FIFA odabrala sudiju za veliko finale?
Jedan od najboljih azijskih sudija vodiće veliko finale u Moskvi (Foto: EPA)

Iranac na centru u nedjelju

FIFA odabrala sudiju za veliko finale?

Midhat Šljivak

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Francuske boriće se u nedjelju u Moskvi za titulu prvaka svijeta.

Nacionalni timovi ovih zemalja su pokazali najviše i sasvim zasluženo će jedna od ovih selekcija ponijeti naslov najbolje na svijetu.

Mnogi se vjerovatno pitaju i ko će suditi veliko finale u Moskvi. Glavni kandidat za sudiju finala bio je Srbin Milorad Mažić, ali plasmanom u finale reprezentacije Hrvatske, on je praktički ostao bez šansi.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) ne praktikuje da tako važne mečeve sudi sudija sa istog govornog područja kao jedna od ekipa, pa će finale sa centra vjerovatno povesti Iranac Alireiza Faghani.

Ovaj sudija je odradio tri meča na Mundijalu i podijelio je ukupno 15 žutih kartona. Francuzima je sudio meč osmine finala protiv Argentine i u tom meču je podijelio osam kartona.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pored ovog meča sudio je i utakmice grupne faze Srbija - Brazil i Njemačka - Meksiko i odradio je jako dobar posao.

Sa druge strane ponajbolji evropski sudija Mažić će vjerovatno voditi meč za treće mjesto između Belgije i Engleske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi