FIBA od 2014. godine mijenja neka od košarkaših pravila

FIBA od 2014. godine mijenja neka od košarkaših pravila

M. Šljivak
Teme:

Svjetska košarkaška organizacija (FIBA), donijela je danas odluku da će od 1. okotbra 2014. godine neka od pravila košarkaške igre biti promijenjena.

Pravilima koja su donešena, dodatno će se ubrzati igra, a forsira se i napadačka košarka. Tako će ofanzivci biti više zaštićeni u napadu na koš, te se unutar polukruga neće svirati faul u napadu. Također, odluka je i da se nakon ofanzivnog skoka sat vraća na 14 sekundi, umjesto trenutne 24, što će poboljšati napadačku igru sa više upućenih šuteva unutar utakmice.

Timovi će od 2014. godine imati dva time-outa tokom prvog, a tri u toku drugog poluvremena, dok će tim maksimalno moći uzeti dva time-outa u posljednje dvije minute utakmice.

Također, promijenjene su i neke stavke za tehničke greške. Tim koji je je iznudio tehničku biće nagrađen jednim slobodnim bacanjem, a umjesto izvođenja lopte sa sredine terena, ona će se izvoditi ispod koša.

FIBA je sve odluke donijela kako bi dodatno ubrzala igru, što u potpunosti odgovara ekipama koje igraju brzu i atraktivnu košarku.


Nova pravila FIBA od 2014:  

1. Bez faula u napadu u polukrugu ispod koša.
- svrha: da bi se zaštitio napadač;
- novo pravilo: nema faula u napadu ukoliko je odbrambeni igrač u polukrugu ispod koša.

2. Time-out.
- svrha: izbjegavanje pretjeranog broja time-outa na kraju utakmice;
-novo pravilo: svaki tim će imati pravo na dva time-outa tokom prvog poluvremena, tri time-outa tokom drugog poluvremena i maksimalno dva od ta tri time-outa mogu biti korišćena u posljednja dva minuta drugog poluvremena. Jedan dodatni time-out za svaki produžetak.

3. Pravilo 24 sekunde.
- svrha: ubrzavanje igre
- novo pravilo: nakon skoka u napadu nakon šuta iz igre ili sa linije slobodnih bacanja, ekipa će imati 14, a ne 24 sekunde kao što je to do sada bio slučaj.

4. Tehnička greška.
- svrha: trenutna kazna je previsoka;
- novo pravilo: kazna za tehničku grešku biće jedno a ne kao do sada dva slobodna bacanja.

5. Tehnička greška.
- svrha: da se obezbijedi veća kazna za igrače koji ne poštuju pravila sportskog duha;.
- novo pravilo: igrač će biti isključen sa utakmice ukoliko zaradi dvije tehničke greške.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.