Vrijeđao igrače muslimane i dobio mizernu kaznu: Smatraju da je sve bila "šala"
FOTO: SKY Sport

Uputio je užasne riječi

Vrijeđao igrače muslimane i dobio mizernu kaznu: Smatraju da je sve bila "šala"

Haris Zilić

Skandal trese ostrvski fudbal, a u centru pažnje našao se bivši trener Crawleya John Yems koji je na jednoj od utakmica vrijeđao fudbalere islamske vjeroispovijesti kao i tamnpoute fudbalere.

Yems je iza igrača muslimana rekao da je "terorist" i da za njega nema mjesta u ozbiljnom fudbalu jer je velika opasnost.

Sa druge strane tamnpoupte fudbalere je nazivao "Zulu Ratnicima", što je jedan od najtežih oblika rasističkih uvreda.

Zulu je ima za ratničko pleme iz Porodice Bantu, a kroz historiju je poznato kao jedino afričko pleme koje je pobijedilo Britance govore nizom jezika i za apartheida su bili diskriminirani.

FA je donio odluku da Yems nakon svojih izjava bude suspendovan na 18 mjeseci.

Pomenutom treneru je u tom periodu zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova koji imaju dodirne tačke sa fudbalom.

Oglasi

Kontroverzni trener je imao još izjava koje su zgrozile javnost.

Tako je 2019. godine jednom fudbaleru muslimanu rekao da ima strah da ge ne digne u zrak, dok je njegovom saigraču ulazio u svlačionicu i pretresao torbu smatrjaući da nosi bombe.

Jednom od tamnoputih fudbalera koji su nosili dres Crawylea dok je on bio trener uputio je uvrede s pitanjem voli li piletinu, aludirajući da je piletina bijelo meso.

Ipak FA je ublažio kaznu smatrajući da je to sve bila "šala", što je također izazvalo ogorčenje javnosti

"Smatramo ovo izuzetno ozbiljnim slučajem. Međutim, vjerujemo da je to sve bila šala i da gospodin Yems nije svjesni rasista", navodi se iz FA.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Iz FA još navode kako smatraju da će kazna od 18 mjeseci biti dovoljna.

Pomenuti trener fudbalu se može vratiti 1. juna 2024. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi