Fifa odbila prijedlog Iraca

Sve je uzaludno

Fifa odbila prijedlog Iraca

Edmir Škorić

Fifa je odbila prijedlog Republike Irske da oni kao 33. reprezentacija nastupe na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Nogometni savez Republike Irske zahtijevao je od FIFA-e promjenu pravila, te da u Južnoj Africi nastupi 33 momčadi, stim da bi Irci bili ta 33. reprezentacija. Podsjetimo, Irce je u baražu izbacila Francuska ili bolje rečeno Henryjeva "ljevica". Barcelonin napadač rukom je igrao prilikom asistiranja Williamu Gallasu kod odlučujućeg gola.

Generalni sekretar FIFA-e, Jerome Valcke, prijedlog Iraca nazvao je "nemogućim", jer bi se time promijenila čitava struktura natjecanja, što bi donijelo burne reakcije ostalih reprezentacija.

"Ne bih rekao da je to glupost, ali jednostavno je nemoguće", kazao je Valcke, koji je dodao. "Mora biti jasno da Irska neće biti pozvana da nastupi na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Nema šanse da na mundijalu nastupi više od 32 reprezentacije".

Do sada su odigrane 853 kvalifikacijske utakmice, no ovo je prvi put da se nešto ovako desilo. Za tri dana održat će se izvlačenje skupina, a očito je da se u bubnju neće naći Republika Irska, iako su Trapattonijevi izabranici možda to i zaslužili?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.