FA pozvao FIFA-u da odgodi izbore

FA pozvao FIFA-u da odgodi izbore

Adnan Beganović
Teme:

Engleski fudbalski savez (FA) pozvao je FIFA-u da odgodi predsjedničke izbore.

FA se odlučio na ovaj potez nakon što je većina azijskih delegata napustila sastanak Izvršnog odbora krovne fudbalske organizacije u Zürichu zbog navodne nepravedne suspenzije nekadašnjeg šefa Azijske  konfederacije (AFC) Muhameda bin Hammama.

"Fifa mora odgoditi izbore da bi bilo koji drugi kandidat imao šanse protiv Seppa Blattera", saopćili su iz engleskog saveza.

Dan prije izbora, Zürich su u znak protesta protiv suspenzije Bin Hammama napustili brojni azijski delegati. Bin Hammama je FIFA suspendovala zajedno s vodećim čovjekom saveza CONCACAF-a Jackom Warnerom, jer su kršili etički kodeks FIFA-e.

''Ovo je loše vrijeme za FIFA-inu reputaciju, ali i fudbal kao igru. Smatramo da bi ispunjenje naših zahtjeva vratilo povjerenje u način rukovođenja igrom'', kazao je vodeći čovjek FA-a David Bernstein. 

U međuvremenu se oglasila i antikorupcijska organizacija Transparency International, koja također poziva na odgodu izbora i smatra da su mediji ukazali na korupciju u FIFA-i, a ne dobrofunkcionirajući etički kodeks organizacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.