"Fifa će odlučivati o Saviću i Maksumiću"

Oglasio se zastupnik igrača

"Fifa će odlučivati o Saviću i Maksumiću"

Adnan Beganović

Apelaciona komisija Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo jučer odbila zahtjev Srđana Savića i Ajdina Maksumića za raskid ugovora na štetu kluba, pa se ova dva fudbalera što prije moraju staviti na raspolaganje Željezničaru i Sarajevu.

Ovakvom odlukom pomenuti igrači, kao i njihov zastupnik Goran Gaković su razočarani, a Gaković je na adresu našeg portala poslao saopštenje u kojem navodi da će se žaliti FIFA-inoj Arbitražnoj komisiji. Saopštenje vam prenosimo u cijelosti.

"Na navode apelacione komisije da iznosim laži o njihovom radu jedino što mogu da uradim je da se grohotom nasmijem. Toliko su se zapleli u svoje laži i toliko su stali u zaštitu pojedinih klubova da je to prevazišlo sve granice profesionalnosti. Uostalom vidjet ćemo nakon konačne odluke arbitražne komisije FIFA-e iz Ciriha ko je u pravu.

Apelaciona komisija fudbalskog saveza kantona Sarajevo je ta koja poznaje propise bolje od mene ,što je normalno jer su plaćeni za taj posao, problem je u tome što te propise ne primjenjuju u praksi. Oni ih se pridržavaju samo kad su u pitanju manji i nezaštićeni klubovi, to je više manje jasno. Navedeno je da igrači navodno neispravno podnose zahtjeve za raskid ugovora, a ne onako kako sugeriše g-din Fuad Čolpa. Naime ubjeđivao je Vladavića punih mjesec dana da traži raskid ugovora iz opravdano sportskih razloga, a ne na štetu kluba. Vladavić je zatražio i uredno uplatio troškove apelacije 20.11.2011 godine, a pošto apelaciona komisija na čelu sa g-din Čolpom nije riješila njegov zahtjev punih 37 dana (snijega nije bilo) i na kraju smo bili primorani sporazumno riješiti problem sa FK Olimpicom 27.12.2011 godine što je i bio cilj g-dina Čolpe, čuvenog i velikog kandidata za generalnog sekretara N/FS BiH. Kompletnu prepisku putem sms sa g-dinom Čolpom imam na telefonu i vrlo rado ću ustupiti medijima onog momenta kad budem u BiH.

Što se tiče Srđana Savića ,igrač je u zahtjevu naveo da mu se duguju određeni dijelovi plata i rata po ugovoru plus što nije nikako osiguran godinu i pol i valjda bi po nekoj logici FK Željezničar trebao dokazati da su navodi igrača neistiniti što naravno nije urađeno (FIFA-i će biti proslijeđeni svi dokazi). Uzeli su kao dokaz navodni usmeni dogovor sa klubom o smanjenju plate,nečuveno, usmeni dogovor!

Ovakav odgovor od Apelacione komisije nisam očekivao (očekivao sam puno veći pritisak) jer mi nije prvi put da imam posla sa ovakvim stručnjacima. Naime isto su tvrdili iz MŠK  Žilina  Slovačka, kada su suspendovali Admira Vladavića i još su tvrdili da će biti suspendovan na dvije godine. (javnost je upoznata na odluku FIFA-e o tom slučaju, a zastupao ga je tzv.menadžer Goran Gaković).

Na kraju u prilogu Vam dostavljam poštansku priznanicu od 06.01.2012 sa pečatom da se uvjerite ko ovde laže i obmanjiva javnost (Apelaciona komisija tvrdi da je Savić predao 09.01 i da su riješili u zakonskom roku).

Kod spora igrača Maksumić Ajdina i FK Sarajevo radi se  tome da mu klub danas pošalje raskid ugovora na mail, a sutra ga suspenduje plus što mu duguju preko 40 000 KM i nisu mu uplatili PIO nekoliko godina ali to za komisiju očigledno nije važno, važno je donosit odluke u korist klubova, a igrače koji su ionako mizerno plaćeni u BiH još dodatno ponižavati i plus im naplatiti 300 KM na ime apelacij i- svaka čast poznata gospodo. Usput bih želio napomenuti da nemam nijedno loše iskustvo sa bilo kim iz FS kantona Sarajevo osim sa g-dinom predsjednikom Apelacione komisije g-dinom Čolpom koji je za iznos od 10 000 KM zastupao igrača Damira Smajlovića protiv FK Sloboda.

Na kraju želim istaći da ću onog momenta kad FIFA presudi u korist klubova u ovim predmetima vratiti licencu u N/FS BiH", navodi Gaković u saopštenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.