Fajić: Kina je prilika da riješim egzistenciju

Zarađuje više nego u Evropi

Fajić: Kina je prilika da riješim egzistenciju

Kineski klubovi su prosto poludjeli u zimskom prijelaznom roku. Fudbaleri su u bliskoj prošlosti odlazili u Kinu samo na zalasku karijere, međutim pozamašne svote tamošnjih klubova rijetko koga ostavljaju ravnodušnima i jedan od onih koji je bez razmišljanja došao u najmnogoljudniju zemlju na svijetu je i naš Nusmir Fajić (29). 

Bosanskohercegovački napadač je nakon neuspješne i kratkotrajne epizode u Vitezu odlučio prihvatiti ponudu kineskog kluba pod imenom Xinjiang Tianshan Leopard i već u svom drugom nastupu upisao se u listu strijelaca. 

"Uživam u Kini. Moram priznati da mi u početku nije bilo jednostavno, ali činjenica da sam počeo zarađivati znatno više nego ranije je olakšala moju odluku da dođem ovdje. Ovo je prilika da riješim egzistenciju", kazao je Fajić na početku razgovora za SportSport.ba i potom opisao svoj život u Kini. 

"Sada kada su sa mnom supruga i sin odjednom je postalo mnogo lakše. Kao i ranije ustajem u jutarnjim satima, potom slijede šetnja, trening, ručak, zatim večera... Nisam se pokajao što sam došao ovdje i uslovi su zaista odlični. Odmah sam od kluba dobio sređen stan od 100 kvadrata, također na raspolaganju imam vlastitog vozača i sve ostalo što mi je potrebno. To dovoljno govori o situaciji u Kini", priča nam bivši topnik Premijer lige BiH.

On je već na samom početku svoje avanture u Kini nagovijestio je da će opravdati dovođenje. Pogodak u prvenstvenoj utakmici i tamošnjem nacionalnom Kupu izazvalo je zadovoljstvo i kod trenera Jun Lija. 

"Svjestan sam da je moj posao da postižem golove i dajem sve od sebe da uspijem u tome. Moram priznati da me iznenadio kvalitet fudbala u kineskoj drugoj ligi i osim mene u tom rangu takmičenja su također Sejad Salihović i Zvjezdan Misimović. Već sam imao priliku dva puta igrati protiv njih. Uskoro ćemo se opet vidjeti, a naši razgovori se obično svode na šalu", istakao je Fajić.

Nije tajna da je Fajić u prošlosti bio blizu Slobode i Željezničara. 

"Bilo je razgovora oko prelaska, ali ostalo je samo na tome. Trenutno ne razmišljam o povratku u Bosnu i Hercegovinu i cilj mi je što duže ostati ovdje. Naravno, ja i dalje redovno pratim dešavanja u bh. prvenstvu i iskreno bih volio da Sloboda bude prvak. Ipak, mislim da je u ovom trenutku Zrinjski bliže tome, dok je Kup realniji za Slobodu", zaključio je Fajić na kraju razgovora.

Najveći uspon u karijeri Fajić je doživio igrajući za Maribor u čijem dresu je postigao 23 pogotka i upisao tri asistencije. Najboljim napadačem i ujedno drugim strijelcem u Prvoj ligi Slovenije je proglašen 2012. godine, a svoje golgeterske manire je pokazao još u Travniku. Tada je u sezoni 2011/2012. bio drugi strijelac BHT Premijer lige BiH iza Ivana Lendrića. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi