FIBA objavila kandidate za najbolje igrače
Odlične igre dovele su Teodosića među najbolje

FIBA evropski igrač godine

FIBA objavila kandidate za najbolje igrače

Teme:

FIBA Europe je objavila nominirane kandidate i kandidatkinje za najbolje igrače i igračice u 2009. godini, kao i za najbolje mlade igrače i igračice.

Kao mjerilo za izbor najboljeg biće uzeti nastupi na Eurobasketu, te prvenstvima Evrope za mlađe selekcije, te nastupima igrača za klubove u evropskim kupovima. Dobitnici nagrada biće poznati u februaru 2010. godine.

Među kandidatima za najboljeg evropskog igrača očekivano su mjesto našli Dirk Nowitzki, Hedo Turkoglu, Juan Carlos Navarro, Nikola Peković, Pau Gasol, Tony Parker i Rudy Fernandez koji je odličan bio na EP u dresu Španije, a sjajno se snašao u NBA ligi.

Od igrača koji su nominaciju zaradili odličnim igrama u Euroligi su Vassilis Spanoulis, Iaoannis Bourosis, Igor Rakočević, Ersan Iliyasova i Erazem Lorbek, dok je Marcin Gortat sjajnom igrom u doigravanju NBA lige u dresu Orlanda osigurao sebi mjesto među elitom.

Među nominiranim su i mladi igrači koji su se istakli prošle sezone. Novica Veličković je u dresu Partizana prošle sezone odigrao sjajnu sezonu što mu je priskrbilo transfer u Real Madrid, Lior Eliyahu je također imao odličnu sezonu, dok je Miloš Teodosić sjajnom igrom na EP u dresu Srbije najavio veliku karijeru.

U konkurenciji za najboljeg mladog igrača su igrači rođeni 1989. godine i mlađi. Na listi se nalaze Francuzi Antoine Diot i  Edwin Jackson, Enes Kanter iz Turske, Jonas Valanciunas iz litvanskog Perlasa, Konstantinos Papanikolau iz Olympiakosa, Kostas Koufos Grk iz Utah Jazza, Ricky Rubio, Robin Benzing iz Njemačke, te centar Barcelone Xavier Rabaseda.

Među nominiranim je niz igrača iz bivše Jugoslavije. Tu su Mostarac Bojan Bogdanović iz Cibone, bivši igrač Bosne Sead Šehović iz Budućnosti, play Zadra Toni Prostran, centar Hemofarma Milan Mačvan, Dejan Musli iz FMP-a, kao i Čeh iz redova Partizana Jan Vesely.

Na listi nominovanih za najbolju košarkašicu su Amaya Valdemoro i Ana Montanana iz španskog Ros Casaresa, Anastasya Veremeenko (Bjelorusija), Anete Jekabsone (Latvija), Ann Wauters (Belgija), Anna Wajda (Mađarska), Celine Dumerc (Francuska), Evanthia Maltsi (Grčka), Jana Vesela (Češka), Laura Machi (Italija), Sandrine Gruda (Francuska), Shay Doron (Izrael), Yelena Leuchanka (Bjelorusija), Zuzana Zirkova (Slovačka), kao i prošlogodišnja dobitnica nagrade Maria Stepanova iz Rusije.

U konkurenciji za najbolju mladu košarkašicu nalaze se Alba Torrens i Marta Xargay (Španija), Durdane Gumusay (Turska), Elina Babkina i Sabina Niedola (Latvija), Gintare Petronyte (Litvanija), Katerina Elhotova (Češka), Louice Halvarsson (Švedska), Melanie Plust (Francuska), Olesia Molashenko (Ukrajina), Jelena Milovanović i Sonja Petrović (Srbija).

U posljednje četiri godine ove prestižne nagrade su osvojili:

Najbolji igrač:

2005. Dirk Nowitzki 2006. Theodoros Papaloukas  2007. Andrei Kirilenko 2008. Pau Gasol

Najbolji mladi igrač:

2005. Nikolaos Zisis 2006. Rudy Fernandez 2007. Ricky Rubio 2008. Ricky Rubio

Najbolja igračica:

2005. Maria Stepanova 2006. Maria Stepanova 2007. Anete Jekabsone 2008. Maria Stepanova

Najbolja mlada igračica:

2005. Anete Jekabsone 2006. Sandrine Gruda 2007. Sonja Petrović 2008. Gintare Petronyte

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.