Ersan Ilyasova bacio Turke u delirijum

Rezime trećeg kola Mundobasketa

Ersan Ilyasova bacio Turke u delirijum

Iza nas je i treće kolo Mundobasketa, koje se igralo dva dana, a nakon tri odigrana kola poznata su samo četiri tima koja su osigurala plasman u osminu finala. Pet reprezentacija je upisalo sve tri pobjede.

U trećem kolu grupe A Srbija je sa povratnikom u sastav Milošom Teodosićem bila bolja od Jordana, Argentina je trećom pobjedom nad Angolom osigurala plasman dalje, dok je Njemačka nakon velike pobjede protiv Srbije u srazu sa Australijom doživjela pravu blamažu. Jordan jedini zasad nema pobjedu, a teško će je i ostvariti do kraja grupne faze.

Identična situacija sa poretkom na tabeli kao u grpi A je i u grupi B. Tu SAD imaju sve tri pobjede i siguran plasman dalje, dok je samo Tunis bez pobjede. SAD su tek sa dva poena razlike slomile otpor Brazila, koji je pokazao da nije bez razloga jedan od kandidata za medalju, Iran je protiv Tunisa upisao prvu pobjedu, dok je Slovenija u sjajnoj utakmici bila bolja od Hrvatske.

Grupa C je u ovom kolu ponudila odličnu košarku. Turska je u velikom, mitskom, derbiju bila bolja od Grčke, a, iako imaju sve pobjede, Turci još nisu zvanično osigurali plasman dalje. Rusija je s dosta muke dobila Obalu Slonovače, dok je Portoriko protiv Kine upisao prvu pobjedu na Mundobasketu, i ovaj put bez povrijeđenog Carlosa Arroya.

U posljednjoj grupi D situacija je onakva kakvu niko nije mogao predvidjeti. Na vrhu tabele je trebala biti Španija, ali aktuelni svjetski prvaci nakon tri kola imaju čak dva poraza i gledaju u leđa Francuzima i Litvancima, koji su sa tri pobjede osigurali plasman dalje. Novi Zeland je dobio Libanona, tako da sada jedino Kanada nema niti jednu dobivenu utakmicu.

Igrač kola
Bez ikakve sumnje najbolji pojedinac ovog kola je krilni centar Turske Ersan Ilyasova. Ovaj rođeni Uzbekistanac je u velikom derbiju protiv Grčke bio ključna prevaga na strani Turaka, upisao je 26 poena i 5 skokova uz fantastičan šut za tri poena 6/6. Za dva nije bio baš najbolji, tek 3/8, ali je njegovih 15 poena na samom početku utakmice odredilo sami tok meča.

Tragičar kola
Raul Lopez. Play Khimkija je dobio poziv u reprezentaciju Španije samo dva dana prije polaska za Tursku nakon što se povrijedio Jose Manuel Calderon. Koliko povjerenje u njega ima selektor Sergio Scariolo pokazao je u posljednjim trenucima meča protiv Litvanije. Pri rezultatu 76:73 za Litvaniju ubacio je Lopeza, koji je tricom trebao izboriti produžetak, međutim Raulova ruka je zadrhtala i Španija je doživjela drugi poraz iz tri utakmice.

Petorka kola
Petorku trećeg kola čine Kirk Penney, Kevin Durant, Nicolas Batum, Ersan Ilyasova i Luis Scola. Penney je već tri kola najbolji igrač Novog Zelanda i prvi strijelav Mundobasketa, a sa svojih 26 poena u trećem kolu je donio prvu pobjedu svojoj reprezentaciji. Brazil je bio nadomak pobjede protiv Amerikanaca, ali je sjajni Kevin Durant sa 27 poena i 10 skokova spriječio senzaciju.

Francuska je bila na rubu poraza od Kanade, ali je Nicolas Batum sa 26 poena i 7 skokova, ipak, donio treću pobjedu svojoj selekciji. Ilyasova je najzaslužniji za pobjedu Turaka protiv Grka, dok je Luis Scola sa 32 poena i 8 skokova predvodio Argentinu do nove pobjede.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.