Evolucija lopte na Svjetskim prvenstvima

Sve je počelo 1930. godine

Evolucija lopte na Svjetskim prvenstvima

E. Čaušević

Ljubitelji fudbala s nestrpljenjem očekuju ljeto i početak Svjetskog prvenstva u Rusiji koje će nam sigurno donijeti mnogo toga kako to već tradicionalno biva na Mundijalima.

Prvo Svjetsko prvenstvo odigrano je daleke 1930. godine i održano je u Urugvaju. Tada je prvak svijeta postao upravo Urugvaj koji je u finalu bio bolji od Argentine. Treba reći da je selekcija Jugoslavije bila četvrta na tom takmičenju.

Gofinama unazad glavni sponzor ovog takmičenja je Adidas koji se brine o loptama za SP. Adidas je spremio veoma zanimljiv dizajn lopte s kojom će se igrati ovogodišnji Mundijal, a u odnosu na SP 1930. godine može se vidjeti kako se lopta mijenjala svake četiri godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi