da je HNS angažovao Avdića za susrete baraža te zemlje protiv Grčke prije par godina.

“Mislim da će reprezentacija SAD-a biti veliko iznenađenje prvenstva i da će biti nezgodni za sve reprezentacije. Interesantno je da su oni prva reprezentacija koja je došla u svoj kamp u Dohu. Njemačka je moj favorit za prvaka, a što se tiče reprezentacija iz regiona, siguran sam da će Srbija i Hrvatska proći grupnu fazu“.

Pratit će utakmice, biti dio spektakl, te vjerovatno naredne godine doći u svoje Sarajevo.

“Uzeo sam već par ulaznica da gledam utakmice, a mi analitičari iz klubova ćemo imati i obaveze prema nekim reprezentacijama tako da je i to velika stvar i novo iskustvo za mene. Svi analitičari klubova su povezani sa Nogometnim savezom i stalno imamo sastanke“, dodao je Avdić na kraju razgovora.

Ustupio nam je i nekoliko fotografija koje pokazuje da je na ulicama Dohe sve u znaku Svjetskog prvenstvo. Definitivno možemo reći da igre mogu da počnu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi