Nagli zaokret za nekadašnju veliku nadu bh. fudbala: "Doveo sam se u red, pokazat ću šta znam!"

Handžić je sa 13 godina bio na probi u Espanyolu

Nagli zaokret za nekadašnju veliku nadu bh. fudbala: "Doveo sam se u red, pokazat ću šta znam!" · Intervju

A. Čaušević

Kada iz države kao što je Bosna i Hercegovina odete na probu u jednu od najjačih evropskih liga, a da pri tome tek završavate osnovnu školu onda znate da ste vanserijski talenat. 

Takav je bio i Faris Handžić, nekadašnja velika nada bh. fudbala, svojevremeno najmlađi debitant u dresu FK Sarajevo, a sada veznjak Olimpika. Međutim, njegovi fudbalski putevi nisu otišli očekivanim putem, međutim još uvijek ima vremena da nadoknadi izgubljeno.

U razgovoru za SportSport.ba ovaj 25-godišnji veznjak se dotakao raznih tema. Pomalo i umoran od priča kako je vječiti talentat, konačno je odlučio da pokaže šta zna. Moglo bi se reći i u pravo vrijeme jer za njega najbolje fudbalske godine tek dolaze.

S Handžićem smo razgovarali u Blagaju gdje se sarajevski Vukovi već nekoliko dana pripremaju za nastavak sezone.

"Uslovi u hotelu su odlični, tu imamo sve što nam je potrebno. Vrijeme nas je poslužilo, ali istina je da teren nije baš najbolji. Tu smo već pet dana. Treniramo dva puta dnevno. Sada radimo na taktičkim uigravanjima. Ide nam vrlo dobro, tako da mogu biti zadovoljan", kazao je Handžić na početku razgovora.

"Do sada su dovedena odlična pojačanja, radi se o nekoliko iskusnih igrača i sigurno će nam biti od koristi u borbi da ostvarimo naš cilj, a to je opstanak u Premijer ligi."

Oglasi

Ko se sjeća Handžića iz jesenjeg dijela kada je priliku dobijao uglavnom s klupe i ko ga ugleda sada uočit će naglu promjenu. Smršao je sedam kila, sada ima optimalnu težinu i odlučan je da uspije u onom što je zacrtao.

"Trener Petrović nam je na kraju polusezone dao program prema kojem smo radili individualno, mogu reći da je to koristilo većini igrača koji su imali problema s viškom kilograma.

"Bit ću iskren i reći da višak kilograma predstavljao smetnju za moju igru, ali sada sam se doveo u red. To se može vidjeti na dosadašnjem dijelu priprema. Osjećam se bolje i nadam se da ću u polusezoni imati važniju ulogu."

"Cijeli život se priča da sam talenat, ali nikad nisam zasijao u punom sjaju. Čvrsto sam odlučio da pokažem svoj talenat. Maksimalno sam se skoncentrisao i fokusirao na to. Vagam kilažu koju treba da imam i nadam se jako dobroj polusezoni."

Oglasi

Ističe da je došlo vrijeme da uhvati posljednji voz i napravi zaokret jer je sazrio kao osoba.

"Shvatio sam to. Cijeli život mi je protekao u neozbiljnosti s moje strane. Sada mislim da sam sazrio. Shvatio sam da je vrijeme da pokažem svoj puni potencijal koji posjedujem."

Još 2008. godine Handžić je bio na probi u Espanyolu, tada jednom od organizovanijih klubova u Španiji i klubu koji je godinu ranije igrao finale Kupa UEFA.

"Jeste. Imao sam možda 13 ili 14 godina. To je za mene bilo veliko iskustvo. Tamo sam otišao kao dijete, stvarno nosim najljepše uspomene iz tog perioda."

Porodica Handžić je prava fudbalska. U Olimpiku je s Farisom donedavno svlačionicu dijelio Kenan, a Kenanov brat blizanac Amel igra futsal za Centar, dok je Haris napadač FK Sarajevo.

Oglasi

Svi oni su iskusniji od 25-godišnjeg veznjaka. Amel i Kenan su mu amidžići, dok mu je i Haris bila rodbina.

"U zadnje vrijeme sam ih počeo slušati. Prije ih nisam slušao, ali sada jesam", kroz smijeh govori Handžić.

Karijeru je počeo u FK Sarajevo, publika s Koševa ga pamti kao jednog od najmlađih koji su obukli dres višestrukog prvaka BiH.

"Bio sam jedan od najmlađih koji su debitovali u dresu Sarajeva. Bilo mi je 16 godina. To je bilo ostvarenje mog sna. To je klub u kojem sam ponikao. Ali spletom nekih okolnosti nisam uspio duže ostati."

Oglasi

Sa 25 godina je prošao dosta toga. Kazao je da ima tu mogućnost da promijeni neke stvari to bi uradio vrlo rado. Igrao je u Belgiji, zatim je uslijedila pauza, pa je našao angažman u Slovačkoj, nakon čega je uslijedila pauza i povratak u BiH.

"Naravno bih promijenio neke stvari. Najveći probem je bio u mojoj glavi, nisam bio ozbiljan i maksimalno fokusiran. Nisam se trudio 100 %, uvijek je to nekako bilo s nekom rezervom. Shvatio sam da je vrijeme da počnem ozbiljno razmišljati i da napravim neku karijeru. Još uvijek nisam star, imam 25 godina i mislim da mogu još uvijek nešto napraviti."

"Otišao sam iz Sarajeva na probu u Belgiju i ostao sam u Westerloou. Stvarno su uslovi fantastični. Tada sam igrao protiv nekih velikih igrača kao što su Romelu Lukaku ili Hans Vanaken. Stvarno iz Belgije nosim samo lijepe uspomene."

"Nakon Belgije sam se povrijedio. Imao sam problema sa ligamentima. Nakon konsultacija sa doktorom Senadom Agićem nisam trenirao pola godine. Radio sam terapije. Poslije toga me Ibro Rahimić pozvao u Velež, tu sam proveo jako lijepih godinu dana.

"Za Velež mogu reći da jako organizovan klub s jako dobrim ljudima. Bio sam u Igmanu iz Konjica godinu, i tu mi je bilo lijepo, sada sam u Olimpiku. Situacija je dobra, znam da nam slijedi grčevita borba, ali nadam se da ćemo uspjeti izboriti opstanak."

Handžić je vedri duh svlačionice Vukova i među najzaslužnijim je zašto je odnos među igračima zaista odličan i zašto je tokom priprema osmijeh česta pojava na licima mnogih.

"Nisam samo ja. Tu je i Marko Perišić. Volimo da napravimo dobru atmosferu. To su većinom šale i pošalice između nas igrača. Saigračima ne bude krivo na zezanciji, momci su stvarno super i nema problema što se toga tiče. To nam je najveća snaga."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Neizbježna tema je bio i Slavko Petrović čiji su zadaci jednim dijelom Handžića i vratili u ozbiljnijih fudbalski život.

"Trener Petrović je stvarno autoritet, pripreme su mu 'paklene', sad za sad smo se jako dobro fizički spremili. Sada radimo na tom taktičkom dijelu. Mislim da je kao osoba jako dobar, zna se nekad nasmijati, ali stvarno posjeduje autoritet i igrači ga mnogo poštuju", kazao je Handžić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

szlaja
Koliko kosta intervju? Da i ja sebi jedan
13 4
GAZIJASAISTOKA_
Na vrijeme si se SREDIO..Lukaku bio u Chelsea-u 2 puta, Evertonu, Unitedu i sada Interu...a ti u Igmanu GUSLAO..sad ti doveli Curjurica i Gavrica na tvojoj poziciji..NAIGRAT CES SE PRAVO..
6 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi