Fenomenalno: Fudbalski teren od 50 hiljada plastičnih flaša

Akcija za svaku pohvalu

Fenomenalno: Fudbalski teren od 50 hiljada plastičnih flaša

S. Grebović

Ljetos smo imali priliku uživati u sudarima najvećih fudbalskih majstora planete, a poprište tog događaja bila je Rusija.

Zlatom medaljom se okitila reprezentacija Francuske, koja je finalnom susretu nadigrala naše susjede Hrvate sa 4:2, dok je treće mjesto pripalo selekciji Belgije.

Prvenstvo se igralo od 14. juna do 15. jula prošle godine na 12 stadiona u 11 gradova širom Rusije. Najveća država svijeta je tih mjesec i jedan dan bila preplavljena navijačima zemalja učesnica, ali i onih fanova čije se reprezentacije nisu našle na Mundijalu.

Navijači su iza sebe ostavili brdo smeća, a najviše čaša raznoraznih alkoholnih pića. S toga su organizatori odlučili da se malo pozabave ovim problemom. U svega par dana uspjeli su na jedno mjesto da skupe preko 50.000 plastičnih čaša piva i od njih da naprave ni manje ni više nego - fudbalsko igralište!

Oko 2,5 miliona tona plastike je skupljeno i korišteno za izradu takozvane 'Budweiser ReCup Arene' u Sočiju. Da stvar bude još zanimljivija, ovaj improvizovani teren napravljen je tik pored stadiona u Sočiju gdje su se igrale utakmice Mundijala. 

Organizatori su izgradnjom terena željeli podići nivo svjesti kod stanovništva da bude "društveno odgovorno" s plastikom, ali i sa drugim otpadom. Budweiser je bio službeni sponzor piva Svjetskog kupa - a njihov marketinški direktor Konstantin Tamirov nije krio svoje oduševljenje ovom akcijom.

"Svjetsko prvenstvo je prvenstvo svih nas. Tokom turnira kompanija Budweiser se trudila da navijačama u fan zonama pruži ono najbolje od sebe. Ni nakon prvenstva nismo stali na tome, pa smo se odlučili na ovu akciju.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi