Dan kada je legendarni Barthez zaigrao u napadu Manchester Uniteda

Prije tačno 20 godina

Dan kada je legendarni Barthez zaigrao u napadu Manchester Uniteda

E. Škorić

Nekadašnji golman francuske reprezentacije Fabien Barthez godinama je branio za Manchester United.

Barthez je bio izuzetno popularan golman i mnogi su obožavali popularnog ćelavca koji je 87 puta branio za Francusku, a osim Uniteda, nosio je dresove Marseillea i Monaca.

Kao i mnogi golmani imao je potajnu želju da bude igrač i često je driblinzima lomio svoje protivnike, te izlazio izvan svog šesnaesterca. Naravno, znao je i da griješi, navijači Uniteda posebno se sjećaju njegovih pogrešaka u porazu od Arsenala 2001. godine na Highburyju, kada je doslovno darovao Thierryja Henryja.

No, samo nekoliko mjeseci ranije, Barthez je dobio priliku da zaigra u ofanzivi Manchester Uniteda. U toku priprema, ušao je kao igrač u meču protiv najboljih 11 Singapura.

Bivši menadžer Uniteda Sir Alex Ferguson je pri vodstvu svog tima 7:1 iz igre izvadio Ruuda van Nistelroooyja i neočekivano u igru poslao Bartheza.

Francuz je u početku obukao dres s brojem sedam Davida Beckhama, prije nego što su mu službenici meča naredili da promijeni dres, pa je izašao s brojem 14.

Oglasi

Uhvatio je nekoliko dodira, a s njim na terenu United je, golom Ryana Giggsa, stigao do 8:1.

Svojevremeno je Ferguson u jednom intervjuu za Guardian rekao da zna da je Barthez bio čovjek koji uživa u cigaretama i da se sakrivao kako bi ih konzumirao.

“Znam da Fabien puši. Bio sam toga svjestan i prije nego što nam se pridružio. Sigurno misli da ne znam za to, ali vara se", rekao je Fergie za Guardian dodavši:

"Treći je igrač Uniteda koji se navukao na cigarete otkako sam u klubu. Prije njega bili su Jesper Olsen i golman Les Sealey".

“U Engleskoj je rijetkost vidjeti igrača kako puši, ali, sve u svemu, to više volim od alkoholičara. Odnos s alkoholom pravi je problem u engleskom nogometu i, kratkoročno gledano, puno je štetniji za sportistu. Slabi tijelo koje postaje osjetljivije na povrede", tvrdio je Ferguson.

Barthez je također priznao davne 2001. godine da nikada nije slušao ono što je Ferguson govorio ekipi prije utakmica.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Jednostavno ne mogu ništa da promijenim. Nisam ga slušao. Stvari uđu na jedno, izađu na drugo uho. Nije me bilo briga šta govori", priznao je Barthez.

Inače, prošlo je tačno 20 godina od momenta kada je Barthez zaigrao za United.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi