FIFA pokrenula istragu protiv Sjeverne Koreje

FIFA pokrenula istragu protiv Sjeverne Koreje

O. Lekić
Teme:

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pokrenula je istragu o navodima da su vlasti Sjeverne Koreje maltretirale neke igrače i trenere.

Do navodnog maltretiranja došlo je nakon povratka reprezentacija te zemlje sa SP-a, gdje je izgubila sve tri utakmice, javljaju agencije.

Predsednik FIFA-e Sepp Blatter rekao je novinarima u Singapuru da je Federacija uputilo pismo nogometnom savezu Sjeverne Koreje, tražeći informacije o navodnom maltretiranju igrača, kao i o nedavnom izboru novog predsjednika saveza.

"To je istraga koja ima za cilj da nas informiše o izboru novog predsjednika, i ako je to istina, o tvrdnjama nekih medija da su trener i pojedini igrači osuđeni i kažnjeni", rekao je Blatter.

Radio Slobodna Azija javio je prošlog mjeseca da su zvaničnici Sjeverne Koreje pozvali reprezentaciju na sastanak u Pjongjangu kako bi kritikovali igrače zbog poraza od Brazila, Portugala i Obale Slonovača u takmičenju po grupama na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Igračima je tada naređeno, prema tim navodima, da za poraze okrive selektora Kim Jong Huna.

Predsjednik Azijske nogometne konfederacije Mohamad bin Hamman novinarima je rekao da je u Sjevernoj Koreji prošlog mjeseca razgovarao sa četvoricom igrača i da oni nisu prijavili da je prema njima iko loše postupao.

"Bilo je nepotvrđenih navoda da su ti igrači bili izloženi mučenju ili nečem sličnom, ali ja to ne mogu da potvrdim. Nisam ništa vidio svojim očima niti sam čuo svojim ušima", rekao je Hamman.

"Možda će istraga FIFA-e to razjasniti", dodao je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.