FIFA neće mijenjati pravila glasanja

FIFA neće mijenjati pravila glasanja

Teme:

Svjetka nogometna organizacija (FIFA) ne planira mijenjati sistem glasanja za dodjele domaćinstva svjetskih prvenstava.

Prošle sedmice je 22-člani izvršni komitet FIFA-e dodijelio svjetsko prvenstvo 2018. godine Rusiji i 2022. godine Kataru, zbog čega je FIFA kritikovana jer mnogi smatraju da je 22 ljudi malo za donošenje tako bitne odluke, prenose agencije.

"Nismo odlučili pokrenuti raspravu o reformi sistema glasanja. To se ne nalazi u programu naših diskusija ovog trenutka'', izjavio je generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

Ruska kandidatura je pobijedila englesku, špansko-portugalsku i holandsko-belgijsku, dok se Katar našao ispred SAD-a, Japana, Južne Koreje i Australije. 

Engleska kandidatura je dobila samo dva glasa, dok je australijska dobila samo jedan, iako su obje zemlje dobile visoke ocjene FIFA-inog ocjenjivačkog odbora. 

Valcke je dodao: "Da, to je bila politička odluka, ali mislim da su reakcije većinom bile pozitivne. To ukazuje da je nogomet otvoren za cijeli svijet. Rusija i Katar to zaslužuju''.

Valcke je odbacio nagovještaje da bi se SP u Kataru moglo održati u zimskom periodu zbog velikih ljetnih vrućina.

''Poziv na tender je bio za odžavanje SP-a u junu. Zemlje su se odazvale i kandidirale na toj bazi i tako će i biti'', zaključio je on.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti