Evropski prvaci na popravnom

Danska prvo ime grupe B

Evropski prvaci na popravnom

M. Maksimović

Utakmice grupe B grupne faze takmičenja igrat će se u Sevilli koja će ugostiti Dansku, Island, Makedoniju, Rusiju, Čile i Katar. S obzirom na rejting ove dvije posljednje selekcije, teško da se može neko čudo dogoditi pa da prve četiri nabrojane ostanu bez osmine finala.

Danska:

U tom društvu, Danska je ispred, selekcija koju mnogi vide u završnici prvenstva.Danska je aktuelni evropski i svjetski vice prvaka. U Španiji moraju sprati gorki okus koji je ostao nakon šestog mjesta u Londonu.Zbog toga Wilbek ide sa provjerenim snagama, Spellerbergom, Noddesbom, Egertom, Sondergaardom.Prvo mjesto bi trebalo biti rezervisano, u nastavku, barem do polufinala.

 

Island:

Island je uvijek neugodan protivnik, reprezentacija uvijek spremna da pokvari račune najboljima, posljednjih godina da bude uz one najbolje. U Španiju Island dolazi bez dugogodišnjeg selektora Gudmundssona, oprostio i Stefansson, dok Valur Sigurdson ima problema sa povredom. Novi selektor Kristjansson nije išao na podmlađivanje, zadržao je iskusnije, sedam igrača ima više od trideset godina.Tu je Palmarsson iz Kiela, Gunnarsson i Hallgrimsson igraju u PSG-u.Osmina finala se podrzumjeva.Nešto više nije isključeno, recimo četvrtfinale.

 

Makedonija:

Makedonija je bila odlična na EP prije dvije godine, peta.Čak 15 igrača dolazi iz domaćeg prvenstva (Vardar, Metalurg), najveća zvijezda je Kiril Lazarov neumorni šuter.Ostatak ekipe će već uobičajno manjak kvalitete nadoknaditi borbenošću. Na ruku im ide i raspored jer prve dvije utakmice igraju sa Čileom i Katarom, pa će onda puni samopouzdanja krenuti na Island. Sa svakom narednom pobjedom, samopouzdanje će rasti.Mogu biti nezgodni, ali teško da ogu dalje od četvrtfinala.

 

Rusija:

Nekada su bili nedodirljivi, posljednjih godina su potonuli u prosječnost. Nema više ni Maksimova, selektor Kuleshov se oslanja na Chehovske Medvede, jedini pravi stranac je Konstantin Igropulo. Ako bi izbjegli recimo četvrto mjesto u grupi B, onda bi se mogli nadati i četvrtfinalu, u protivnom teško.

 

Katar:

Katar puno ulaže u rukomet, ali to još uvijek nije garancija nekog ozbiljnijeg rezultata.Selektor je Slovenac Borut Maček, na spisku prijavljenih igrača su Eldar Memišević i Marko Bagarić. Katar će protiv Čilea pokušati ostvariti pobjede, u ostalom utakmici cilj je pružiti što bolji otpor.

 

Čile:

Selektor Čilea Fernando Capure ima jedan veliki problem.Marc Oneta je povrijeđen, on je najavrijedni igrač ove selekcije, bez njega će teško pobjediti i Katar. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.