Evropa bruji o pobjedi "zmajeva"

Drugi o nama

Evropa bruji o pobjedi "zmajeva"

Veličanstvena pobjeda reprezentacije BiH sinoć nad Belgijom na Bilinom polju imala je odjeka u svijetu: „Ćiro i Džeko odveli BiH na korak do Afrike“, Bosna pokazala snagu“, samo su neki od naslova iz stranih medija.

Pobjeda naših Zmajeva na Bilinom polju imala je odjek u svijetu kao, otprilike i pobjeda Engleske nad Ukrajinom ili Španije nad Turskom. Tako britanski Sky Sport na sva usta hvali našu selekciju, ali Englezi, s razlogom, izdvajaju jedno ime.

Napadač BiH i njemačkog Wolfsburga Edin Džeko u dva je susreta sa svoje selekcije sa Belgijom vjerovatno obezbijedio sebi kartu za Premier ligu“, navodi novinar Sky Sporta, dodavši da je Džeko u susretu u Genku sa tribina posmatrao trener Sunderlanda Ricky Sbragia. Imao je šta vidjeti!

BiH se nakon dvomeča sa Belgijom približila plasmanu u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali ni prvoplasirana Španija više nije nedostižna“, piše Sky Sport.

A kad bi Bosna i Hercegovina kojim slučajem u baražu za SP dobila Hrvatsku, Ćiro bi odselio na Island. Barem tako tvrdi za Index.hr koji u tekstu pod naslovom "Bosanski dijamant" srušio Belgiju, Bilino polje poklonilo se Ćirinim vitezovima!“ donosi izvještaj, pun hvale, o velikoj pobjedi reprezentacije Bosne i Hercegovine na Bilinom polju.

I naše istočne komšije nisu ostale imune na briljantnu predstavu bh. „zmajeva“, koji su oduševili fudbalsku Evropu svojim nastupima u ovom kvalifikacijama.

Fenomenalni Edin Džeko očigledno ne bira gde i kada daje golove, a posle gola u Belgiji pre par dana, usledila su nova dva. Napadač Volfsburga pogađao je u 12. i 15. minutu, a posao domaćoj selekciji bio je prividno lakši od 60. minuta kada je isključen fudbaler Standarda Vitsel. Belgija je do kraja meča napadala, ali je tek u 89. minutu stigla da samo ublaži poraz. Bosna i Hercegovina na drugom mestu u grupi sada ima pet bodova manje od Španije i komforna četiri boda više od Turske, dok je sjajni Edin Džeko sa sedam golova zauzeo vodeće mesto na listi strelaca u evro zoni kvalifikacija. Pored toga, BiH je uz Nemačku i Poljsku trenutno najefikasniji tim u kvalifikacijama sa 18 postignutih golova što svakako i nije jedini razlog zbog koga se sinoć slavilo u mnogim gradovima širom BiH“, piše beogradski Blic.

 Zvanična stranica evropske fudbalske federacije (uefa.com) piše kako je „BiH sa nova tri boda protiv Belgije došla u izglednu poziciju da ravnopravno konkuriše za plasman na SP. Ono što su Bosanci (i Hercegovci op.a.) pokazali do sada, vjerovatno je najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela kvalifikacija“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.