Ferguson se prisjetio najveće greške: Još se kaje šta (ni)je uradio najpotcjenjenijim igračem

Legendarni trener

Ferguson se prisjetio najveće greške: Još se kaje šta (ni)je uradio najpotcjenjenijim igračem

A. Čaušević

Sir Alex Ferguson je vodio Crvene đavole 27 godina. Između ostalog osvojio je Ligu prvaka dva puta, 13 titula šampiona Engleske te FA Cup u pet navrata. Najuspješnija sezona mu je svakako 1998/99 kada je na Old Trafford donio trostruku krunu. 

Za tri decenije svoje vladavine Ferguson je donio praktično sve trofeje koji su bili u ponudi, a kako sam priznaje najveću grešku je napravio pred sami kraj trenerske karijere.

Bilo je to 2011. godine u finalu Lige prvaka kada je Manchester United izgubio od Barcelone s 1:3 predvođene. Ta generacija sa Xavijem, Messijem, Villom i Iniestom te Pepom Guardiolom je možda i najbolja u historiji katalonskog kluba.

Dok je bio trener kroz svlačionicu Manchester Uniteda je prošlo na stotine igrača, a najpotcjenjeniji kojeg je trenirao bio je Park Ji-Sung. Opravo s njim je napravio najveću grešku te majske noći na Wembleyu.

Park je bio igrač od posebnih zadataka. Izuzetno borben, rastrčan, taktički disciplinovan i veoma zahvalan fudaler Koreana je misije ispunjavao uspješno. Bio je i starter u tom susretu, ali je imao potpuno druge zadatke.

"Na poluvremenu utakmice protiv Barcelone sam trebao ubaciti Parka da markira Messija. Zato sam izgubio finale. Išli smo na poluvrijeme i govorio sam sebi: 'Tek smo izjednačili, možda sda gledaju utakmicu drugačije, možda napredujemo kako bude utakmica napreduje'..."

Oglasi

"Bili smo dobri u posljednjih 10 minuta prvog dijela. Mogli smo i pobijediti. Da sam stadio Parka da čuva Messija, mislim da bi ih pobijedili. Stvarno to mislim."

Nakon devet minuta igre u drugom dijelu sjajni Messi koji je proglašen i igračem utakmice je zabio za novo vodstvo Barcelone, da u 69. minuti Villa stavio tačku na i te tako Kataloncima donio trofej.

Park je na Old Trafford stigao 2005. godine iz PSV Eindhovena. Tu se zadržao sedam godina. Uspio je osvojiti veliki broj trofeja, a svakako je najznačniji Liga prvaka iz 2008. godine.

One Of Sir Alex Ferguson's Biggest Regrets Involves Park Ji-Sung

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Od fudbala se oprostio na kraju sezone 2013/14 i to u dresu nizozemskih Električara. Jedno vrijeme je bio i član QPR-a. S reprezentacijom Južne Koreje je igrao na tri različita Svjetska prvenstva.

"Odlazim u penziju bez da žalim i za čim. Uživao sam u fudbalu. Uspio sam više nego što sam mislio da mogu. Iskreno sam zahvalan na silnoj podršci", kazao je Park prilikom oproštaja od fudbala.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user540
Jeste Park bio dobar al da cuva tada Mesija...nemoguca misija, ta Barca je bila prejaka, jedino ih je Mourinho mogo zaustaviti, sa one dvije rukometne linije ispred svog gola, gotovo nemoguce im je bilo dati go.
4 1
Manager
Jel to Šljivak konačno odlučio da se malo obrazuje u branši kojom se bavi ,pa nabavio knjigu Sir Alex Fergusona .. bravo Šljiva smao nastavi tako .. i prekontroliši naslov ovog članka
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti