Evropski velikani prodaju dušu đavolu za 900 miliona eura?
(Foto: EPA) Međunarodni kup šampiona koji se već odavno igra na nekoliko kontinenata možda je skica Superlige...

Projekat "Superliga"

Evropski velikani prodaju dušu đavolu za 900 miliona eura?

O kreiranju novog takmičenja, elitne lige u kojoj bi učestvovali samo najbogatiji evropski klubovi špekuliše se već neko vrijeme, a tokom emisije El Partizado na španskom radiju COPE mogle su se čudi zanimljive tvrdnje.

Tako je navedeno i da Superliga koju su projektovali Evropska udruga klubova i UEFA ima za cilj platiti po "fiksinih" 900 miliona eura klubovima za njihovo učešće u novom takmičenju. I to ne računaćujući nagrade za pobjede i novac za distribuciju TV prava.

Međutim, pomenute cifre djeluju pomalo nerealno, a takvog je mišljenja i predsjednik španske medijske grupacije Mediapro Jaume Roures.

"Nemoguće je platiti fiksnih 900 miliona eura po timu, jednostavno nema dovoljno novca za to. Nevjerovatno je da se ovakva ideja ohrabruje, čak i kada bi se ukinula nacionalna prvenstva i sva sredstava preusmjerila u Superligu mislim da čitava stvar ne bi bila izvodiva", izjavio je Roures.

Inače, špekuliše se da je "pakleni plan" da se utakmice nove Superlige igraju vikendima, a da se utakmice nacionalnih prvenstava premjeste na radne dane, te da se igraju u terminima sličnim onima za Ligu prvaka.

Football Leaks

Podsjetimo, o planovima za stvaranje Superlige prvi je izvijestio njemački Der Spiegel koji je u javnost plasirao dokumente Football Leaksa.

Prema tajnim dokumentima do kojih je došao Der Spiegel, iza ideje o Superligi stoji i 16 klubova i to redom evropskih velikana. Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern Munchen, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan bi bili osnivači novog takmičenja, dok bi poziv da se u Superligi pojave kao gosti dobili Atletico Madrid, Borussija Dortmund, Marseille, Inter i Roma. Evropska Superliga bi u teoriji trebala imati dvije faze, grupnu i eliminatornu, ali sistem nije do kraja "razrađen".

Iako mnogi odbacuju ideju o Superligi, a neki je smatraju i čistom izmišljotinom, potencijalni osnivači iste ispituju teren, pa se tako špekuliše da se Superliga pokušava udružiti sa moćnim partnerom u SAD-u, kompanijom Relevent Sport. Inače, riječ je o kompaniji koja je pregovarala sa čelnikom LaLige Javierom Tebasom oko organizacije utakmice španskog prvenstva Girona - Barcelona u Miamiju.

Relevent Sport

Tu se pojavljuje i Charles Stillitano biznismen, radijski voditelj i izvršni direktor Relevent Sporta koji sanja o dovođenju vrhunskog fudbala u SAD. "Preko bare" se već igraju prijateljski turniri (od kojih je najznačajniji Međunarodni kup šampiona kojeg organizuje upravo Relevent Sport) u kojima učestvuje krema evropskog fudbala, ali Superliga bi bila korak dalje s obzirom da se špekuliše da bi se značajan broj utakmica novog takmičenja igrao upravo u SAD-u.

"Brzo su se dogovorili, Stillitano i veliki evropski klubovi imaju samo jednu religij - novac", izjavio je svojevremeno jedan Platinijev saradnik prije nego što je Francuz ostao bez funkcije u UEFA-i.

Nakon što je Stillitano dobio putvrdu da su klubovi otvoreni za saradnju, uz potporu svog "šefa", milijardera Stephena Rossa, inače vlasnika Miami Dolphinsa, naručio je izvještaj o održivosti projekta od engleske firme Steen i Hamilton. Izvještaj je bio pozitivan, pa su pojedini klubovi (Real, Juventus, Bayern) več počeli izrađivati akcijske planove za novo takmičenje, ako je vjerovati dokumentima Football Leaksa.

Nakon što su dokumenti došli do predsjednika UEFA-e, Čeferina, i on se, navodno, udružio sa klubovima u cilju realizovanja ove ideje.

Još pet godina fudbala kakvog poznajemo?

Godina 2024. je navodno krajnji datum kojeg je predsjednik Evropske udruge klubova Andrea Agnelli odredio za početak prve Superlige, a ostaje da se vidi da li ćemo se zaista kroz pet godina moći pozdraviti sa fudbalom kakvog danas poznajemo.

Ipak, postoji puno nepoznanica i nelogičnosti kada se priča o planovima za Superligu, a jedna od njih je i cifra od 900 miliona po klubu sa početka teksta. Ukoliko, međutim, pokretači novog takmičenja zaista dođu do tolikih sredstava - sve je moguće...

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DamirT
Po cemu su Man.City i PSG velikani?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi